Vacanta, mare, soare…

Si-napoi acasa cu buzunarele goale !
Aud mereu pe altii lamentandu-se ca petrecerea unui concediu in Romania (ma refer in statiuni, la munte, la mare etc.) este nerentabila si, ca atare, mare parte din cei ce-si pot permite inca un concediu de odihna se orienteaza catre tinuturi mai „caldute” (cel putin din punct de vedere financiar).
Nu mai stiu cum arata litoralul romanesc asa ca nu pot sa fac comparatie. Stiu insa ca nici la altii nu „umbla cainii cu colaci in coada”.
Am fost in vara asta in doua locuri. In Olanda, la Haga – mai precis la Scheveningen si in Italia, la Jesolo. Destinatia : mare, litoral, soare …
Olanda are iesire la Marea Nordului. Ape reci si doar cu mult noroc prinzi o saptamana intreaga in care sa te bucuri pe deplin de soare si caldura. Cu toate astea, hotelurile sunt „full” in sezonul cald, desi pe plaja nu era mare inghesuiala. Am stat la Haga intr-un hotel de 3 stele pentru care am platit in jur de 180 de euro pe noapte. Curat… ce sa spun, dar nu conditii extraordinare. Partea cea mai „rentabila” a cheltuielii a fost desigur micul dejun. Restaurantul mare, abundenta totala …

La Barul hotelului am platit 10 euro pentru doua cappuccino care numai cappuccino nu erau. La un mic restaurant italienesc din Scheveningen am platit cel putin 200 de euro pentru o cina si un pranz… Parcari, 3 euro/ora pe aleea de langa plaja, 1 euro/ora in oras (maxim 3 ore).
La terasa de pe plaja am platit 4,75 euro pe un pahar cu bere de 0,400 ml … si tot asa. Intr-o singura zi, pentru ca atat am stat la Haga, s-au dus peste 500 de euro. Norocul nostru ca am avut parte de o zi cu soare !

In Italia, dezastru … In ce sens ?
In primul rand aglomeratie. Hoteluri unul langa altul pe trei strazi paralele de-a lungul litoralului. Restaurante, baruri si magazine de suveniruri pe asa-zisa alee principala unde dupa ora 20,00 nu mai circulau autovehiculele. Haos, lume multa, biciclete si trenulete …
La mica plimbare de seara se avansa in coloana, ca la manifestatie. Daca din vreun motiv incercai sa schimbi sensul de mers, bulversai toata coloana.
Plaja impartita in fasii, fiecare hotel avand o bucatica mai mica sau mai mare, conform numarului de camere al acestuia. Umbreluta si doua sezlonguri erau asigurate pentru cei ce au platit in prealabil camera, dar si asa riscai sa ramai fara loc pentru ca multi ocupau 2 – 3 posturi.
La multe hoteluri nu sunt bine-venite animalele, iar pe plaja nici atat. Vanzatorii ambulanti te calca pe picioare din primele minute ale diminetii si pan’ la apusul soarelui. Vand orice, la preturi inimaginabil de mari.
Nu mai vorbim de preturile din magazine care afiseaza, de altfel, pe toate vitrinele Sold Out, Outlett sau reduceri chipurile de pana la 50 % …
Totul e scump. Cazarea, 120 de euro pe noapte la un Hotel de 3 stele (care in Germania ar fi fost de o stea, cu indulgenta), inghetata, sucul, berea si intrarile la expozitii, Aqualand sau alte mici distractii.
Poate e rentabil pentru grupuri de tineri care inchiriaza un apartament cu 10 paturi suprapuse, mananca la McDonald’s si platesc benzina impreuna pentru un microbuz… altfel nu vad deloc ieftin sau „rentabil” un concediu afara.
Turismul este probabil cel mai profitabil business, iar goana dupa cat mai multi bani sezonieri nu a facut decat sa scada calitatea serviciilor. Cantitate ? Oh… nu se pot plange investitorii ! Mii si mii de persoane dau iama-n statiuni in fiecare vara. Calitate, ioc !

Asadar si prin urmare … ce-am avut s-a dus la mare !

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: