Zece negri mititei

Zece negri mititei - SuperBlog
Sursa foto: fny.ro (modificata de subsemnata)
Cele mai bun moment sa dai sfaturi cuiva despre cum sa câstige la SuperBlog, este dupa ce competitia s-a încheiat. Doar n-o sa vinzi pontul în timpul desfasurarii concursului, ca ti se fura casul de la gura! Ah, si înca o precizare. Sa dai sfaturi toamna, pentru editia Spring, si viceversa. Asta-i un prim soi de sfaturi care te azvârle, de la bun început, în top 50.
Si acum, sfaturile sfaturi. Cele pe bune. Sunt zece negri mititei, pentru ca tocmai s-a dus a X-a Editie a SuperBlog. Ca sa fiu în trend.
Din experienta mea, ce numara (deocamdata) doua participari, si la care m-am simtit mândra sa fiu printre finalisti (adica am scris la toate probele), am sa ma opresc la cele (la sfaturile) pe care le consider mai importante.

1. Cei care au mai participat si la alte editii stiu când începe competitia (data exacta). Ma adresez, deci, începatorilor. Alaturati-va din timp Grupului SuperBlog si urmariti discutiile de-acolo. Pregatiti un mic articol prin care sa va anuntati participarea la competitie. Tineti-l la „ghe” pâna la momentul deschiderii oficiale si înscrieti-va din prima zi. Ce câstigati? Câteva zile avans, pe care oricum le veti pierde usor-usor pe parcursul competitiei. Important este, mai ales în editia Spring care numara doar 10-15 probe, ca începutul sa va fie lin si fara stresul deadline-ului. Probele de la începutul competitiei pot decide soarta pozitionarii voastre. Daca va dati silinta si va concentrati asupra lor reusind sa obtineti o nota favorabila, veti ocupa locuri fruntase care va vor motiva pentru tot restul competitiei. Fara dar si poate…
2. Chiar daca aveti avans câteva zile, nu urcati articolul pe platforma înainte de ziua cu pricina. Aveti posibilitatea ca din dubiile, parerile si clarificarile ulterioare ale juriilor, sa modificati sau sa îndreptati eventualele greseli, stiut fiind ca dupa adaugarea acestuia pe site nu o veti mai putea face. Eu am luat plasa de câteva ori. Harnicuta si prevazatoare, gândindu-ma ca-mi poate pica netul înainte de a apuca sa-l urc, am publicat devreme si nu am mai putut adauga cuvinte cheie, linkuri etc. dupa. Harnicia si precautia m-au costat, evident, puncte pretioase.
3. Cititi enuntul probei de zeci de ori. Si nu numai enuntul. În partea de introducere, multi sponsori indica, cât de cât, directia, calea pe care sa mergi. Cu alte cuvinte, daca nu va aparea în enunt dorinta lor explicita de a citi „în cutare forma”, o veti gasi subtil sugerata în partea de introducere.
4. Creati un mic cadru al articolului, punând, ca la rebus, cuvintele cheie deasupra, la vedere. Pe masura ce le folositi, le bifati sau taiati asa încât sa nu va scape vreunul. Introduceti linkurile (si testati-le) abia la sfârsit, când articolul are forma si continutul dorit.
5. Folositi Dex-ul! Nu-i nici o rusine. Mai bine sa va informati asupra sensului unui cuvânt înainte, decât dupa. „Sacalii” stau la pânda si nu aveti decât de pierdut. Nu mai vorbim de gramatica si, oameni buni!, corectati si micile greseli de scriere. Este pacat sa aveti un articol bun, cu un continut premiabil, care sa piarda aprecierea juriului sau chiar si a noastra, a „juriului din culise”. Nu de critici aveti nevoie, ci de aprobarea unanima (desi nu prea se poarta) ca ati meritat nota maxima pe care ati obtinut-o.
6. Grila de punctaj este, de asemenea, un posibil mod de a va creste cota articolului. Studiati-o bine si puneti accent pe criteriile la care puteti obtine mai multe puncte.
7. Desi pare un sfat nesemnificativ, eu recomand sa nu cititi celelalte articole publicate înaintea articolului vostru, nici macar din curiozitate. Va pot influenta si, daca stau bine si ma gândesc la experientele mele, multe idei bune pe care le aveam la începutul unei probe mi-au disparut si am ales o abordare diferita, numai pentru a nu ma suprapune cu X sau Y care deja a scris în acelasi stil.
Nu este o recomandare de tip antisocial, antitrafic sau antiprietenie, dar amintiti-va mereu ca va aflati într-un concurs în care un singur punct poate face diferenta. Dimpotriva, recomand, cu prietenie, citirea lor dupa.
8. Încurajati, pe cât puteti si va lasa inima, cu un Like, cu un comentariu, si alte articole (repet, dupa ce sunteti multumit/a de al vostru si l-ati facut public deja) ale concurentei, dar fara sa exagerati. Aprecierile exagerate ale unui alt articol pot fi în detrimentul vostru, la un moment dat. Juriile apreciaza articolele cu impact la public (despre asta o sa scriu cu alta ocazie), chiar daca, în cazul de fata, vorbim de un impact indus, restrâns si pe baza de reciprocitate (si despre asta o sa ma „labartez” în alt articol). Deci, pe scurt, apreciati ca sa fiti apreciati, sustineti ca sa fiti sustinuti. Asta e!
9. Dati un aspect îngrijit articolului. Nu ma refer numai la text (eu prefer varianta text justificat), ci si la încadrarea în articol a fotografiilor (cu mentionarea sursei), a videourilor, la lasarea unor spatii de respiro si, pentru a facilita juriului „descoperirea Americii”… pardon, a cuvintelor cheie, cu sau fara linkuri publicitare, folositi îngrosarea sau chiar culoare pe portiunile de marcat. Un text îngrijit, frumos aranjat si cu un strop de culoare este, dupa pararea mea (si cred ca sunt si în asentimentul juriilor) ca un platou, o farfurie, o portie de mâncare pe care o „halesti” din priviri si o apreciezi chiar si-atunci când îi lipsesc o parte din condimente (nu sarea, aveti de grija!).
10. Nu va fixati pe clasament. Acesta se poate rasturna si la ultima proba. Fixatia cu clasamentul este, tot din experienta mea, o sabie cu doua taisuri. Daca esti pe primele locuri te poate motiva, daca esti pe ultimele te poate deceptiona si determina sa renunti, ceea ce nu caracterizeaza întocmai spiritul tau de competitor. Ori ma însel ?
Daca ar fi sa privim partea pozitiva a fixatiei, cea cu motivarea în cazul pozitionarii în partea superioara a clasamentului, nu uita ca exista si reversul: o cadere de la etaj face mult mai multe ravagii decât una de la parter si, totodata, prin definitie, omul este mult mai pregatit pentru situatiile placute decât pentru nenorociri (pe întelesul tuturor, reactionezi mult mai degajat la urcarea neasteptata în clasament – fie ea si cu doar doua pozitii – decât la „cedarea tronului” sau caderea libera din top în … bot).
Gata. V-am sfatuit destul. La treaba acum! Ca vine toamna! 

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

12 thoughts on “Zece negri mititei

  1. Nu știu dacă ai ascultat emisiunea de la radio Lynx ieri, dar eu am zis că "rețeta" mea pentru locul 2 e relaxarea și abordând prima idee ce-mi venea, din lipsă de timp, fiindcă Spring-ul a coincis cu repetiții la teatru de dimineață până seara("Cerșetor și Prinț", după celebrul invers). Daniil, adică locul 1 a zis că, dimpotrivă, nu a abordat prima idee, căci risca să îi vină și altuia tot același gând. Astfel că, după cum ușor se observă, nu prea e vreo rețetă universală miraculoasă de a câștiga un loc pe podiumul SB. Mai ales că între cei ce scriu și cei ce citesc există sau poate exista un decalaj informațional. Se tot vorbește despre scriere creativă, se fac chiar cursuri de scriere creativă. Însă eu cred că și cei ce citesc au nevoie, câteoda', de un curs de citire creativă 🙂

  2. Ce rusine! De abia acum am vazut acest comentariu, Olimpia. Da, am ascultat emisiunea, v-am auzit din ce în ce mai bine si mi-a placut fiecare abordare.
    Ai foarte mare dreptate în ce priveste cursul de scriere/citire creativa. Sa speram ca pe viitor sa avem parte si de cititori mai creativi :).
    Multumesc mult pentru comentariu.

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: