Nu-i pentru cin’ se pregăteşte…

Decoratiuni de Craciun

Aşa, Cocuţo! Tragi de pensie tot anul, pui moneda la „borcan” să ai ce cheltui de Crăciun! Şi văd că nu te-ncurci!

***

E mişto să stai la parter şi să ai fereastra la stradă. Te-apuci de gătit, cu un ochi în oală şi altul… pe-afară. S-o vezi pe Cocuţa cum se mlădiază pe geamuri ca trestia-n bătaia vântului, cum cară de la piaţă, în fiece dimineaţă, de-ale gurii, cum se ceartă cu vecinii de deasupra şi-apoi le ia pachetele DHL, motiv pentru a le bate la uşă… să le înmâneze.

Tanti Cocuţa este o femeie singură, trecută bine de 65 de ani. E la vârsta aia la care toţi îi sunt prieteni… şi niciunul. Când o întrebi de sănătate, toate-s vechi şi nouă toate!

A început deja pregătirile pentru Crăciun! Magazinele sunt pline de tentaţii, iar ea, sărăcuţa, nu rezistă. Adună „bob cu bob” şi pune-n traistă, să nu-i bată Sărbătorile la uşă şi s-o găsească nepregătită.

Ieri a venit acasă cu o cutie lungă. Să fi fost bradul? Adevărat, i-auzi pe toţi în jur: Ce Crăciun e ăla fără miros de cetină în casă?

Ia stai! Doar n-o să fiu mai bleagă! Dau fuga-n magazie, iau fierăstrăul şi tai bradul cel mai mare din curtea interioară. În cinci minute îl am în casă! Ce contează că i-au trebuit zece ani să ajungă la o aşa fălnicie?
L-am betegit puţin… de tot! Dar i-am pus multă beteală!

Şi iar voci: Ce Crăciun e ăla fără o sărmăluţă pe masă?

Ia stai! O fi cumpărat Cocuţa un kil, două de carne… Eu cumpăr porcul întreg! Cumpăr toată porcăria*, dacă-i nevoie! Şi cine o să aibă mai multe pe masă decât mine? Un caltaboş, o tobă, sângerete şi şorici… piftie şi sarmale! Şi-o fripturică la cuptor! Cu portocala-n gură…
Cum? Dacă i-am făcut pomana? Nu! Dar m-am închinat cu evlavie de trei ori, întru sfinţirea bucatelor!

Danielo, sub cetină nimicuţa? Cocuţa avea pacheţele cu fundiţă în paporniţă! Eşti mai prejos decât ea?
Pfoaa! Uitasem! Ce Crăciun e ăla fără cadouri? N-are Farmec!

Craciun cu Farmec

Numa’ bine că pot comanda online cadouri! Uite-aici casete cadou!  Una pentru Moş, una pentru mine! Borsetă cadou Gerovital H3 Men Active şi Casetă cadou Gerovital H3 Classic Natural. Mă încadrez şi-n vârstă… +35! Şi cum deodorantul din caseta Moşului are parfum cu note de bergamote, cedru, mosc și patchouli…  Oricum, îs mai mari şi mai valoroase decât ale Cocuţei!

Borseta Farmec

Caseta Farmec

Ce face?`Coace?
Fierb de ciudă! Coc şi eu! Să vezi ce-o să dau cu coca de lighean, pân’-o să-i sară stafidele! O să-mi iasă mai pufoasă decât a Cocuţei! Ce Crăciun ar fi ăla fără cozonăcei pe masă? Şi mirosul care te ademeneşte de la două blocuri distanţă? Şi beculeţe-n geam, steluţe mii şi mii… Zăpadă artificială! La noi n-a mai nins de Crăciun de mulţi ani. Şi, ce Crăciun e ăla fără un fulguleţ, acolo?  Fie şi de polistiren!

***

Când toate fură pregătite pentru Crăciun, mă odihnii. Să fiu mai fresh decât dacă mi-aş fi dat cu Vitamina E pe faţă!

Totu’-i perfect! Şi… de efect! Aştept, aştept, aştept…
Se-aud voci de copii. Mamă, câţi sunt! Acum o să-mi bată luuuuung la uşă şi o să-mi cânte un set complet de colinde româneşti. S-ar repede să le deschid!

Ce? N-au bătut la mine? S-au dus la tanti Cocuţa? Păi ce-are ea să le ofere din pensia aia mică, de care trage s-o lungească, s-o lărgească, s-o…
Se-aude muzică… şi se dansează, şi-i veselie! Ah! Parcă văd că, la final, la mine o să vie! Şi la bucatele alese pe-o sprânceană… De nu-i aşa, să nu mă mai numesc eu… Dană!

Aştept, aştept, aştept… Ce Dumnezeu, am vreun defect? Se-nghesuie toţi la Cocuţa? Într-o cameră cât cutiuţa…  Eu am şi spaţiu şi cadouri! Am şi brad! Şi porc pe masă! Şi vin adus de la Arad!

E seara de Crăciun. L-aştept pe Moşul meu s-apară. Deschid ferestra larg, să văd mai bine-afară. Să trag cu ochiu’ la Cocuţa. O aud cum râde-n hohote, de se cutremură căsuţa! Mă ia cu frig! Îs cu ochii-n ceaţă! Ce greu trec orele! O mai fi mult până dă dimineaţă? Ştiu că Moşul n-a uitat de mine! De n-o veni acu’, vine el mâine!

O bubuitură mare-n uşă! Hohoho! V-am spus eu? Sosi Moşul! Oh, no,no,no! E Moaşa! E tanti Cocuţa! Ce-o vrea să-mi ceară, sărăcuţa?

– Daniela? Văd că eşti singură acasă. Ştii, datina strămoşească… Ce Crăciun e ăla fără să ai pe cineva să te-ncălzească? Hai, vino la noi! Sărbătorim împreună cu copiii pe care i-am moşit… suntem ca-n familie! Hai, te-aşteptă cu sufletul la gură. Le-am povestit mereu de tine!

– De mine? Tanti Cocuţa… mă faci să plâng! Nu vin! Zău, mi-e ruşine!

***

N-o mai văd pe fereastră. Nu se mai mlădiază, nu mai iese, nu mai trece pe la piaţă… 🙁

– Ce-i, tanti, cu tine? Nu mai poţi?
– Eh, Dani, fată! Sunt ţintuită-n scaunul cu patru roţi!

De-atunci, trec zilnic pe la ea. Să mai „bârfim” oleacă. Să ne aducem aminte de Crăciunul petrecut împreună, de bucuria şi dragostea cu care am fost înconjurată. De-adevăratul spirit al Sărbătorilor de Iarnă.

Crăciunul nu trebuie să fie nici atât de perfect, nici atât de abundent! Ci doar să-i simţi pe cei dragi aproape, mai ales când drumurile vieţii te despart de ei. Să nu fii singur niciodată, ci să ai oaspeţi la masă… Căci, la ce bun o masă plină cu de toate, dacă la uşa ta nici vântul nu mai bate?

 

P.S. … e pentru cin’ se nimereşte! Şi am nimerit-o pe tanti Cocuţa cu darul! Adoră produsele Farmec! Le folosea în ţară şi le recomandă şi celor de aici: „Farmec este o marcă pe care consumatorii o recomandă prietenilor! Este  brandul nr. 1 în preferinţele româncelor, pe segmentul Care! Sunt produse eficiente, create de specialişti, cu ingrediente de ultimă generaţie! Mai mult, Farmec încearcă permanent să îşi îmbunătăţească produsele, pentru că înţelege ce e important pentru consumatori! Vreţi o piele frumoasă? Aţi auzit de complexul Sepilift? Ştiaţi că Juvinity™ reduce vizibil ridurile? Oferiţi celor dragi cadouri Farmec!

Şi, cum toţi o iubeau… Şi încă o iubesc pe Moaşa Cocuţa…   Mai bine ca ea, nu „vinde” niciuna! Ea are Farmec!

 

*) porcărie – în sensul de crescătorie de porci

Logo Farmec

Proba nr. 23 „Dăruieşte FARMECul Crăciunului” – Farmec

SuperBlog – 2016

 

 

Punctaj obţinut: 99

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

3 thoughts on “Nu-i pentru cin’ se pregăteşte…

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: