Nu mi-e frică de culori!

Rainbow Queen - Culori - Spicuiri
Daca Dumnezeu ne-ar fi creat Lumea monocrom, am fi gasit cumva calea sa ajungem cumva la gama completa a culorilor. Pentru ca, fara ele, totul devine anost, uniform. Am trait experienta asta, multi dintre noi, pe vremea televizoarelor alb-negru… si „toane” apropiate. Deschideam, însa, ferestra si priveam afara. Si stiam ca lumea reala este… colorata.
De culori se leaga atâtea chestii, ca nu mi-as putea imagina viata fara ele.
La noi, timp îndelungat, si as îndrazni sa spun ca înca mai exista voci, s-au atribuit culorile pe sex, vârsta si situatii.
Luate pe rând, ne dam seama acum cât sunt de nepotrivite si fara rost atribuirile.
Pe sex
Noul-nascut trebuia sa fie înfasat în scutece albe. Intrasem în criza când mi-a venit rândul, pentru ca disparusera de pe piata toate scutecele albe. Gasisem maro si verzi! Eram în stare sa nu mai nasc pâna când nu se refacea stocul de albituri, ca sa fiu în rândul lumii.
Cumparasem bebelusului, fara sa stiu dinainte ce sex(y) era, hainute roz, bleu si, timida cum ma aflam, câteva galben „pai” si vernil deschis. Nu cutezam sa merg mai departe cu alte culori, d’alea mai îndraznete. Baiat am adus pe lume, asa ca doneaza rapid Danielo hainutele roz unei fetite, cum e normal.
Când a crescut un pic baiatul meu, mi-am facut curaj si am trecut si la culori mai „strigatoare”. L-am îmbracat si cu rosu, si cu mov, si cu verde sau galben, dar niciodata cu roz sau nuante apropiate.
Este mare acum. Barbatel în formare. Are gusturi proprii, si bine face. La ultima vizita la mine, în Germania, si-a cumparat camasa si tricou… roz. Bravo lui! Si-i stau al naibilui de bine!
Pe vârsta
Nu cumva, femeie la a doua tinerete (socotiti-o de unde si pâna unde va place), sa te îmbraci cu acele culori vii. Nuuuu, ca doar esti pe jumatate cu piciorul în … Doamne fereste!
Iar la a treia, nici atât. Maro, gri si negru fac de tine! Cum ti-ar sta cu o rochie înflorata, cu jdemii de culori, de sa-si întoarca toti batrâneii gâtul anchilozat dupa tine? N-ai ce face? Mamaio ce esti… si nu te potolesti!
În occident, în tarile care nu-s neaparat mai evoluate, dar unde persoana se simte mult mai libera sa aleaga cum si ce sa îmbrace, ce îi „cade” bine si ce nu, problema culorilor nu exista. Acolo culorile nu cunosc vârsta. Doar noul trend te face dai rosul pe verde sau albastrul pe galben într-o anume vara, dar asta nu înseamna decât schimbare. Nu limitare.
Stiu ca s-au schimbat si la noi destule, iar tinerii sunt din ce în ce mai deschisi catre orice variante „colorate”, dar sufoca înca acea idee ca unei mamaite nu iar sta deloc bine cu un pantalon de vara deschis la culoare si o bluzita înflorata sau… mai vesela. Nu. Si-i tare gresit pentru ca, este bine stiut, ca(ci) culorile trezesc la viata, iar daca ar fi cu adevarat recomandate unor anumite categorii de vârsta, cea a batrânilor ar fi în capul listei.
Pe situatie
Aici, probabil, ar fi de lucrat mult mai mult. Protocolul, când situatia o cere, religia, care-i tabu si nu se poate atinge, si atâtea alte îngradiri ale „nelegiuitelor” culori.
Mireasa – în rochie alba, înmormântarea – o masa de Men in black, protocolul – culorici decolorate, ca sa nu bati exact în luneta paparazzilor.
Mie nu mai mi-e frica de culori. Am învins teama. Rosul nu ma mai arde, verdele nu mi se mai coace, movul…. ah, da, o leaca de mov!

E vara, cald… si culorile transpira pe mine, nu doar prin vitrine.

P.S. – Extras din mesajul verisoarei mele: „da, niciodata nu a avut hainute atât de vii, nu le-ar mai da jos …”   Sper ca nu se supara pe mine ca l-am publicat, dar … se „asorta”.

 

 

 

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: