Toma al meu „umblă” cu două…

 

Suntem ca echipele sportive care dispută marea finală pe teren neutru. Pentru una se cântă imnul Italiei, pentru cealaltă imnul Românieigazda, Germania. E foarte greu ţi menţii identitatea, împaci capra şi varza. Compromisurile sunt cele care ne salvează, aşa încât tot disputăm finale de ceva ani buni de zile.
Nu contează prea mult nici cine câştigă, nici ce! Important este jocul! Şi, Doamne, ce ne mai jucăm!

Nu-i exclus vezi la noi, la o masă de Duminică, sarmale şi paste la cuptor… ori şniţel cu cartofi prăjiţi şi gamberoni alla griglia. Eu cu ce-mi place, el cu ce-i place

Ca intru în subiect, lui îi plac maşini mari. Mie, mici. Lui îi plac gadgeturile auto, cât mai multe, cât mai la vedere… Mie, cât mai discrete, cât mai puţine, doar cele absolut necesare.
Maşinile au fost mereu subiect de discuţii. Uşor aprinse, evident. Obişnuia şi schimbe maşina „de plimbare” la fiecare trei-patru ani, iar pe cea „de lucru” la fiecare cinci ani. A lăsat-o mai moale acum, deşi ideile îl bat încă, ba din stânga, ba din dreaptaHăis, cea! Hăis, cea! Cum bate vântul, zic aşa.

Avem, deci,  două maşini. Ambele Volkswagen. Mai precis, o VW Touareg şi o VW Amarok, ultima fiind achiziţie mai recentă. La Touareg nu a avut de „adăugat” nimic, dar la Amarok

Şi de la draga de ea, de la Amarok, începem vâslim! Pardon! Să navigăm

La vâsle

– Am ales deja maşina! Un Amarok! O ţi placă!

Oare? Caut repede pe net mă edific. Oh! E cât un camion! Şi el, săracul, atât de mic!
A adus-o acasă. Am ieşit repede s-o văd live şi prima problema s-a conturat deja în mintea mea: parcarea.
Deschide mândru portierele, îmi arată interiorulcând se suie la volan, oups!, îi trebuia scară.
– Ah! Nu te preocupa, draga! O duc în atelier, îi pun barele de inox şi o treaptă, ca pot urca uşor!
– Pune-i un ascensor, ce te încurci cu scăriţe!
Mi-am luat „adio” de la condus, pentru maşinoaia nu era de mine. M-a încântat, totuşi, faptul avea sistem de navigaţie auto şi părea mai simplu decât cel de la Touareg.
– E bazic! Nu-mi place, pentru nu are cameră marşarier, senzori de parcare… Am vorbit deja mi-l schimbe!
– Super! Nu poţi parca fără?
– Pot, dar îmi trebuie când leg căruţa (remorca)!

Uşoruşor, s-a gândit el -i trebuie conectat şi un USB, că, dară,  cine mai ascultă muzică pe CDuri sau carduri? are nevoie şi de o „copertină”, pentru ceea ce trebuia fie un portbagaj închis (cu cheie, da?)… şi tot aşa!
– Girofaruri nu-i pui? Dacă tot ţii s-o echipezi…

Nu s-a lăsat il pancione* până nu a pus tot ce a vrut pe ea. Dar supriza s-a produs când urc mergem undeva şi văd, agăţat de un suport pus în mijlocul parbrizului, încă un navigator. Două sisteme de navigaţie la o maşină???
– Ah, da! Pe-ăsta l-am luat ieri! Nu-ţi place?
Îl ador! Dar la ce-ţi folosesc două?
PăiAsta are grafică mai bună, îmi arată străzileîn real”… are şi România inclusă pe lista ţărilor UE!
M-a cumpărat! Ce mai?

***

Am pornit către locul în care trebuia ajungem. Câteva sute de kilometri. La începutul cursei, am folosit navigatorul original al maşinii. Dar, la un moment dat, îi vine ideea le dea drumul ambelor.
Sunt curios văd dacă ne indică acelaşi drum, acelaşi număr de km. etc etc.
– Bun!
Nu mi-am putut imagina de la navigatoare mai aveam puţin şi…  mda, mai disputam o finală.
Draga, fii cu ochii pe ăsta nou! Da?
Ca pe o butelie, dragă!
– Hahaha! Botilie!!! Ce-i aia?
Lasă! Nu contează! Tu fii atent la stradă!

Mergem circa 50-60 de kilometri, cu duduile (vocile navigatoarelor) de comun acord, după care, naţi-o!, una ne indică mergem înainte, alta o luăm la dreapta!
– A doua ieşire, la dreapta! zic
– Nu! În faţă!
– Nu! La dreapta! E mai scurt!
– Nu, ştiu strada!
– Ce????

La prima oprire de pe autostradă, ne-am luat puţin „de părşi am pierdut astfel vreo patruzeci de…. minute! Pline!
Te las aici! Te las pe autostradă şi nu interesează cum te întorci acasă!

Am convenit continuăm drumul cu un singur navigator, care, din exces de zel, ne anunţa din două în două minute la o oarece distanţă, pe sensul nostru de circulaţie, unul a pierdut încărcătura.
Avansam cu viteză redusă, atenţi la stradă, doar urma dăm cu ochii de iscusitul şofer şi încărcătura lui. Nimic! Încă vreo douăzeci de kilometri, nimic! Deşi navigatorul continua ne atenţioneze.
Obosiţi -l tot ascultăm, am oprit navigarea propriu-zisă şi am continuat drumul ascultând muzică. La USB! Nu?
Ştii ce gândesc? O fi fost vreunul care chiar şi-a „pierdut încărcătura„. Şi-o fi lăsat nevasta-n drum!!!

***

Navi, navi!
Da! Navigatoarele cu GPS integrat şi multiple opţiuni multimedia îţi fac viaţa uşoară! Mult mai uşoară! Condiţia? Să nu fie două care să lucreze simultan! Conflict de „interese„!

Ce pot face navigatoarele ţi uşurezemunca„? Destule! Important este alegi unul pe măsura nevoilor tale. Spun asta din proprie experienţă!

De la asistentul pentru parcare, indicarea corectă a traseului, a incidentelor de pe autostrăzi, a blocărilor şi sugestiilor pentru evitarea acestora, până la recomandări pentru schimbarea uleiului sau indicarea datei următoarei revizii auto ori distanţele până la următoarea benzinărie, restaurant, hotel, parcare, toaletă sau, în oraş, obiective turistice, instituţii, parcuri şi locuri de agrement, toate sunt utile şi importante. Practic, toate! De opţiunile „divertisment”, ce să vă zic? Conectarea telefonului la navigator şi memorarea agendei, internet, posibilitatea ascultării propriei muzici de pe dispozitive tip CD, card, USB, Ipod, bluetooth, Android sau, dacă preferi, de la radio, apoi TV tunerDVDcameră DVR pentru filmare trafic, jocuri, precum şi instalarea aplicaţiilor de care ai nevoie.

Mi-aduc aminte al meu punea navigatorul şi de la Köln la Leverkusen (14 km), pe un drum pe care-l cunoştea cu ochii închişi, iar eu îl luam peste picior, neînţelegând navigatorul era util pentru atâtea alte informaţii stradale. Eh! Inclusiv detectarea sistemelor de radar şi avertismentul sonor pentru depăşirea vitezei.

Navigatoarele auto nu mai sunt demult un lux, ci o necesitate!

Eu ştiu ce-mi doresc la maşina mea (a mea, şi numai a mea!). Cum maşina va fi un Chevrolet Spark, care nu este dotat din fabricaţia de serie cu navigator, voi opta pentru navigaţie dedicată, un sistem multimedia cu Android, de exemplu, un EDO-DROID (cu Android 4.4) deci care aibă incluse toate cele de mai sus. Şi, bineînţeles, voi solicita montarea senzorilor de parcare şi o cameră marşarier (extrem de utile chiar şi pentru conducătorii auto avansaţi) şi, neapărat, a sistemului de comenzi de pe volan (handsfree). Dau un ban, dar îl dau pentru stau în faţă! Pentru sunt o persoană responsabilă faţă de cei pe care-i port cu mine în maşină, faţă de ceilalţi participanţi la trafic… şi pentru iubesc viaţa. Da! O iubesc şi-o preţuiesc, mai ales când sunt la volan!

Chat nu-ţi pui? Aplicaţii? Skype, WhatsApp, Facebook? Nimic? Dacă tot ţii s-o echipezi…
Ce ofticos! Văd eu! Până una-alta, mi-am făcut stick-ul cu muzică!
Ai pus-o şi p’aia cu maşina?
Care?
Cântăreaţa aia… cu maşină!
Hahaha! Florence and the Machine? Sigur c-am pus-o!

 

Când o am un Chevroletîl echipez cu Edotec!

EDO-DROID - Sistem multimedia Android 4.4.

De ce Edotec?

sigla-edotec

Peste 3500 de produse de calitate, garanţie 24 de luni şi livrare gratuită pentru aproape toate produsele, montarea la preţuri avantajoase, testarea şi verificarea înainte şi după instalare a produselor, suport tehnic personalizat. N-ajunge?

***

Eh, dragilor! Să revenim la vâslele noastre…

Lui „Toma al meu” i-au plăcut în viaţă atât de mult unele chestii, încât a ţinut aibă câte două din fiecare. Dacă gândesc bine, şi trei (fete)! Referitor la cele din urmă, cred că i-a plăcut assai** procesul de fabricaţie! Hahaha!

*

Draga! Ce zici? Vând Amarok-ul şi iau un Tiguan?
– De ce???
Pai, uite! Vrei sa ma ride  până şi…  caii???  Mai, calole, fii cu minte!

 

 

 

*) pancione (it) – cu burta mare; **) assai (it) – mult, destul.

Surse foto: grafik.de; edotec.ro

 

Proba nr. 11 „Navigaţi în lumea gadgeturilor auto!” – sponsor Edotec (www.edotec.ro)

SuperBlog – 2016

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

6 thoughts on “Toma al meu „umblă” cu două…

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: