Pe o palmă de pământ…

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu când gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească

Frumos îşi începea marele Ion Creangă povestirile. Casa părintească şi amintirile din copilărie erau semnele trecerii lui prin viaţă, probele de netăgăduit ale existenţei lui pe-acest Pământ. De-ar fi fost vreun Jules Verne, şi-ar fi imaginat probabilcasa viitorului”, dar ceva face cred pe a lui „acasă” ar fi lăsat-o acolo, unde era, pentru totdeauna. Întru nemurire! Ar fi oprit timpul în loc ori ar fi răsturnat clepsidra pentru ca viitorul curgă înapoi…  Şi-ar fi numit poveştile copilăriei „Amintiri din viitor”…

Nu ştiu alţii cum sunt, dar pe mine viitorul sperie. Într-un fel. sperie gândul lăsăm urmaşilor noştri o planetă stearpă. O planetă fără culori. De ce or se bucure generaţiile viitoare, dacă nu vor cunoaşte albastrul limpede al cerului şi oceanelor, verdele viu al pădurilor, albul imaculat al gheţarilor, galbenul auriu al nisipurilor? Ori curcubeul? Vor cânta oare copiii viitorului „floricele pe câmpii„?
Trăim pe o planetă suprapopulată. Pe o planetă ale cărei resurse sunt aproape epuizate. Pe o planetă pe care am „dezbrăcat-o” de verde şi am îmbrăcat-o în metal şi geam. În piatră pusă una peste alta, s-ajungem sus, cât mai sus… pentru pe Pământ nu mai avem loc cu toţii! Ne-am construit zgârie nori şi ne-am înghesuit acolo cu miile, lăsând jos, în ţărâna din care ne-am născut şi unde o să ne retragem, numai mizerie în urma noastră. Şi deşertăciune… Nu este adevărat? Ba bine că nu!

Cu sute de ani în urmă, Farul din Alexandria şi Marea Piramidă erau cele mai înalte construcţii de pe Pământ. Acum construim lifturi până la Lună, căci Pământul nu ne mai încape! Nu ne mai suportă!

Viitorul nu ar arată atât de sumbru, dacă ne-am trezi astăzi. Dacă am conştientiza încă se mai poate salva Planeta Noastră dragă. Şi, slavă Domnului, vocile celor care se preocupă încep se facă din ce în ce mai simţite.

întreba cineva cum concepe o casă, o casă a viitorului, dacă avea posibilitatea s-o fac. O casă care întrunească nevoile actuale şi ţină, totodată, pasul cu cerinţele şi promisiunile viitorului. Şi, mai ales, cine ar putea mi proiecteze o asemenea casă?

AIA Proiect ar fi alegerea ideală. Pentru la ei viitorul începe azi! Nu este, oare, ce-a mai încurajatoare perspectivă?

Pornind de la proiectarea, construcţia şi optimizarea lucrării, AIA Proiect ne ajută reducem cheltuielile cu până la 50% încă de la primii paşi.
Materiale de construcţie cu proprietăţi izolatoare, care menţin căldura, instalaţii electrice moderne, eficiente şi economicoase, pe de o parte, idei şi concepte de amenajare şi folosire a spaţiului domestic la maxim, pe de altă parte.
Fie doriţi doar proiecte de case, fie optaţi pentru un proiect tehnic complet,  ori un proiect autorizaţieAIA Proiect – Birou de proiectare este partenerul de încredere şi realizatorul celui mai îndrăzneţ vis al dumneavoastră.

sigla-aia-proiect

Casa mea, a noastră, ar fi – cu ajutorul lor – o casă proiectată pe un spaţiu mic, cu amprenta la sol de câteva zeci de metri pătraţi. Ar fi o casă structurată în aşa fel încât fiecare ungher sau spaţiu, pe care azi îl risipesc, aibă utilitate şi satisfacă şi din punct de vedere estetic. Ce-aţi zice de un dulăpior pentru pantofi sub scară? Ori de rafturi care să-mi umple fiecare colţisor al casei cu amintirile de-o viaţă? De mese rabatabile si piese de mobilier multifuncţionale, dând micului impresia că-i mare?

Casa parter+mansarda, exclusiv AIA Proiect

Casa mea, a noastră, ar fi o casă cu parter şi cu mansardă locuibilă, cu un subsol fie destinat depozitării celor necesare, fie – cum am văzut deseori în filme – destinat treburilor casnice, precum spălarea şi călcarea rufelor… ori, de ce nu, o incintă pentru organizarea petrecerilor, subsolul fiind un spaţiu perfect izolat sonor.
Ar fi o casă care ar depăşi puţin conceptul de „casă pasivă„. Ar fi activă! Puţini sunt cei care au auzit de „casă activăşi, recunosc, când am auzit pentru prima oară, m-a amuzat termenul. O „casă pasivăeconomiseşte, în timp ce „casa activă” produce şi economiseşte în acelaşi timp.
Vorbind de o casă a viitorului, ideea este mai mult decât salutabilă. Imaginaţi o casă care îşi produce energia electrică necesară propriului consum, economisind dublu, cu alte cuvinte. Iar, dacă tot vorbim de viitor, mi s-ar părea utilă şi stocarea acestei energii, pentru a fi utilizată numai atunci când este nevoie. Mi-am imaginat, de exemplu, filtre şi dispozitive de reciclare a apei, măcar a celei de uz casnic. Chiar şi recipiente pentru colectarea apei, apa de ploaie fiind o sursă excelentă pentru nevoile oricărei familii.

Casa la care visez va fi asezată pe o palmă de pamânt… Va fi mică în ochii unora, dar mai mult decât încăpătoare în sufletul meu. Va avea câte ceva din toate. Pentru că nu voi lasă piară dragostea mea pentru stilul retro-vintage, shabby chic, şi nici nu voi limita imaginaţia şi tendinţele actuale, moderne, de viitor, ale fiului meu şi, cu siguranţă, ale nepoţilor mei. Vă va aştepta pe toţi cu drag, cu uşile larg deschise,  şi va avea mereu, la umbră, un balansoar, un leagăn al amintirilor noastre. Pentru , aşa cum spuneam la început, o casă fără amintiri este ca un album de familie fără fotografii.

Când visul mi se va realiza, mă veti auzi strigând cât mă vor ţine plămânii ăştia înecati în fum,  AIA e casa mea… e casa noastră!

 

Proba nr. 12 „Casa viitorului începe azi, cu AIA Proiect” – sponsor AIA Proiect – Birou de proiectare

SuperBlog – 2016

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

4 thoughts on “Pe o palmă de pământ…

  1. …superb, dar mă și regăsesc. Prietenii spun ca noi avem o casa ca de turta dulce, am gasit solutii sa traim chiar daca amprenta de la sol e tare mica. Culmea e ca are cateva inconveniente si invidiez orice om care poate construi și nu renova o casa. Succes, Dani!

    1. Am visat mereu o casuta cu parter si mansarda… Si-o vedeam în vis, pe un nivel si jumatate. Cu una, doua trepte care sa delimiteze sufrageria si bucataria (partea activa a a casei) de cea pentru odihna (pasiva, ca sa ma mentin în terminologie). Nu mi-as fi dorit mai mult. Acum se construieste „pe verticala”. Am vazut case si cu trei etaje si mansarda. Îmi par blocuri, nu vile. Nu case… Chestie de gust, sigur!
      Multumesc, Adriana!

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: