Timpul trece, programul „Work and Travel” ramâne

Timpul trece, dragii mei fii… si ceea ce nu traim la timp, nu mai traim niciodata*.

Stiu… sunteti tineri, înca, si vi se pare ca, pentru voi, timpul se dilata. Aveam aceeasi senzatie la vârsta voastra. Ceea ce nu aveam, însa, erau multiplele posibilitati pe care voi le aveti acum. In toate domeniile, în oricare directie va poarta pasii întru construirea unui viitor asa cum vi-l doriti. Da, viitorul va apartine!

 

Work and Travel Vacante Speciale

 

Cautând oferte turistice pe site-ul CND Turismam dat de altceva, la fel de interesant: vacanta cu Work and Travel.

Prima reactie, un nespus regret. Pentru ca, trebuie sa recunosc, m-am gândit ce bine mi-ar fi prins o vacanta mixta daca eram mai tânara. As fi dat ceasul înapoi pân’ la minutele, orele, zilele din anii minunati ai studentiei. Dar, cum spuneam, timpul trece, se scurge numai într-o directie. Si-apoi, de la o anumita vârsta, se comprima, se consuma rapid si nu-l iarta pe cel ce-i risipeste momentul.

Pentru mine, a trecut momentul. Însa nu am sa las sa treaca si pentru voi…

Programul Work and Travel Vacante Speciale: Ce ar trebui sa stiti despre el…

Asa cum am scris mai sus, Programul Work and Travel este un program de schimb cultural între studentii care frecventeaza cursurile integrale, la zi (full-time), din mai multe tari ale lumii. Este un program al Departamentului de Stat „Work and Travel” al USA, care efectueaza schimbul de studenti înca din 1969. La anul, iata, va împlini jumatate de secol de activitate în slujba studentilor.

Programul se întinde pe o perioada de trei luni, plus o luna „de gratie”, sau, altfel spus, o luna în care veti putea cutreiera, fara niciun fel de obligatii, America în lung si-n lat. Banuiesc ca, nici în zilele libere nu va opreste nimeni de la excursii efectuate prin împrejurimile zonei în care veti avea job-ul, conditia fiind sa nu va abateti de la programul de lucru.

Se pot înscrie în acest program studentii cu vârste cuprinse între 18 si 28-30 de ani, cunoscatori ai limbii engleze (nivel conversational), eligibili fiind chiar si cei care se afla în ultimul an universitar, daca au în plan sa-si continue studiile printr-un masterat sau doctorat. Voi sunteti la început de drum, astfel încât singura preocupare pe care trebuie s-o aveti acum este un raspuns cât mai clar la întrebarea: Ce Ne Dorim, cu adevarat, în viata?

De ce am ales pentru voi CND Turism?

În primul rând, ca orice mama grijulie, nu v-as fi recomandat o agentie oarecare. Dimpotriva, m-am documentat si am aflat ca CND Turism – Vacante Speciale apartine societatii CND Management Solutions, sponsor auditat al Departamentului de Stat al USA, ceea ce reprezinta deja un mare avantaj, conditiile oferite de acestia fiind cu mult mai bune decât ale altor firme de gen.

Taxa de înscriere este de numai 50 de USD, cheltuielile necesare calatoriei putând fi acoperite integral prin creditul W&T, pus la dispozitie de BRD, partenerul CND.

Experienta de peste 10 ani a operatorului, cât si testimonialele care o sustin, va garanteaza o vacanta de vara mai mult decât speciala. În plus, agentia se ocupa de toate cele necesare în vederea întocmirii dosarelor, atât pentru credit, cât si pentru obtinerea vizei.

Pe site-ul lor am gasit si o lista de job-uri vacante, dar ceea ce mi-a atras în  mod deosebit atentia a fost faptul ca, spre deosebire de alte firme, cei de la CND nu promit „sarea cu marea”. Ba chiar va  avertizeaza ca banii obtinuti legal în America sunt impozitati, ca veti fi nevoiti sa va platiti chiria si cele necesare sederii, iar în cazul în care doriti sa aveti într-adevar parte de o experienta placuta în „luna de gratie” destinata turismului, va trebui sa va chibzuiti.

Avantaje Work and Travel

Dragii mei fii…

Veti pleca de-acasa timizi, neîncrezatori în voi însiva, speriati, probabil, de distanta, de ineditul situatiei… de faptul ca va trebui sa va asumati responsabilitatea primilor pasi facuti în viata fara sprijinul direct al nostru, al parintilor care v-am tinut la piept pâna acum.

Veti pleca confuzi, veti lasa în urma prietenii „de-o viata”, cum va place sa le numiti. Veti dormi putin, va veti trezi devreme si veti ajunge seara, „acasa”, rapusi de oboseala. Va veti lua, eventual, doua servicii, ca sa aveti din ce economisi. Veti avea parte si de lucruri placute, dar si de lucruri neplacute, neprevazute. Multe chestii va vor impresiona, altele va vor soca. Veti iesi din zona de confort si veti fi nevoiti sa decideti pentru voi în momente dificile – think outside the box, cum zic americanii – ori sa va purtati unul altuia de grija, asa cum v-am purtat noi întotdeauna.

Cu toate astea, dragii mei fii, va veti întoarce maturi, responsabili si gata sa va luati zborul oricând, oriunde. Veti da valoare banului muncit si veti fi învatat deja ca, pentru tot ceea ce pâna acum ati primit, a sosit momentul sa daruiti. Si sa va daruiti, asa cum sunteti, asa cum v-am crescut… Veti sti sa aratati lumii, cu mândrie, ca românii sunt un popor de oameni muncitori, inteligenti si seriosi.

 

Work and Travel Vacante Speciale

 

„De-acolo” ne veti simti dorul, stiu. Dar tot la fel de bine stiu ca veti cuceri America. Va veti face noi prieteni, din toate colturile lumii, veti împartasi cu ei si bune, si rele. Va veti întoarce cu multe amintiri, mai bogati cultural, spiritual si dornici sa repetati experienta de câte ori va va fi posibil.

Pe noi ne veti gasi aici, mereu… mai batrâni, mai oblojiti, rasfoind albumele cu fotografii îngalbenite. Dar când veti poposi, o veti face cu aura acelor oameni care au învins timpul. Care au depasit obstacolele si temerile, celebrând momentul…

Atunci vom sti a ne mai lua din griji. Atunci vom sti ca ne-am îndeplinit cu succes misiunea cea mai nobila a vietii: aceea de a va fi parinti.

 

*) Octavian Paler

 

Proba 17. Diverse generații, același vis american cu Vacanțe Speciale

SuperBlog 2018

 

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

9 thoughts on “Timpul trece, programul „Work and Travel” ramâne

 1. Lucrez ȋntr-o instituţie de ȋnvăţămȃnt superior. Una chiar renumită… știi bine. Eu știu cum, și cu ce, se ,,mănȃncă” programul Work and Travel. Tinerii au nevoie de astfel de informaţii. Ai perfectă dreptate! Totul este ca, ȋn ciuda entuziasmului caracteristic vȃrstei lor, tinerii noștri, copiii noștri să rămȃnă extrem de echilibraţi. Să nu ȋi ia valul. Sunt/devin direct răspunzători pentru viaţa lor, pentru tot ceea ce ȋntreprind acolo. Ușor nu este, dar se ,,cern” de la sine. O astfel de experienţă le dovedește, clar, cine sunt ei, de fapt. Cei care realmente ajung acolo ȋși ȋmbogăţesc ,,bagajul’’ vieţii cu lucruri inedite și interesante, ȋn aceeași măsură. De acord cu tine. Copiii noștri se ȋntorc oameni mari. Pregătiţi atȃt pentru ,,ţara tuturor posibilităţilor, cȃt și pentru obstacolele vietii, în general. Oamenii cerebrali reușesc/fac faţă oriunde. Asta e parerea mea. Foarte frumoasă pledoaria ta, ȋnsoţită de toate informaţiile necesare lor. Să le urăm mult succes!

  Felicitări, Dana! Ţine-o tot așa! Baftă și ţie!

  1. Si la voi vin reprezentantii agentiilor sa selecteze studenti?

   Este un bun prilej sa se cunoasca pe ei însisi, înainte de orice alte provocari ale vietii. Sau, mai bine zis, de marile provocari ale vietii. Începând de la simplul aranjat al patului, si pâna la organizarea banutilor, sunt chestii la care multi dintre copiii nostri – mereu rasfatati – nu se pricep. Eu as introduce-o ca stagiu de practica obligatoriu, macar o data în cei cinci ani (sau patru, sau trei – câti sunt) de facultate. Problema ramâne, oarecum, de ordin financiar, pentru ca, chiar si cu ajutorul bancii, multi dintre ei nu reusesc sa se întoarca acasa cu suma de rambursat. Norocosi ar fi tot cei care sunt ajutati de parinti, dar, în cazul asta, lectia de viata predata ar fi învatata/asimilata doar pe jumatate. 🙂
   Multumesc, Gabriela!

 2. Programul este o șansă incredibilă, pe cuvânt! A fost una dintre cele mai bune alegeri pe care am făcut-o în viața mea. Aș putea scrie o carte cu câte lucruri am învățat și cât de „bogată” m-am întors acasă!
  Te pup, Daniela!

  1. Chiar ai fost? Wow! Sa stii ca am observat ca au aplicat pentru program mai multe fete decât baieti. Mai curajoase, mai aventuriere… 🙂
   Multumesc, Mona! Bafta si tie!

 3. Ca om care am colindat ceva prin lumea asta, care am fost vizitator, turist, observator sau mentor, raman frumos surprins de bogatia expresiei scriitoricesti din „SPICUIRILE tale”. De la un episod la altul gasesc noutati, trec de pe un continent pe altul, admir – cu imaginatia ce nu-mi lipseste – frumusetea civilizatiilor indepartate si ma bucur ca esti persoana cu suflet mare si sensibilitate rafinata. BRAVO, DANIELA !

  1. Am fost în America exact când fiul meu era prea mic. Uneori, mi-e ciuda ca s-a nimerit ca multe dintre locurile minunate pe care le-am vizitat (în unele tari a fost mai mult decât vizita) sa fie în perioada aceea, pentru ca era la vârsta la care nu întelegea atât de multe. In State, de exemplu, ma cara din McDonalds în McDonalds (pentru surprizele de la meniul pentru copii). Nu avea rabdare sa vizitam alte locuri, care pe el nu-l impresionau cu nimic. Dar, mai bine decât deloc.

   Multumesc pentru aprecieri, Doru! Esti un dragut!

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: