Pe prieteni îi avizez mereu. Dar pe mine cine mă avizează?

Ce poate fi mai apreciată pe Facebook, dacă nu poza de la profil? Nu mă credeţi? Încercaţi! În prima jumătate de oră, obţii, lejer, suta (de Like-uri) din partea „juriului”! Bonus: comentarii.
Mi s-a întâmplat! Am pozat, am publicat, şi iată rezultatul:
Eu si blanita mea!

Pe prieteni îi avizez mereu! Puneţi-vă casa la punct, că intrăm din nou în era glaciară uşor, uşor. Nu risipiţi căldura! Nu risipiţi banii pe energie aiurea! Aveţi nevoie de o termografie! De renovări!

Hehehe! Dacă mi-ar fi făcut mie atunci o poză specialiştii de la Enermed Impex SRL, ar fi arătat cam aşa:

Exemplu termografie
Exemplu termografie

Eu hot, în blana mea, în juru-mi… „Alo, Polu’ Nord?”

Mă întrebau, deci, fetele cucuiete dacă m-am întors la epoca de aur
Păi, nu! Nici nu aş vrea! Le bag, ca scuză, chestia cu amorul infinit pentru hanorace. Şi blăniţe! Dar dacă sunt bună numai să dau sfaturi altora, în timp ce eu îmi fac de cap, de blană să-mi fie!
Chat cu Olimpia
Mi-e frig, ce să fac, Olimpio? Mă încălzesc şi eu cum pot! Calorifele electrice dau tot atâta căldură cât un bec, dar învârt mai bine roata contorului.
Uite, şi acum… dacă le iau la numărat, sunt peste şase! Nu contoare! Becuri! Şase becuri aprinse în plină zi! E drept, becuri economicoase (cică), dar ard fără rost. Rost de etanşare, să nu mi se mai scurgă căldura. Şi-apoi afirmaţia că ar fi economicoase e doar o amăgeală. Sunt scumpe şi nu durează nici pe departe atât cât scrie pe ambalaj. Am schimbat zeci de modele până acum. Toate rămân în pană…

Of, şi omul ăsta! Mereu atent la tot ce fac, ce scriu, ce cheltui. Îmi sar siguranţele cât de curând!
– Iar eşti la cumputer? Ricci unde e?
– Lasă-mă! Şi tu, acum… la televizor, unde să fie?
– La care din ele?
– Hmmm, ce întrebare! Când la unul, când la altul…

***

E Sâmbătă. Am treabă, dar nu-mi vine să mă apuc. Cafeaua mi se răceşte-n cană în câteva minute. Bine că măcar frişca reuşeşte să se topească, de-atâta „căldură”. Încă. Dar şi ei i-am aplicat o metodă nouă: o pun în ceaşcă înainte şi apoi torn cafeaua peste.
I-auzi ce zice la radio! Acasă este acolo unde locuieşte dragostea… unde-i căldură sufletească!
Păi, zic şi eu… Acasă este locul în care căldura nu se pierde. Nu se pierde nici cu geamul deschis de dimineaţa până seara! Ajută şi termopanele, desigur. Reuşesc să menţină casa la temperatura optimă! Dar le ai?
Si tot nu este de ajuns! Mai trebuie făcute mici modificări, pe ici, pe…
Dar mai dă-le-n-colo! Iar bani? Ce dacă-s ieftine şi rentează?…  Banii-s bani!
– M-ai adus la faliment! se plânge al meu. El, care aprinde televizorul şi se-ntoarce pe partea cealaltă. I-o place tapetul pus pe zidul nud, fără hanorac, fără blăniţă, fără izolaţie. 
El ştie ce face, că doar e constructor, nu?
Dar cu termoviziunea nu le are, să fie clar! Eu aş chema specialiştii. Echipa de doctori care să-mi elibereze un certificat de sănătate al locuinţei. Aşa, aş şti şi eu ce şi cum.

Imobilul în care locuim nu este reabilitat termic. Patronului nu-i mai pasă. Şi-a făcut suma, probabil!
Şi chiar dacă ar fi fost, cu izolaţie de 10 cm (cum cer standardele), apartamentul nu s-ar fi încadrat neapărat la clasa energetică A. Eh, clasa de vârf depinde de atâtea altele: orientarea şi suprafaţa imobilului, numărul de pereţi exteriori, datele climatice locale, consumurile de energie pentru încălzire şi iluminat, pentru climatizare şi apa caldă de consum menajer*. Văleu!!!

Bloc nereabilitat versus Bloc reabilitat - termografie
Sursa foto: www.avizez.ro

Visăm, însă… Visăm să facem economii, când noi nici la televizor nu ne uităm cu lumina stinsă.

Îi datorăm atât de mult lui Thomas Edison. Dacă n-ar fi fost el, astăzi ne-am fi uitat la televizor la lumina lumânărilor„!**

Sau a candelelor, că tot măsoară ele intensitatea luminoasă.

La vecina nu-i lumină. Sau e… una difuză, de „control” cum îi spun eu. Dacă n-aş auzi aspiratorul zi de zi, aş jura că-i în concediu de ani de zile. Prin Malibu, cu banii economisiţi pe energie!
Da’ de unde? Şi ea face risipă! Face curat în fiecare zi! E consumată deja!!!

***

Sunt la pământ!
M-am apucat, între timp, de treabă.
Toate sunt legate… toate firele duc la o priză. Sau la un prelungitor cu zece guri care halesc toate deodată! Ce nebunie! Ador itele-ncâcite! Şi hanoracele! Şi blana care nu-mi spune „E primavară, fată”! Mai iartă-mă şi pe mine până la iarnă! (Blănurile sintetice hibernează primavara, vara şi toamna, ştiaţi, nu?).

***

Ar trebui să vă vorbesc de economie. Vouă, măcar! De certificatul energetic. De aparatura aia învechită care vă fură pe faţă! Vă bagă mâna adânc în buzunare! Şi nunu vă pune ceva în ele, ci vi le goleşte cu neruşinare.
Ar trebui să vă spun că fiecare aparat efectronic în standby consumă. Că fiecare încărcător al telefonului lăsat în priză consumă, chiar şi atunci când smartul tău este în poşetă!
Aş putea să vă vând şi-un pont: aplicarea unui material izolator (polistiren expandat şi grafitat ori vată minerală Rockwool – materiale folosite la construirea unei case pasive) între calorifer şi peretele exterior, sporeşte cu cel putin 5% eficienţa oricărui tip de calorifer.
Sigla Enermed Impex SRL
Şi-ar trebui să vă amintesc că există Avizez. Că efectuează audit energetic. Că vă eliberează certificat energetic ieftin. Că sunt peste 292 de firme de acest gen în Bucureşti, dar auditori de gradul I, atestaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, puţini. Poate singurii!

V-aş oferi atâtea alte informaţii despre actele de care aveţi nevoie, despre obligativitatea certificatului dacă doriţi să vindeţi casa, şi tot asa… Dar am mai făcut-o! De două ori. Cine să mă-nţeleagă? Că, deh, unii citesc doar pozele!

Ştiu cum fac!
Îmi schimb pozele de la profil! Periodic! Până daţi un click şi pe articol! Că merită citit! Le pun pe-astea… ce ziceţi?

Reţineţi! Suntem principalii vinovaţi pentru creşterea continuă a preţului la energia electrică, consumul ridicat însemnând producere masivă.

Eu, una, m-am lămurit. Pe www.avizez.ro!

***

More??? M-am reabilitat? Am făcut economie astăzi! Fac şi mâine! Promit!

Economie energie electrica
Arhiva personala. Economie energie electrică ;).
Draga! (a se citi cum am scris… El nu vorbeşte cu diacritice… doar critică!) Când s-o-nvârti roata contorului ca ochii mortului, atunci să te lauzi!

(*)   Alte surse informatii: economie.hotnews.ro; domu.ro; clicksanatate.ro
(**)  Milton Berle

A şaptea probă a concursului Spring SuperBlog 2016, fără economie… la cuvinte!
Sponsor: Enermed Impex SRL
Sigla Enermed Impex SRL

Social:

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri";
Autor la "Pe cuvânt!";
Autor la "Scurt(-)Circuit".
Social:

Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

4 thoughts on “Pe prieteni îi avizez mereu. Dar pe mine cine mă avizează?

  1. Un fel de autocritica. Eu recunosc ca suntem risipitori. Inconstienti, da! Dar câteva masuri am luat. De doi ani nu mai platesc în plus la regularizari.
    Speram sa-mi iau masina din economii… dar am "canalizat" banii pe alte prostii. Rusine sa-mi fie! :)))
    Multumesc pentru apreciere, Alina!

  2. Olimpia Săpunaru, dacă știa că o să folosești printscreen-uri cu discuțiile dintre voi, poate era și ea mai Alma Nahe și o ardea mai poetic.

    Plus că văd că am economisit și vreo câteva semne de punctuație. :))

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: