Am visat dintotdeauna. Si bun, si rau, si frumos sau urat, si colorat sau pamantiu – asa, a la filme vechi. Persoane, locuri, situatii, chestii adevarate sau imaginate, dorinte, frustrari, lacrimi, fericire, vina, adulatie, soare sau mocirla, viata sau moarte. Tot ceea ce se poate visa. Daca as aduna toate elementele care compun visele mele intr-o ecuatie, pe langa faptul ca ar fi interminabila, sunt sigura ca rezultatul ar fi un mare X.
Am citit mult despre vise. Aveam senzatia ca numai mie mi se intampla si nu ma refer la simplul fapt de a visa, dar la multitudinea de mesaje si trairi pe care mi-o dezvaluie visele.
Interpretarea viselor prin metode stiintifice este tot atat de inutila ca si cea empirica (daca o pot numi asa). Grupate in categorii sau tipuri, catalogate sau deslusite de dictionare (?) in ordinea alfabetica a subiectului principal a visului exact ca in lista distributiei unui film in care apar „disciplinate” numele actorilor si colaboratorilor, nu sunt nici pe departe raspunsul la intrebarile cele mai simple care iti inunda mintea dupa un vis.
Visele sunt atat de personale si de neinterpretat de altii, incat singura modalitate de a patrunde inauntrul lor si a dezvalui eventualul mister este abordarea individuala a acestuia. Stabilirea punctelor de contact cu realitatea chiar daca nu intotdeauna sunt evidente sau chiar si atunci cand se refera la o realitate de mult traita si ingropata in amintirile copilariei sau adolescentei, ar fi primul pas pentru o interpretare corecta a propriilor vise. Notarea in jurnale de zi, schitarea si desenarea lor pe de o parte si, in paralel, o succinta trecere in revista gandurilor constiente, procuparilor si realizarilor zilei, trairilor emotionale indiferent de cum si de ceea ce le-au provocat, sunt sugestii ale cercetarilor pentru a reusi o minima conectare a fiintei tale constiente cu cea libera si desfranata – cum imi place s-o numesc.
Odata dezvaluit, misterul visului de noapte are puterea de a crea o noua Tu. O noua fiinta care si-ar trai viata mult mai usor, neinchistata intre atatea sentimente de vinovatie sau ura, neimpovarata de atatea dorinte nerealizate sau esecuri, nebantuita de atatea necunoscute si nelimitata de atatea obstacole.
Visele au probabil un rol latent in viata noastra iar cand stiinta va reusi sa rezolve puzzle-ul si mesajele acestora, vom trai intr-o lume mai dreapta… o lume de vis. Sau cine stie ? In infernul pacatos, dezlantuit si plin de patimi…
Dar daca vreti cu adevarat o lume mai dreapta, nu incetati sa visati ! Vise sau visuri, cu ochii inchisi, sau deschisi… si „nu visati lucruri marunte pentru ca ele nu au puterea sa miste inimile oamenilor.” (Goethe)
- Timpul trece, programul „Work and Travel” ramâne - 13 noiembrie 2018
- (Îm)potriveala de acasă nu se potrivește cu cea din spital - 10 noiembrie 2018
- În ziua de dupa… - 8 noiembrie 2018