Pe strada Răbdării, la numarul 64-b(it)…

Vote Now!
Sursa foto: www..fsp-europe.com
„24 de ore din 24, zi de zi, 365 de zile pe an… spaţiul mic, înghesuială şi căldură mare… vorba lui Caragiale. Lucrează Packard-ul meu de-i sare Bell-ul!
Ticăie ca o bombă cu ceas, uneori. Alteori se blochează, se gândeşte, se răzgândeşte… mereu în tilt sunt componentele sale. Imaginaţi-vă ce disperare mă apucă!”, spuse „şeful” pe un ton iritat.
***

Pe strada Răbdării, la numărul 64-b(it), în interiorul unei ca(rca)se tip „vagon”, se află apartamentul Packard-Bell (PB), mobilat şi echipat cu Windows, şapte la număr… o Home Premium, ce mai?
Acolo procesează Mr. Intel Core i5 toate datele trebuincioase „şefului”, ajutat de componente (ne)vrednice şi de o GeForce… de te-apucă (i)Nvidia.

Toate bune şi la locul lor, până într-o zi de vară când, pe neaşteptate, sursa a început să dea semne de oboseală. Revolta a cuprins masele (componentele… integrate), acestea ieşind în „stradă” să ceară demisia sursei care, din punctul lor de vedere, sabota întreaga activitate desfăşurată în incinta PB.
Purtătorul de cuvânt, un ventilator mic şi nevinovat, iese în faţă, cu cele treizeci de fire cablate-n cap, cu tot, şi începe speech-ul:

Ventilatorul: – Am avut şi zile bune, şi mai rele, şi realizări, şi procesări… am trecut prin furtuni de praf şi pulbere, dar am rezistat eroic!
Sursa: – Toate datorită mie! Eu v-am „cărat” în spate pe toţi, nu-i aşa? Am transformat tensiunile în curent continuu, le-am coborât de-atâtea ori de la 230V la nevoile voastre de lucru, v-am asigurat condiţii suficiente pentru ca voi să funcţionaţi ca un sistem! M-au lăsat şi pe mine puterile, ce vreţi?
Procesorul: – Bine zis! Suficiente doar! Şi ce-ar trebui să facem acum? Să închidem „firma” şi să ne retragem în garaj? Să ne punem husa pe noi şi să aşteptăm vreun client care să ne ia… la bani mărunţi?
Ventilatorul: – Fără ceartă, vă rog! Fără insinuări si calomnii… doar suntem componente serioase, de bază, nu?
Placa video: – „Peştele de la cap se… se strică”! Dacă sursa nu e bună, s-o schimbăm! Să facem un upgrade!
Ventilatorul: – Tu îţi dai seama ce vorbeşti? O sursă mai bună necesită componente adecvate, mai performante, adică!
Placa video: – Ţi-e teamă că-ţi pierzi postul? Hai, spune!
Ventilatorul: – Păi… De fiabilitatea sursei depinde funcţionarea noastră la parametri optimi. Dar, repet, o sursă mai puternică impune, cere, componente mai puternice. Eu, de exemplu, ar trebui să am 120 mm şi să controlez automat turaţiile în funcţie de temperatură…
Procesorul: – Şi să fii mai puţin gălăgios! Mi-ai băgat în sperieţi toate circuitele integrate şi chipurile cu zgomotul pe care-l faci!
Placa video: – Ne-ar trebui un calculator de putere a surselor, să vedem dacă-i cazul să o înlocuim pe „bătrâna obosită” cu una mai tânără, mai dichisită.
Procesorul: – Crezi că tu scapi la o eventuală remaniere a componentelor? Dacă optăm pentru o sursă Fortron, dispari şi tu din cadrul scenic… Tu consumi cel mai mult!
Sursa: – Fereşte-mă de prieteni, Doamne, că de duşmani mă feresc eu! V-aţi folosit de mine până acum, v-aţi făcut treaba şi când nu mai pot să vă asigur toate condiţiile mă alungaţi şi va gândiţi deja la o alta? Ruşine să vă fie!
Ventilatorul: N-ai zis tu că nu mai poţi? Că nu ne mai suporţi? Ieşi la pensie… lasă locul unei modulare, eventual! Tu nu mai eşti eficientă! Nu mai dai randament nici măcar 70%, dară peste 80% cât ar fi nevoie pentru anumite aplicaţii!
Sursa: – Ce vină am eu că unii producători nu specifică eficienţa printre parametrii sursei? Aşa m-au „angajat”, aşa v-am servit!
Procesorul: – Tu nici Controller nu ai pentru a reduce pierderile!
Sursa: – Din câte ştiu, PFC-ul (Power Factor Correction) este obligatoriu pentru produsele comercializate în Europa, aşa că am! N-o fi el activ, dar…
Procesorul: Şi dacă o fi fost cândva, acum e pasiv… Nu vezi ce preţ plăteşte şefu’ la facturile de energie electrică?
Ventilatorul: Echipament de protecţie ai?
Sursa: – Ce să am?
Ventilatorul: Protecţie pentru supratensiune, supracurent, supraîncălzire…
Sursa: – Te dai mare, ventilatorule? Eşti cumva „supra” tu? Uiţi cât eşti de mic? Eu, măcar, am toţi conectorii necesari! Tu ce ai? Nici măcar led-uri n-ai, aşa că nu-mi mai spune mie de surse „power and design„!
Procesorul: Eu propun să votăm! Ce tot atâtea văicăreli? Fără sursă, suntem toate nu mare nimic! Sursa ne pune PC-ul în mişcare!
Se sfătuiră, aşadar, toate componentele, inclusiv conectorii, rail-urile, filtrele de reţea, şi votară schimbarea sursei. Aleseră fără să stea prea mult pe gânduri magazinul MarketOnline.ro, orientându-se apoi către oferte componente, surse FPS. Ştiau că acest producător de surse are o experienţă de peste 22 de ani, că este o firma cu renume la nivel mondial şi că nu ar da greş alegând o Fortron.  
Placa video: – Eu am votat pentru Sursa Fortron Hyper M 700, Putere 700W! Eficienţa 80 Plus (peste 85%), nivel zgomot sub 19 dbA, răcire activă, sursă modulară, ventilator de 120 mm şi garanţie 60 de luni! Voi???

Sursa Forttron Hyper M 700

Sursa Fortron Hyper M 700, Putere 700W, 4x PCI-E 6+2 pin, 9x SATA, 4x Molex, Active PFC Foto: www.marketonline.ro

Procesorul: – Era şi timpul! Mă mir că v-aţi dat seama cât de mult înseamnă o sursă performantă pentru computer! Să-l anunţăm pe boss! Şi să ne luăm rămas bun în mod civizilat de la sursa „depăşită”, de la purtătorul de cuvânt, ventilatorul pricăjit, de la înghesuiala din ca(rca)să, de la cablurile nefolosite… Sursele modulare au cabluri de alimentare detaşabile, stiţi, nu?

***
„24 de ore din 24, zi de zi, 365 de zile pe an… spaţiul mic, organizat, eficient şi pe căldură mare… Performanţă şi economie! Obiectivul realizat!” spuse „şeful” pe un ton… delicat.
Alte surse info: www.computerica.ro
Acest articol participă la concursul SuperBlog – Editia toamnă 2015
Proba nr. 14: FSP – Fortron îti pune PC-ul în mişcare!  Sponsori: Market Online şi FSP – Fortron
Siglele Market Online si FSP Fortron

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

5 thoughts on “Pe strada Răbdării, la numarul 64-b(it)…

  1. Crina, deși a înțeles mai greu a luat mai mult decât noi. Și pe mine m-a lăudat că se vede că știu să scriu piese de teatru. Doamna Market nu e de aceeași părere. Trebuia să diminutivăm numele. Nici nu conta ce spuneau personajele. Nu prea ne învățăm minte, Danielo! Tot insistăm să scriem chestii inteligente. :)))

  2. Da… Nu ar conta vreodata nota noastra, daca nu ar fi dubioasa notarea altor articole cu note mult superioare. Crina îmi place, este creativa si scrie corect gramatical. Eu ma întreb, însa, cum a reusit Bogdan s-o impresioneze atât de mult pe doamna Tudosa… ? La celalalt membru al juriului nu ma bag.
    99 de puncte la primul articol, 99 la al doilea…
    La primul am fost absolut contrariata, pe al doilea l-am citit parca cu mai multa îngaduinta… dar nu era de 99 de puncte nici asta.
    Eu nu-mi mai irosesc timpul cu acele contestatii. Am luat plasa de doua ori deja.

    Si eu consider ca articolul meu respecta tema, reflecta clar ca m-am documentat, are dialog, este corect gramatical, coerent, logic, informatii corecte, cerinte îndeplinite. Eh, creativitatea mea nu e pe masura gusturilor lor. Anul trecut am avut o sclipire… totusi! 😉

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: