Tu nu eşti sănătoasă! Dar, până când…?

 

Sano Vita - Energie din natura!

Sigur că nu sunt! Cum să fiu? Începând cu pufăiala compulsivă a ţigărilor şi terminând cu lipsa mişcării, toate indică faptul că nu sunt. Mese la ore nepotrivite, excese urmate de zile întregi în care mă pedepsesc, schimbări comportamentale şi obiceiuri necuvioase, păcătoase, care se răsfrâng asupra sănătăţii. Îmi aduc aminte de o melodie în care versurile se traduceau, cumva, aşa: „Când capul nu judecă, corpul este cel care plăteşte” (António Variações). Şi plăteşte scump!

***

Sunt ceva ani de când mă tot chinui să fiu frumoasă. Da, frumoasă aşa cum percepea, până de curând, mintea mea frumuseţea: păr lung şi des, piele catifelată, corp de invidiat.

Până la 40 de ani, mă pizmuiau puştoaicele pentru faptul că reuşeam să mă menţin într-o formă acceptabilă. Zic acceptabilă, pentru că, la fel ca şi voi, nu am fost niciodată absolut mulţumită de felul în care arătam. Dar îmi plăcea să aud prietenele când îmi spuneau „Danielo, eşti norocoasă! Poţi să porţi ce vrei, cum vrei!” Iar eu, ca să le fac şi mai tare în ciudă, apăream cu tricoul cu vedere la… buric. Cu abdomenul plat, lucrat (cum credeau toţi), le „rupeam gura”.

Timpul trece, însă, şi nu iartă. Norocoasă eram, constituţia şi figura atletică moştenindu-le. Dar nu te poţi bucura de ele la nesfârşit, dacă nu faci nimic pentru a le menţine. Şi kilogramele au început, încetu’ cu încetul, să se adune. De la 65, la 69… de la 72, la 75…  de la 78 la 83… iar eu mă minţeam că mă simt bine. Pentru că, sub masca devizelor „Iubeşte-te aşa cum eşti!” şi „Simte-te bine în corpul tău!„, am făcut primul pas către a NU mai face nimic pentru mine. M-am delăsat, m-am iubit aşa cum ajunsesem, nu cum doream să fiu.
La 83 de kilograme, am încetat să mă iubesc! De tot! Vârsta nu-mi mai era prietenă, oglinzile nu mă mai încăpeau. Pierdusem speranţa că mai pot face ceva pentru mine şi, bineînţeles, mă cam învârteam în jurul cozii. Aş fi vrut, dar nu ştiam de unde să încep. N-aş fi vrut, până când nu ar fi sosit momentul în care să fiu pregătită să fac prima schimbare. Şi tot aşa…

În ultimii doi ani, pornind de la 83,5 kilograme şi cărând în cârcă peste 25 de ani de nepăsare, le-am încercat pe toate întru revenire. Diete, semi-diete, înfometări, bombardamente cu pastile, suplimente alimentare, seminţe, boabe, cereale şi siropuri miraculoase. Totul pro-siluetă!

Toate încercările mele au eşuat. Absolut toate! Nici nu aveau cum să dea rezultate, atâta timp cât încălcam cele mai simple reguli de „funcţionare” ale acestora şi, mai ales, ale organismului meu. Luate haotic, combinate între ele fără să ţin cont de ceea ce este bun pentru mine, de ceea ce am cu adevărat nevoie, s-au bătut cap în cap, precum bilele de pe masa de biliard, şi urmarea a fost dezastruoasă. Am rămas cu bila neagră, semn de „bună purtare”!
Mă lăudăm, când am început, cu rezultatele imediate obţinute cu Dieta Dukan. Nu vreau să aduc în discuţie acum faptul că este sau nu bună, că obţii sau nu rezultate pe termen lung, ci doar fac o precizare: este o dietă care ar trebui să-ţi schimbe modul de viaţă, felul în care te hrăneşti, felul în care alegi să te menţii în formă. Cum nicio dietă nu are bătute-n cuie rezultatele, este mai mult decât evident că a mea a ţinut preţ de o vară.
Am reluat-o după fix un an. Organismul a reacţionat mult mai greu, iar efectul yo-yo s-a instalat mult mai devreme. Mi-a fost de-ajuns ca să înţeleg că nu orice se potriveşte oricui, că dacă nu-ţi schimbi mentalitatea şi modul de viaţă în toate aspectele, nu vei reuşi să ai rezultate mulţumitoare şi de durată.

Ce s-a întâmplat după cei doi ani de experienţe?
Am căpătat o burtă de toată frumuseţea, mai frumoasă decât cea la care aspiram, mi-am distrus stomacul, mi-am nevrozat iritat colonul şi mi-am făcut ficatul bucăţi! M-am ales şi cu chestii bune, nu zic că nu! Lumea îmi oferă instantaneu locul în autobuz, am fost nevoită să-mi schimb iar toată garderoba şi să-mi cumpăr încălţăminte cu cel puţin un număr mai mare! Poorfect!
Am senzaţia că şi osatura mi s-a „îngrăşat”, dară celelalte! Mai frumoasă ca acum, nu m-am simţit nicicând! Părul o ia uşor la vale… pe cărare, pielea e toată scuame, iar corpul e numai bun de pus în cârlig şi vândut la kilogram, că tot se-apropie Crăciunul (cum mă iau la mişto prietenii care, altădată, mă invidiau). În plus, efectele „experienţelor” mi-au afectat în aceeaşi măsură starea de spirit, depresia urmărindu-mă… la pas. Şi uite cum…

Rămîn cu trista mea nevroză, cu dorul meu nespus de ducă…  (Macedonski, O. I 159)

Ultima perioadă…

Nu este uşor să schimbi de pe o zi pe alta „şablonul” vieţii cu care te-ai obişnuit. Nu e uşor să renunti la plăceri, la vicii, la a „sări calul”. Nici atât, să urmezi sfaturile altora sau scheme impuse. Cred, oricum, că nu ar fi nici cel mai indicat mod de a păşi către o viaţă sănătoasă. Pentru că, în final, despre ea am să vă vorbesc.

Când am ajuns la concluzia că frumos înseamnă, înainte de toate, sănătos, nu mi-am mai dorit doar să slăbesc. Nu mi-am mai dorit să fiu frumoasa din poveste, ci o femeie sănătoasă. De la ea, de la sănătate, pornesc toate. Sănătatea se ramifică, parcă, făcându-te un om frumos din cap până-n picioare.

Am decis, deci, să remediez „pagubele”. Să-mi iau înapoi tot ceea ce natura mi-a dat cândva, din natură. Am decis să sfidez timpul chiar, adăugând în fiecare zi o nouă zi. Una de viaţă sănătoasă şi puţin mai echilibrată.

Vă redau mai jos „reţeta mea” de viaţă sănătoasă, pe care sper să o pun şi eu în aplicare în totalitate, înainte de a fi prea târziu:

 • Începeţi ziua cu un zâmbet! Neapărat!
 • Uitaţi de cafeaua de dis de dimineaţă! Stoarceţi o jumătate de lămâie într-un pahar cu apă caldă (nu fierbinte) şi daţi-l pe gât ca pe un şnaps! Lămâia, deşi acidă, se transformă în bază în organism, ajutând la reglarea PH-ului acestuia. Nu amintesc de aportul de vitamine (cunoaştem cu toţii asta), nici nu mă apuc să ţin conferinţe despre PH-ul ideal pentru o mai bună funcţionare a organismului uman. Spun doar ca am testat-o (recomandarea) şi mi-a prins foarte bine!
 • Reintroduceti în obiceiurile matinale micul dejun! Consumaţi fibre şi fructe, müsli, pe cât vă este posibil. Înlocuiţi cafeaua cu un suc natural de fructe şi/sau legume ori cu o ceaşcă de ceai, acestea fiind mai uşor de consumat fără adaosul de zahăr;
 • Nu săriţi peste mese şi gustări! Nicio dietă recomandată de nutriţionişti nu vă privează de acestea. Ba, din contră…  Sigur, dacă puteţi, reduceţi cantităţile, dar în niciun caz mesele!
 • Încercaţi să echilibraţi şi să combinaţi alimentele consumate, produsele de bază, aşa încât atât corpului, cât şi sufletului, să nu le lipsească nimic! Nu există alimente nesănătoase, ci doar consumate în exces! Până şi cele pe care le considerăm „minele de aur” ale vitaminelor, fibrelor şi proteinelor vegetale pot fi dăunătoare, consumate în cantităţi exagerate!
 • Faceţi mişcare! Ridicaţi fesele-alea de pe scaun, scoateti-le la plimbare de câteva ori pe zi! Nu s-a găsit încă nicio variantă care să înlocuiască cu succes lenea sau lipsa activităţii fizice şi să o transforme, eventual, în muşchi şi figuri atletice, deci contaţi pe cea pe care o aveţi la îndemână! Sau la picior!
 • Umpleţi coşul cu ceea ce vă place (mă refer la alimente), dar nu fără să aruncaţi un ochi pe spatele şi etichetele ambalajelor. Evitaţi-le pe cele cu grăsimi, calorii, zahăr, concentrându-vă atenţia pe cele dietetice. Există astăzi tot felul de alimente de gen, bio, cu aport energetic crescut, fără să conţină E-uri, coloranţi, aditivi artificiali şi care, spre totala mea surprindere, sunt mai gustoase, mai delicioase şi mai apetisante decât celelalte;
 • Daţi corpului o zi de repaus pe săptămână! Consumaţi doar legume şi fructe, de preferat crude, negătite. Salatele sunt preferatele mele, în orice formă, orice sezon, în orice combinaţie posibilă. O puteţi considera zi „detox„, pentru că aceasta este cea mai eficientă metodă de a-ţi „spăla” organismul pe dinăuntru, iar efectele sunt imediate şi garantate.
 • Lăsaţi chipsurile la TV… înlocuiţi-le cu banane chips, de exemplu, sau cu seminţe şi cereale bogate în fibre, cu nuci, fructe confiate sau deshidratate.  Au conţinut ridicat de vitamine şi minerale benefice organismului;
 • Consumaţi alimente bogate în acizi graşi de tip Omega 3, pentru menţinerea la nivel optim în organism a colesterolului HDL (colesterolul bun);
 • De-oţi fi puşi vreodată în situaţia de a alege între dietă şi regim, alegeţi regimul. Diferenţa între cele două e ca de la Cer la Pământ! În timp ce dieta vă pregăteşte organismul pentru o viitoare „rezervă”, care se va pune exact acolo unde nu vă doriţi, regimul vi-l ponderează, învăţându-l cum să drămuiască şi să folosească ceea ce primeşte, rezultatele şi efectele fiind de durată.

 

Lista ar fi lungă, dar consider că dacă le puneţi în practică măcar pe cele recomandate mai sus, aţi pornit pe calea cea mai dreaptă către o viaţă sănătoasă.

Sano VitaNu pot să închei, fără să vă recomand şi câteva din produsele oferite de Sano Vita, „călăuza” voastră pe tot parcursul „călătoriei”. Sano Vita are peste 20 de ani de experienţă, fiind una dintre primele firme de produse vegetariene de pe piaţa românească. Specializaţi în produsele care pun bazele unui stil de viaţă echilibrat, deviza lor este motto-ul care să vă motiveze şi să vă ghideze către o sănătate trainică:

„Alege să fii sănătos!”  şi, adaug eu, le vei avea, pe rând, pe toate!

Müsli Nuts - 500 grame

Müsli Nuts – 500 grame. Amestec de fulgi de cereale integrale, fructe uscate sau confiate, fulgi de porumb, miez de semințe de floarea-soarelui şi migdale*. Ingredientele nu provin din culturi modificate genetic!

 

produse-sano-vita

Pentru mai multe produse, vizitaţi site-ul Sano Vita!

 

P.S. – Cum m-am „întins mai mult decât îmi ţine plapuma”, promit să revin cu o reţetă culinară rapidă, economicoasă şi uşor de făcut, pentru serile călduroase de vară… şi nu numai! Aşadar, în curând, „Salată de penne rigate cu piept de pui şi rucola„!

*) Descrierea produsului a fost preluată de pe site-ul furnizorului.

 

 

Proba nr. 16 „Reţeta unei vieţi sănătoase” – Sano Vita

SuperBlog – 2016

 

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

16 thoughts on “Tu nu eşti sănătoasă! Dar, până când…?

 1. N-am gasit inca drumul catre o viata mai sanatoasa, mai echilibrata! Tot haotica sunt, din punctul asta de vedere! Sper sa-mi revin cat mai curand! N-am pornirea …nu ma iubesc? Ba da! Mai degraba imi lipseste determinarea sau, poate, ambitia. Cred ca ambele, deopotriva!

  1. Ale mele s-au axat pe silueta, da… dar, începând de la o anumita vârsta, corpul cedeaza, metabolismul se schimba, indiferent ca esti sau nu supraponderal. Sfaturi sunt pentru o viata mai echilibrata, o sanatare mai trainica.
   Multumesc, Dana! 🙂

 2. Nu te-ai lungit prea mult, stai linistita. Prima parte a povestii o stiam si…compatimim impreuna. E una, la modul general, tot caut greseli in alimentatie pe care sa nu le fi facut si nu gasesc, zau, nici una 😉 Si pe majoritatea cu placere.
  La faza de mai jos am ras in hohote: ” Faceţi mişcare! Ridicaţi fesele-alea de pe scaun, scoateti-le la plimbare de câteva ori pe zi! Nu s-a găsit încă nicio variantă care să înlocuiască cu succes lenea sau lipsa activităţii fizice şi să o transforme, eventual, în muşchi şi figuri atletice, deci contaţi pe cea pe care o aveţi la îndemână! Sau la picior!”
  Bravo, Danuta, se vede ca ti-a placut subiectul!

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: