Polii opusi

Mortii nu vor mai avea liniste in veci !
ProTv-ul nu se dezminte. N-o fi un canal mai de scandal decat altele, dar nici clasa nu are. Rar ajung pe paginile sau canalul lor. Ieri insa am dat acolo de o stire care m-a iritat la maxim.
Sunt deja nervoasa cu nervii si bolnava cu sistemul, psihozata si indracita… dar dupa o stire de genul asta imi vine sa ma duc sa-l iau pe Papa Francisc la bataie. Ca doar pestele de la cap se-mpute !
Ce conteaza ca el e catolic si noi ortodocsi. Profanarea este aceeasi pentru toate religiile si poarta la distrugerea sacrului in acelasi fel. Nu-i de-ajuns ca Biserica s-a transformat din institutie in business, nu-i de ajuns ca se baga religia cu forta pe gat elevilor (de parca in orele de clasa s-ar naste adevarata credinta)… si iar nu-i de ajuns ca se vand florile din cimitire de doua, trei, patru ori pana se ofilesc ( la poarta, si apoi urmand circuitul de rigoare, tur/retur – adica, de pe mormant din nou la poarta, din nou pe alt mormant etc), nu-i de ajuns vandalismul din cimitire – ca forma crestina si ortodoxa de cinstire a memoriei bietilor drepti -, colac peste pupaza se bun bazele unei noi afaceri lumesti: parastasul in incinta cimitirului !

Asadar, mortii nu vor mai avea liniste nici acolo, in mormant ! Pentru ca, e bine stiut, ca praznicul duhovnicesc se lasa la noi cu chiote. Mai de plans, mai de ras … 
Un mic restaurant in cimitir, si-i totul gata. Pagina pe internet cu programarea intru pomenirea celui dus, cativa bucatari acolo, o mica lista de preturi si meniuri… in fine, cam ca la nunta.
Oh Doamne ! Ma bag si eu in business-ul asta. Deschid un boutique cu haine de parastas. Il bag si pe nepota-miu. Face papioane. Si pe Ricci… el face maslinute, de doua ori pe zi !!! Rahat !
Critic dur si sa ma ierte Dumnezeu daca cumva nu am dreptate. Pentru ca in acest mod nu cinstim, ci pangarim. Nu onoram, ci doar ne descotorosim. Facem, chipurile, datoria crestineasca de-al purta pe mort pe ultimul drum asa cum se cuvine. Si-apoi bem si topaim pe mormantul lui.

Liniste, pace si loc etern in sufletul celor care l-au iubit. Asta i-ar fi crestineste pomenirea. Cred ca asta ar dori, in ultima instanta, cel ce paseste in vesnicie. Dar…

De prea multă seacă şi grea geometrie
Petrecem cerniţi în lungi funeralii
Şi azi ne-a murit o muză târzie
Uitată de mult în sfinte vitralii.
Se caută rimă pentru opinci
În cuferele unei alte gramatici
Rătăcitori printre dileme şi lozinci
Între poli utopici şi pragmatici.
Împotmolită-n preţioase indicaţii
Raţiunea-ncet se-atrofiază
Între urări frenetice şi altercaţii
Pentru nimicul nostru cel cu vază.
Opriţi comedia şi trageţi cortina
Şi puneţi propta cerului-napoi
De mult ce ne-a crescut sălbatic vina
Se dărâmă iarăşi cerul peste noi.

Fragment din poezia „Polii opusi” scrisa de Petru Lascau, 10 iunie 1984
P.S. Unele locale (cantine le numesc astia prin presa) nu au nici macar licenta necesara pentru functionare. Aveti grija … nu se stie din ce carne se fac sarmalele !
Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: