Macho macho

Mr. Masculus, figura dominanta a lumii in care traim.
Nu are importanta in ce domeniu sau latura a vietii cautam si nici macar sa incercam sa aflam de ce si de unde aceasta discriminare.
Daca termenul de patriarhat trimite prin definitie deja la perioada oranduirii comunei primitive, iar cel de machism, desi mai nou, pare sa completeze doctrina conform careia barbatul este superior femeii si are rol predominant in viata comunitatii (societatii mai modern),  singura varianta „viabila” sa inversam putin rolurile ar fi rescrierea istoriei fiintei umane pe Pamant.
Intrebare este insa, am fi la fel de capabile noi femeile sa conducem si sa dominam sexul opus ? Si daca da, am fi trait intr-o lume mai buna ?

„Care pe care” a devenit motto-ul tuturor miscarilor feministe sau a celor misogine, argumentele in favoarea femeii sau barbatului fiind din ce in ce mai ridicole. 
Am intalnit sute de articole in care se numara motivele pentru care femeia ar fi mai capabila ca barbatul, si inzecit mai multe in care barbatul isi expune prepontenta absoluta, pledoaria fiindu-i inca favorabila in aproape toate cazurile.

Sunt feminista convinsa, desi feminitatea nu ma caracterizeaza intru totul. Cu toate astea nu inteleg de ce ne lamentam atata. Suntem noi cele care vrem sa fim dominate, suntem noi cele care am apreciat si promovat celebra expresie „In spatele oricarui barbat puternic se afla o femeie …”. Daca am fi deschis mai bine ochii, am fi realizat inca o data ca oricum ai intoarce-o si cu toate bunele intentii ale autorului, femeia tot in planul secund apare.
Nu as inversa locul si pozitia mea in societate ca femeie, cu cea a unui barbat .. si nici atat a unui macho. Pentru ca a fi barbat cu adevarat este, in opinia mea, total opus imaginii create de macho. Diferenta intre cei doi este comparabila cu cea dintre un gentleman si un badaran, acestuia din urma adaugandu-i si o mare doza de narcisism.
M-am oprit asupra unui articol de pe un site asa.. mai duhovnicesc, in care este dezbatuta problema superioritatii barbatului in fata femeii. Iata aici un scurt pasaj din articol: „Într-adevăr, în Sfânta Scriptură întâlnim o întâietate a bărbatului, precum în pasajul de la I Corinteni 11,1 şi în continuare. Acolo se spune că bărbatul este capul femeii, pentru că nu a fost zidit bărbatul pentru femeie, ci femeia pentru bărbat, însă întâietatea bărbatului nu înseamnă supremaţie faţă de femeie. Are întâietate mai cu seamă în privinţa îndatoririlor decât în privinţa drepturilor.”
Altfel spus, ceea ce ar trebui sa oranduiasca barbatul in fata femeii sunt indatorirea si obligatia de iubire pana la jertfa pentru ea, in casatorie si, in general, in societate. De ce as schimba atunci ?
Am aruncat apoi un ochi pe un alt site, in engleza, in care un macho .. da, un macho arogant insira 10 motive pentru a arata de ce ar fi barbatul superior femeii, primul dintre motive fiind faptul ca barbatii sunt capabili sa se „usureze” din mers sau precum calul .. stand in picioare. Urmau apoi cateva referitoare la posibilitatea lor de a penetra si a fi penetrati !!! Apoi hormonii si, in final, disconfortul femeii de a avea menstruatie in fiecare luna si … sani pe care sa-i tina la inaltime cu ajutorul sutienelor, plasand din nou barbatul in fruntea ierarhiei, ei nefiind obligati sa poarte cofraje pentru oo.  Asta da macho ! Dar poate fi numit acest individ barbat ? Ei bine, citind si comentariile (desi pentru mine personal nu avea nici un sens) am fost suprinsa sa vad reactii dezaprobatoare din partea atator barbati, incat sunt convinsa ca Mr. Masculus nu este bine vazut nici macar de „colegii” lui de breasla, daramite de partea femeiasca.
As fi putut sa rasfoiesc alte mii de pagini si articole aceasta tema, pararea mea insa nu s-ar fi schimbat in nici un chip.
Ratiuni de genul femeia este mai presus decat barbatul si viceversa, nu ar trebui sa aiba relevanta. Mai degraba si mai utila ar fi abordarea subiectului din cu totul si cu totul alta prisma, si anume educatia. Iar de asta, raspunzatoare suntem noi, femeile. Avem, si am avut dintotdeauna, painea si cutitul in mana. Am fi putut profita de acest mare avantaj, de a creste si educa fiii nostri in asa fel incat astazi sa nu fi existat aceasta lupta pentru suprematie a sexelor. In loc sa ne invatam fiica sa accepte orice din partea barbatului, sa fie umila si supusa, sa ierte pana la punctul de a-si sacrifica fericirea, demnitatea si, in atatea situatii, insasi viata, am fi pregatit-o mai degraba pentru pasii cei mai importanti in viata care nu sunt neaparat casnicia sau maternitatea, ci independenta financiara si stabilitatea, echilibrul si forta de a razbate si lupta cot la cot cu barbatul.
Am fi invatat pe fiii nostri ce inseamna respectul, consideratia si iubirea … indatoririle si obligatiile barbatului inaintea atator false drepturi si pe care atribuie ca pe un dar Dumnezeiesc.
Am fi pus in mana micului barbat penelul, si nu manusa de box … i-am fi cultivat dragostea pentru frumos, si nu pentru puternic.
Femei, barbati… in fata lui Dumnezeu suntem toti oameni, egali, avand aceeasi fire si, prin urmare, aceeasi virtute.

Daca suntem cu adevarat oameni…

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: