Viata mea ‘ntr-un kilometru… si nici ala patrat

Obisnuiesc sa-mi beau cafeaua la chioscul de peste drum. Nu prima, pe care o fac cu tigara-n coltul gurii, cu ochii inchisi si pe care o beau… de nu se vede. A doua, sau a treia… cum cade. Practica pe care altii n-o inteleg. Platesti un euro juma’ pe o ceasca de cafea pe care o ai in casa cu 25 de centi? Dar asta-i laitmotivul sa mai socializam un pic, sa fim la zi cu ultimele noutati. Mai ceva ca la CNN.
Sunt ani de cand frecventez chioscul. Aceleasi fete, povesti diferite insa.
Daca ies inainte de 8, vanzoleala mare la chiosc si inghesuiala si mai mare la butoiasul decorat cu banda tricolora verde, alb, rosu care tine locul mesei fumatorilor. De circa un an nu se mai fumeaza in localuri la noi, dar proprietarul micului cafe-bar a luat-o inaintea legii cu cel putin doi ani. Asa ca fumam afara, fie ploaie, fie vant…
Salut pe vredniceii care sorb in graba licoarea aburinda si pleaca primii la serviciu. Imi fac loc la butoi si incep sa savurez cafeaua picatura cu picatura. Nu c-ar fi atat de buna (desi e).. dar ca sa pre(a)lungesc momentul si sa-mi satisfac totodata si partea sociala a iesirii.

Si uite ca-ncep s-apara clienteii. Primul, albanezu’ care-si cauta de lucru de ani de zile, asa, ca mine…  Uite-l si pe bancheru’, care nu-i bancher in nici un caz, ci bagator de seama pe la o Banca pe aici, prin apropiere – ca tot sunt atatea. Bani sa ai, sa le dai de lucru … bani sa n-ai, sa le platesti salariile. Apare si echipa de santieristi galagiosi, of course in frunte cu seful care vorbeste la telefon asa de tare incat acopera intreaga echipa.
Si apoi neamtul neamt 100% .. dupa ton si gestul ala cu mana a la Heil …. E bolnav asta. De ani de zile imi rosteste aceeasi stupida fraza: Keine bier, nhe … Venea la bistro-ul unde lucram inainte si nu aveam voie sa-i vand bere, asa incat asociaza imaginea mea cu „Keine bier”, singura fraza pe care o stiam si i-o spuneam la vremea aceea.
Si inca unul, tot neamt. Politicos de altfel. P’asta l-am visat odata, dar nu ma intrebati de ce ca nu stiu sa va spun. Asa, pur si simplu… ! Asta are un magazin de produse erotice. Sa fi fost asta motivul ??? Humm ! Ori pentru ca  are aproape 2 metri in timp ce al meu (Mr.A) se lupta sa ajunga la cei 1,70 ai mei ?
Lipsesc destui din clientii de altadata. Unul s-a spanzurat anul trecut ! N-as fi crezut vreodata ca acel om purta in suflet atatea nemultumiri incat sa recurga la un asa gest necugetat si de neiertat (pentru mine). Un altul, s-a stins si el, dar mai lumeste. Tataitu’ a imbatranit, vine doar sambata si nu mai face concurenta nimanui la butoias. S-a lasat de fumat.
Doamnele nu prea se inghesuie la chioscul de peste drum ca sa nu dea „os de ros” prietenei geloase a proprietarului.
Ohh … apare turcul pe care-l cunosc, la fel, de ani de zile. Morgen arkadas, alles klar ? Buongiorno ! imi raspunde intr-o italiana aproape perfecta. Imi spune printre doua inghitituri de cafea ca mai are un copil, adica patru in total … de la trei neveste. Doi de la prima, unul de la a doua si al patrulea de la o romanca… eh, avem ce vorbi atunci !
Dar eu ma grabesc s-ajung la Banca. Asa ca platesc si plec. Fac inventarul noutatilor, iar apoi gandul imi zboara de fapt la viata mea. Ma din nou vad copila. Eram slaba, ma numeau Olive. Apoi, adolescenta la liceu. Apoi tanara mama. Revad in fractiuni de secunda colegii de serviciu, prietenii, locurile prin care am umblat. Bucurii, tristeti, realizari, esecuri. Vad aeroportul… o zi nu prea friguroasa de ianuarie… si pe fiul meu in hanorac alb scris cu negru, cu rucsacul in spate….
Mi-aprind o tigara.  Imi vad silueta in vitrina plina de reclame a Bancii.
Un kilometru e de la chiosc si pan’ la Banca. Si nici ala patrat …

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: