Pe drumul Margheritei

Logo CND Turism

A tunat şi ne-a împrăştiat pe toate. Ca pe potârnichi. Eram prietene nedespărţite, un grupuşor de fete tinere, vesele… „patru iepe, sirepe şi năbădăioase”, ca-n basmul lui Ispirescu.
Nu ne-am văzut mulţi ani, dar, cum orice rău are şi o parte bună, Facebook-ul ne-a reunit de curând. La ideea uneia dintre prietenele mele, am înfiinţat Clubul Crizantemelor, un cuibuşor de nebunii, de amintiri ce ne bântuiau pe toate de amar de vreme.

Strada Crizantemelor (de aici numele Clubului) era locul nostru de joacă. Locul unde am crescut, am copilărit, ne-am împrietenit… Credeam, la un moment dat, că ne şi împământenisem acolo, printre oameni săraci, romi şi bătrâni… marginalizaţii regimului. Dar, cum spuneam, a tunat…

Eu am colindat lumea-n lung şi-n lat, celelalte trei, mai domoale, mai statice. Una locuieşte în Grecia, alta în Italia… „miezul” însă, „sufletul echipei”, a rămas acasă, cu-n picior pe plai, cu altul… mereu pe ducă.
Am hotărât să ne întâlnim în ţară, şi s-o punem la cale, dar îmi ziceam că totul va rămâne un vis ori doar „crâmpeie de gânduri ce răsăreau în minte, luminau o clipă şi se stingeau ca lumânărelele bătute de vânturi” (Sandu Aldea).

Of, câte amintiri! Ce vacanţe de vis!

Flor’şelelor, ce facem? Mergem la o cafea, la o pizza?

Am pornit, aşadar,  către o pizzaria „de cartier”. Să fi fost pasul greşit care ne-a făcut să vrem mai mult. Să vrem ceva special. O vacanţă exotică în căutarea…

– Eu comand o Margherita! Îmi place pizza, dar facută pe cuptor de piatră. Aici nu sunt!
– Hahaha, Margareto! Mi-am închipuit! Păi, dacă-i aşa, să mergem s-o mâncăm la ea acasă! Haidem pe drumul Margheritei!

Puţini sunt cei care cunosc faptul că margareta (margherita it.) este una dintre cele trei flori naţionale ale Italiei. În timp ce multe ţări împart aceeaşi floare, Italia este singura care are trei! Deci, vorbim de o ţară a iubitorilor de flori, a culorilor, aromelor şi parfumurilor, a culturii frumosului şi prezervării monumentelor istorice şi tradiţiilor.
Am ales, de aceea, trei destinaţii exotice care vor încânta sufletele prietenelor mele. Mai mult, m-am oferit să le fiu ghid pe tot parcursul călătoriei în Italia.

Prima destinaţie, Portofino, a opta minune a lumii!

Hotel Splendido al Mare

Portofino este una dintre destinaţiile de elită incluse în ofertele turistice ale CND Turism. Parcul regional şi aria maritimă, zone regionale protejate, sunt de o frumuseţe naturală de nedescris. Portofino, un sat pescăresc în trecut, este situat într-un golf în formă de semilună, conform descrierii lui Guy de Maupassant, cu străduţe înguste, case mici şi colorate, grădini cu mii de specii de flori. Un Mic Paradis aflat pe Riviera Italiană.
Vizităm bisericile Sf. Martin şi Sf. George (locul în care se spune că s-ar afla moaştele Sfântului Gheorghe), precum şi oratoriul Sfânta Maria Assunta, Castelul Brown, Golfurile Paradisului şi Tigullio, Farul de pe Punta del Capo şi, bineînţeles, portul vechi.
Ne oprim puţin să ne tragem sufletul în Piazza Martiri dell’Olivetta, atrase de coloritul ghivecelor imense cu… ghiciţi ce? Margarete! Că doar în căutarea lor pornirăm!

Am fi vrut, de asemenea, să vedem şi celebra statuie subacvatică Hristos din Abis, realizată de Guido Galletti şi amplasată la 24 de metri adâncime, în locul în care şi-a pierdut viaţa primul scafandru italian care a folosit aparat autonom de respirat sub apă, dar timpul ne presa.

La numai 3 km de Portofino, în Santa Margherita Ligure, se află Abaţia de la Cervara, sau Abaţia San Girolamo, renumită pentru grădinile sale „suspendate între pământ şi mare, într-un echilibru perfect între sacru şi profan„, grădină ce a obţinut în anul 2012 premiul „Marile Grădini ale Italiei„. San Girolamo, un refugiu pentru suflet şi profundă meditaţie, este unul din obiectivele turistice din zonă pe care nu trebuie să îl rataţi.

A două destinaţie, Positano, oraşul pe verticală sau oraşul în care străzile sunt înlocuite de scări, este o altă bucăţică ruptă din Paradis.

Hotel Le Sirenuse - Positano

Culorile alb, roz şi galben ale caselor mediteraneene situate pe munte, albastrul safir al apelor Mării Tireniene şi verdele Muntelui Lattari oferă vizitatorilor privelişti inimaginabile.
Miticul Positano te uimeşte la fiecare pas. Cele două plăji principale – Spiaggia Grande şi Fornillo – de pe Coasta Amalfitană sunt renumite datorită nisipurilor argintii care le dau strălucire în bătaia razelor de soare şi pot fi străbătute la pas pe Promenada Îndrăgostiţilor (Sentiero degli Innamorati).

Folclorul positanilor include piese de ceramică pictată manual cu motivele legendarelor sirene de pe Insulele Li Galli (Le Sirenuse), arhipelagul având formă de sirenă, de asemenea, şi arhicunoscutele Sandale Safari, confecţionate din piele de către localnici.

Positano, distrus aproape în totalitate de un tsunami în anul 1343 şi apoi de piraţii otomani, devine ulterior destinaţia preferată a artiştilor şi celebrităţilor, fiind astăzi considerat unul dintre cele mai exclusive locuri ale Italiei.

Vizităm Biserica Santa Maria Assunta, biserica ce adăposteşte una dintre cele câteva „icoane negre ale Fecioarei Maria” aduse în Italia în secolul al IV-lea de către un preot exilat în Orient, Muntele Găurit (legenda spune că fu găurit cu degetul de Fecioara Maria) şi pornim către următoarea destinaţie, dar nu înainte de a gusta faimoasa „Delizia al Limone„, pe terasa panoramică a restaurantului La Zagara.

Delizia al Limone

Cea dea treia destinaţie, Amalfi, este oraşul cel mai important al Coastei Amalfitane. Inclus în Patrimoniul UNESCO, Amalfi sau, cum l-aş numi eu, „Poarta Raiului„, datorită frumuseţii Arcadelor Paradisului, este simbolul iconografic al regiunii. Domul din Amalfi, sau Catedrala Sfântului Andrei, protector al oraşului, este considerată una dintre cele mai frumoase catedrale din Italia… şi din lume.

Amalfi

Amalfi este, totodată, renumit datorită lichiorului Limoncello, numit de localnici „sfusato amalfitano„.  Fără alte cuvinte, Amalfi este un loc plin de magie, istorie, tradiţii şi cultură, arome, margarete şi…

Comandăm câte o Margherita la Fiordipizza şi aflăm istoria acesteia de la bucătarul de origine napolitană… pentru a o onora pe Regina Italiei, Margherita di Savoia, bucătarul Raffaele Esposito creează în anul 1889 celebra pizza, condimentând-o cu roşii, mozzarella şi basilico, culorile steagului italian.

***

– Fuse şi se duse, flor’şelelor! Îmi vin în minte versurile marelui Nichita, pe care le dedic celor fără de care vacanţa noastră nu ar fi fost una dintre acele Vacanţe Speciale, ci doar o călătorie ca oricare alta.

Tu ai un fel al tău senin
De-a ridica oraşele ca norii,
şi de-a muta secundele mereu
pe marginea de Sud a orei,
când aerul devine mov şi rece
şi harta serii fără margini,
şi-abia mai pot rămâne-n viaţă
mai respirând, cu ochii lungi, imagini.

(N.Stănescu – Dreptul la timp)

 

Surse info: www.grandigiardini.it; amfostacolo.ro; www.positano.com; Wikipedia

 

Proba nr. 21 „Caravana destinaţiilor turistice” – CND Turism – Vacanţe Speciale

SuperBlog – 2016

 

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

11 thoughts on “Pe drumul Margheritei

  1. As vrea sa cred ca doar citindu-te și accesand Vacante Speciale as ajunge sa vad si eu frumusetile astea, nici mancare nu mi-ar trebui. M-as hrani cu frumosul din jur…

    Fain ai scris, m-ai dus acolo..

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: