În ziua de dupa…

În ziua de dupa…

Probabil ca nu exista popor mai încercat decât poporul japonez. Pentru multe alte popoare ale lumii exista o anume zi de dupa, poate mai multe, dar, începând cu ei, cu japonezii, ziua de dupa a capatat culoarea cenusei… A schimbat „la fata” omenirea. De-ar fi avut vreun sens… de-ar fi schimbat-o în bine. În putin mai bine, macar.

Eram copil când am auzit pentru prima oara de Enola Gay, de adevarata istorie, la care nu aveam acces usor, si nu încetam sa ma întreb daca acel popor încercat  înca exista. Daca mai exista ceva dupa fatidica ziua de dupa…

Vremuri triste, apocaliptice, spunem acum, sperând ca atrocitatile acelor timpuri sa nu se mai repete. Dar suntem la un pas, din pacate. Si ar fi bine sa ne gândim înainte la ziua de dupa

 

Japonia, 73 de ani dupa...

Sursa foto: Newsela

 

Japonia, ca si alte tari distruse din temelie în acea perioada dramatica a omenirii, a renascut. Da, ca pasarea phoenix… din propria-i cenusa. A renascut mai puternica, mai înfloritoare, mai dezvoltata decât oricare alta tara din lume. Te întrebi cum este posibil? Ce fel de oameni locuiesc acele fâsii de pamânturi, înconjurate de mii de insulite pe care nici harta nu este înca pregatita sa le arate lumii în toata splendoarea lor?

Spun ce-i ce le-au calcat tarâmul ca, pe japonezi, desi îi întâlnesti pe toate meridianele mapamondului – zâmbitori si cu camera pregatita sa celebreze fiecare moment al vietii – îi cunosti cu adevarat la ei acasa. Nu exista un popor mai respectuos, un popor mai primitor si dornic sa-ti prezinte si sa te introduca în cultura lui.

Conform SoraNews24, Madame Riri, celebra bloggerita japoneza si expert în calatoriile în jurul lumii, descrie în zece cuvinte japonezii, o clasificare obtinuta în urma interviurilor luate turistilor care viziteaza anual Japonia:

 1. Politicosi;
 2. Punctuali;
 3. Amabili;
 4. Muncitori;
 5. Respectuosi;
 6. Timizi;
 7. Inteligenti;
 8. Colaboratori (prefera lucrul în echipa)
 9. Formali;
 10. Curati (puri).

Sa fie asta secretul succesului lor?

Eu as mai adauga înca destule calitati ale poporului japonez: disciplina, perseverenta, corectitudine, sociabilitate, onestitate si, mai ales, infinita dragoste pentru tot ceea ce-i înconjoara. Toate sunt în justa armonie ce le-a permis sa atinga cotele unei civilizatii/societati atât de avansate, civilizatie la care noi nici nu visam înca. Pare rupta din canoanele tuturor societatilor contemporane cu a lor.

În Japonia, totul tinde catre perfectiune. Asta este senzatia celui ce-o priveste din afara. Cu toate astea, putin stiu ca, de fapt, japonezul aproape ca uraste perfectiunea. Dilema? Paradox?

Unul dintre cele mai vechi concepte ale japonezilor este Wabi-Sabi. Greu de definit pentru noi, vesticii – tinând aici cont de situarea geografica a Japoniei – pentru ca, în cultura noastra, perfectiunea este idealul catre care tintim. Si tintim aiurea, pentru ca perfectiunea nu exista. Un ideal irealizabil, deci, dar prezent în tot ceea ce facem.

Atunci, iar ma întreb, cum oare un popor care nu iubeste perfectiunea este, totusi, atât de aproape de ea?

În filozofia japonezului, frumosul este prezent în aceeasi masura în ceea ce este frumos, cât si în ceea ce nu este frumos. Vorbim de un fel de estetica a urâtului, din care japonezii au facut un mod de viata.

Wabi-Sabi este principiul care sta la baza tuturor realizarilor lor, fie personale, fie profesionale, fie tehnologice.

Traind de sute de ani cu aceasta filozofie de viata, japonezii au reusit sa mentina un echilibru inimaginabil între trecut, cu numeroasele traditii si cutume nealterate, cu vechile forme de arta si religiile întrepatrunse, si completându-se, parca, cu cele mai noi, si prezentul caracterizat prin modernismul si futurismul generatiei din ce în ce mai putin conservatoare.  Si-apoi, viitorul îngemanat deja în prezent, Japonia fiind considerata, din punct de vedere tehnologic, cu cel putin 100 de ani înaintea tuturor tarilor, chiar si a celor foarte dezvoltate.

Probabil ca nu am reusit sa va explic exact notiunea de „perfectiune a imperfectiunii”, pentru ca nu reusesc nici eu sa mi-o explic. Trebuie ca e mult mai profunda decât îmi imaginez. De aceea, singurul mod în care as putea sa aflu mai multe ar fi sa ma încumet sa pornesc într-o calatorie a descoperirii artei, conceptului, filozofiei, traditiei si spiritului poporului japonez. Mistica Japonie…

 

Japonia cu Exact Travel Club

Exact Travel Club este mai mult decât o agentie de turism, mai mult decât un club al iubitorilor Japoniei. Este un proiect care se desfasoara de peste de 20 de ani, printr-o strânsa colaborare româno-japoneza. Astfel, un circuit în Japonia nu este un simplu circuit, ci este Exact ceea ce eu am nevoie: un circuit în Japonia cu ghid vorbitor de japoneză

Am ales, întru dorinta de a-mi raspunde atâtor întrebari legate de acest minunat popor, circuitul Japonia Mistica si Moderna 2019 – cu Ana Maria Caia. Numele remarcabilei jurnaliste si producatoare TV nu este deloc întâmplator asociat acestui circuit, ci, zic eu, ales cu mare grija si responsabilitate de catre echipa Exact Travel Club, care doreste sa calatorim Exact asa cum visam, Exact unde visam.

Circuitul poate fi personalizat, desi, pentru o prima incursiune, eu îl prefer asa cum este, asa cum a fost conceput de cei ce cunosc bine dorintele turistilor. Experienta si pasiunea lor pentru Japonia se reflecta în unicitatea programului, alegerea secventiala a fiecarui oras din circuitul pentru care am optat, astfel ca, pornind de la Tokyo si ajungand, în final, la Kyoto, voi putea întelege si cunoaste mult mai bine poporul japonez. O excursie neplanificata, haotica, fara o anume succesiune a obiectivelor si oraselor de vizitat, mi-ar fi creat mai multa confuzie la întoarcere decât înainte de plecare.

Exact Travel Club este, de altfel, unica agenție autorizată să emită abonamente de tren Japan Railways în România, calatoria cu trenul de mare viteza fiind, în ce ma priveste, prin ea însasi un obiectiv turistic.

Echipa Exact Travel Club ofera clientilor servicii conexe, cum ar fi consilierea si asistenta pentru vacanta aleasa, rezervarea biletelelor de avion pe rute interne si internationale, precum si a altor servicii turistice (rezervari hoteliere, de transfer si închiriere masini, inclusiv pentru deplasarile în scopul afacerilor), dar ce ma încânta cel mai mult este organizarea de evenimente tip incentive pentru grupuri.

Ce înseamna asta? Fiind vorba de calatorii si evenimente de motivare realizate de profesionisti, chiar si cea mai banala calatorie poate deveni una plina de surprize, ceea ce doveste, înca o data, preocuparea constanta a acestora pentru satisfactia clientilor, mai ales a celor fideli.

În ziua de dupa alegerea circuitului…

Tokyo – Kawasaki – Kamakura – Muntele Fuji – Matsumoto – Yudanaka –  Takayama – Shirakawago – Kanazawa – Osaka – Nara – Mt. Koya – Kyoto – Tokyo

 

Tokyo

Sursa foto: Japan Guide

 

Cum va spuneam, motivele pentru care am ales acest circuit sunt, de aceasta data, putin diferite de motivele clasice a turistului calator, dornic sa-si „clateasca” ochii si sa-si încânte sufletul cu frumusetile palpabile, sa zic asa.

Circuitul îmi ofera posibilitatea vizitarii templelor seculare, a gradinilor si parcurilor exceptionale, a sanctuarelor si castelelor impecabil pastrate de locuitorii Japoniei, ori a privelistilor minunate ale Muntilor Fuji si Koya, îmi poarta pasii prin paradisul budist al orasului Kyoto ori prin aglomeratia si frenezia orasului care nu doarme, Tokyo, prin muzee, restaurante si cafenele… satucuri traditionale si zone de relax, unele aflate în patrimoniul UNESCO, cu panorame splendide si nenumarate izvoare termale. Dar, pentru mine, cel mai mare câstig al acestui circuit este interactiunea umana. O degustare de Sake, cunoasterea unei familii autentice de samurai, introducerea în Arta Ceremoniei Ceaiului, si toate acestea cu explicatiile ghidului însotitor, fara de care întrebarile mele ar ramâne în continuare fara raspuns.

Mi-ar fi placut, de asemenea, sa particip la un spectacol de gheise, ori o reprezentatie a teatrului traditional Nō (Noh), dar cum Japonia are multe, foarte multe de aratat, probabil ca primei experiente, Japonia 2019, îi vor urma atâtea altele.

Va las mai jos o bucatica din spiritul japonez, sperând ca v-am trezit curiozitatea sa aflati mai multe, dar nu de pe net, ci calatorind cu sufletul deschis, cu dorinta nestavilita de cunoastere si împlinire a visului ce mocneste de mult timp în voi. Pentru ca, stiu…  stiu ca nu exista persoana care sa nu viseze ca, într-o zi, sa poata ajunge acolo unde imaginatia umana devine neîncapatoare pentru atâtea minunatii.

 

Templul Sensoji - Asakusa, Tokyo
Senso-ji
Jinrikisha în Asakusa - Tokyo
Dotonbori - Osaka
Chankonabe
Sanjusanden-do - Kyoto
previous arrow
next arrow
Slider

Sursa foto slider: Pixabay

 

Japonia de dupa ciresi…

 

 

Si daca „nenorocul” va poarta pasii în aceasta aventura Exact dupa ce s-or fi scuturat ciresii, aflati ca Japonia de dupa ciresi este la fel de fermecatoare ca în timpul Sakurei, ba chiar mai linistita, mult mai primitoare si, evident, mai putin obosita de milioanele de turisti ce-i calca pamânturile în acea perioada.

Japonia de dupa ciresi este Japonia care ti se deschide si îti înfloreste mereu în suflet, precum gingasa lor floare nationala în timpul primaverii.

 

 

Proba 15. Japonia de după cireși

SuperBlog 2018

 

 

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

6 thoughts on “În ziua de dupa…

 1. „Shōgun-itelor”, Gheișelor! Lăsaţi giumbușlucurile și strȃngeţi bani pentru excursie! JAPONIA e JAPONIA! Băgaţi-vă minţile ȋn cap! Excelent articolul! Incă o dată ȋţi mulţumim! Bravo! Oli, aștept traducerea comentariului tău!

  1. Gabriela, îti traduc eu! 愛らしいです înseamna lovely, cute, awesome, great, pe de o parte, extraordinar, exceptional, 100 de puncte!, pe de alta 🙂

 2. Nu stiu de ce, citind articolul tau mi-am adus aminte de filmele cu desene animate din anii 70-80. Ma fascina graiul personajelor, simplitatea si gratia lor deplasandu-se. Dar, articolul tau este excelent! Ma vad si te vad, conducand turisti pe acele meleaguri. Asta ca o mangaiere a unui foarte frumos vis. Cati bugetari vor putea merge sa vada „cultura ” milenara si cati sunt pregatiti sa inteleaga sensurile artei japoneze? Pentru frumusetea scrierii tale, cu o rugaminte: de a continua si in alte calatori de vis… SAYONARA!

  1. Doru, sper sa nu ramân doar cu visul…

   Este adevarat, eu am calatorit destul si am de gând sa „investesc” totul în aceasta pasiune, si la propriu, si la figurat (în scris). Vreau sa promovez, vreau sa fiu un influencer, vreau ca lumea sa-si doreasca, la fel de mult ca mine, sa calatoreasca. Banii sunt, si nu, o problema. Exista întotdeauna o rezolvare, daca se doreste cu toata fiinta. Strângi leut cu leut, un an, doi, cât e necesar, si pornesti… macar de câteva ori în viata. Cu amintirile astea ramâi! Pe astea, nici timpul nu le poate sterge.

   Multumesc! Sa te-auda Domnul, si tot calatorim de-cum încolo!

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: