Turistul calator

Tu ce fel de turist esti ?

Motto: Dintre toate jurnalele de calatorie vreodata scrise, cel mai frumos se afla între filele pasaportului tau.

Nu este adevarat? Turismul a devenit pentru noi toti modalitatea cea mai placuta de a petrece acele câteva saptamâni de concediu de odihna anual. Spun a devenit, pentru ca în urma cu 25 de ani nu-ti puteai imagina, planui, dori o excursie sau un concediu pe alte meleaguri. Visai si… ramâneai doar cu visul.

Astazi, însa, visul de altadata a devenit realitate pentru toti iubitorii calatoriilor si turismului.
În fiecare colt al lumii exista locuri minunate pe care ai dori sa le vizitezi si nu cred ca mai exista persoane care sa nu-si fi realizat înca o astfel de dorinta. De la statiuni situate la tarmul marii, la mari orase sau drumetii prin munti, ai posibilitatea sa alegi unde si cum sa-ti petreci vacanta, agentiile turistice punând la dispozitie pachete promotionale accesibile oricarui buzunar si, mai ales, potrivite oricarui tip de turist.
Pentru ca da, exista tipuri si tipuri de turisti:
Turistul amator, cel care se decide cel mai usor în privinta locului de vizitat, calculându-si distanta si „stelele sejurului” în functie de banii de care dispune. As încadra în aceasta categorie adolescenti si tineri pâna în 30 de ani, cu buget destul de redus si dorinta de distractie invers proportionala cu bugetul. Destinatia lor ar fi una de unde sa nu lipseasca barul, discoteca, plaja si Luna Park. Daca ar fi sa aleaga o destinatie pe undeva prin Asia, ar alege probabil un sejur, în grup, în insulele Maldive.  
Turistul V.I.P., cel care nu are limite. Nici de distanta, nici de stele, nici în portofel. Dar acesta este, dupa parerea mea, cel mai greu de multumit, nereusind sa se bucure pe deplin de frumusetile locului din cauza obsesiei luxului si confortului. O destinatie precisa ar fi prea „putin” pentru posibilitatile lui, asa ca ar alege sa faca un tur printre perlele Asiei (Arabia Saudita, Brunei, Insulele Cocos, Tailanda, Qatar, Singapore si altele). Cine ar face parte din categoria turistului V.I.P.? Cred ca nu-i greu sa ne imaginam.
Turistul de conjunctura, care nu pierde niciodata ocazia de a transforma orice deplasare, fie doar si de  câteva zile, într-o mini-vacanta. Cu deplasarea si hotelul platite de angajator, turistul de conjunctura se bucura de avantajul de a cunoaste multe locuri, dar, probabil foarte putin despre ele. 
Turistul Fitness, care îsi petrece vacantele din Spa în Spa, din Resort în Resort, schimbând anual destinatia, dar niciodata scopul. Se „hraneste” cu masage de trei ori pe zi, bea vitamina pura si-si încheie seara în piscina cu jacuzzi sau, daca-i oleaca mai tânar, cu o promenada „pe doua roti” prin preajma hotelului.

Dar niciuna dintre aceste tipologii „creionate” fantezist de mintea mea, nu corespunde nici pe departe imaginii si tipului de turist pe care eu îl ador.  Astfel, va pun si voua întrebarile pe care mi le-am pus si eu de curând: Tu ce fel de turist esti ? Ce destinatie ti se potriveste ?
Îti pot spune eu.
Daca esti tipul care, înainte de a vizita un anume loc, începi sa cauti, sa cercetezi, sa-ti faci liste cu ceea ce-ai avea de vizitat sau de facut, considerând ca în acest fel timpul pentru vacanta propriu-zisa este mai bine „cheltuit”, atunci cu siguranta esti un turist clasic. Tinta ta este precisa, timpul calculat si odata atins scopul calatoriei, te declari multumit, te întorci acasa si publici repede albumul cu fotografii pe peretele Facebook.
Daca însa te lasi „purtat de val”, de aventura, mergi în cautarea acesteia, a oamenilor locului si nu doar astepti ca lucrurile interesante sa îti iasa în cale, daca alegi sa te prafuiesti pe picioare, sa continui „cautarea” chiar si atunci când timpul nu este cel mai favorabil, daca oboseala care te-a cuprins nu te tintuieste ore-n sir în camera hotelului, atunci poti spune ca esti adevarat turist. Un turist calator, un trubadur al naturii, un amant al necunoscutului, un redescoperitor al „noii” lumi, un redesenator modern al Globului lui Crates.
„Calatorul vede tot ce-i de vazut, turistul doar ceea ce a venit sa vada”, spunea scriitorul englez Gilbert K. Chesterton. Voiajul calatorului nu se încheie odata cu calatoria ci, dimpotriva, continua atâta timp cât locurile minunate continua sa existe.
O astfel de calatorie v-as propune. Una fara de sfârsit. Într-una dintre cele 17508 de insule ale Arhipelagului Indonezian (sursa Wikipedia). Într-unul dintre smaraldele salbei ecuatoriene, exotica insula Bali. Acolo unde cerul se uneste cu pamântul, unde luna si soarele îsi dau mâna în fiecare seara, unde comorile sunt oamenii, traditiile si obiceiurile, unde marea-si schimba culoarea cu fiecare zâmbet al celui venit s-o îmbratiseze.
Harta Bali
Sursa foto:www. en.wikipedia.org
 
În irezistibila insula Bali, unde vulcani masivi îsi scalda poalele în apele marii, unde terasele de-un verde inimaginabil se unduiesc si concerteaza sub bagheta dirijorului – bobul de orez -, acolo unde dormitul pe plaja în sezlonguri nepretentioase a devenit obicei iar plimbarile de seara se încheie întotdeauna cu… micul dejun.
Colaj Bali - 1 - sursa: www.pe-cuvant.ro
Colaj realizat pe www.fotor.com
Acolo unde pâna si tacerea se sarbatoreste (Nyepi – The Balinese „Day of Silence”) iar Anul Nou, imediat dupa Nyepi, îmbraca forma celui mai frumos ritual, cel al sarutului (Omed-omedan sau „The Kissing Ritual”). Acolo unde, la un pret incredibil de mic, poti degusta cea mai scumpa cafea din lume, cafeaua Kopi Luwak, obtinuta din colectarea cacarezelor unui animal salbatic, nocturn si solitar (civeta) care se hraneste cu boabele de cafea pe care, apoi, le elimina nedigerate, dând cafelei gustul care a purtat-o la faima si preturile actuale (400-500 dolari pe kilogram).
Colaj Bali 2 - sursa: www.pe-cuvant.ro
Colaj realizat pe www.fotor.com
 
Acolo unde impunatoarele temple si gardienii acestora îi protejeaza pe balinezi si pe vizitatorii insulei de demoni si vrajitorii, iar sculpturile svastice le aduc prosperitate si le poarta noroc.
Acolo unde dansul este o sceneta în care mâinile, degetele, capul, ochii si expresia fetei sunt acompaniate întotdeauna de ritmurile schimbatoare ale gamelanului balinez…
Acolo unde nici imaginatia nu poate cuprinde toata bogatia culturala a unui popor, a unei civilizatii care înca exista si se mentine aproape intacta de mii si mii de ani.
Esti tipul turistului calator? Rasfoiesti înca ofertele turistice pentru vacante speciale? Opreste-te! La CND Turism gasesti oferte avantajoase pentru destinatii exotice, inclusiv pentru minunata calatorie pe care v-am propus-o si care vi se potriveste.
Te aventurezi? Atunci, îmbarcarea! Destinatia: Bali!

Surse inspiratie: Quiz „Are you a traveler or a tourist?” Wikipedia, TripAdvisor si alte câteva site-uri cu informatii turistice.

Articol înscris la proba nr. 4 a concursului Spring SuperBlog 2015
proba sponsorizata de CND Turism

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

2 thoughts on “Turistul calator

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: