Îmbrăcăminte second hand, un nou „vintage look” în trend!

Piese de îmbrăcăminte vintage, sau magazin de îmbrăcăminte vintage, în locul expresiilor îmbrăcăminte second hand  ori  magazin second hand  ar schimba, probabil, percepția multor persoane cărora ideea de a cumpăra ceva folosit nu le surâde de la bun început. Motiv pentru care nu caută astfel de haine/magazine. Deci, nu le iau deloc în calcul la (re)împrospătarea garderobei, chiar dacă sunt la prețuri avantajoase. Și nici nu vor reuși să înțeleagă prea ușor conceptul de reciclare a îmbrăcămintei.

Sigur, folosirea expresiilor „îndulcite” ar fi o variantă dacă ne-am referi strict la piesele de îmbrăcăminte mai vechi, cu tentă retro, tentă pe care eu o ador.

În acest articol, însă, am să mă refer la îmbrăcămintea la mâna a doua actuală, modernă, la modă, fie nou-nouță, fie foarte puțin purtată (deci, arată impecabil), ca și nouă.

 

 

 

 

SECOND HAND

Eram puștoaică. Tot auzeam în jurul meu expresia second hand. La vremea aceea, era utilizată cel mai des de cei care își achiziționau mașini „purtate”. Și, culmea, nimănui nu i se părea ciudat sau înjositor să-și așeze dindărătul acolo unde și l-a așezat și altul atâta amar de vreme. Ba, dimpotrivă, ideea de a nu avea prea devreme o mașină „la țiplă” era salutată de majoritatea cumpărătorilor, mai ales când se punea problema achiziționării uneia pentru începători. Sau pentru femei. Acum e și mai în trend.  Aproape toți cunoscuții mei au mașini la mâna a doua.

Puțini erau cei care luau mobilă second hand – excluzându-i pe colecționarii de piese foarte vechi – ori alte tipuri de produse, și nici atât nu auzeai pe nimeni spunând că poartă sau cumpără  haine mana a doua. Știu însă foarte bine, și o spun și din experiența personală, că multe persoane îmbrăcau haine primite de la alții, iar în familiile cu copii mulți, transmiterea de la unul la altul era regula. Datul hainelor „mai departe” era, și continuă să fie, un obicei din care aveau să profite și cei ce ofereau, și cei ce primeau.

Sunt ceva ani de când trăiesc în străinătate. În Germania, unde mă aflu acum, conceptul de reciclare, în general – deci nu numai a îmbrăcămintei – este, practic, un mod de viață.

Nemții nu pot arunca hainele oriunde, oricând și în orice fel… Nemților li se pun la dispoziție toate variantele posibile pentru a face ca sistemul de reciclare să funcționeze. De exemplu, de două ori pe lună, vin la domiciliu membri ai asociațiilor caritabile și ridică, personal, hainele curate, așezate frumos în cutii, de la cei care vor să le doneze. Nu mai vorbim de tomberoanele speciale pentru încălțăminte/îmbrăcăminte uzată și magazinele second hand  – dacă vor să le vândă contra unei sume modice – care sunt, efectiv, peste tot.

Eu, una, am donat de nenumarate ori. Când le-am dus la vânzare, cică, m-am dus să-mi ridic banii după termenul indicat în borderoul de primire și mi-au spus fetele de acolo că lucrurile care nu s-au vândut în decurs de o lună au fost donate Caritas-ului. Tin minte că, din banii de pe trei saci de haine, am reușit să-mi iau o bluză. Asta doar ca să vă faceți o oarece idee despre cât de ieftin le puteți achiziționa de la un magazin de gen.

Cum văd eu reciclarea hainelor și reîmprospătarea garderobei?

În primul rând, am să încep prin a vă spune că, în ce mă privește, cumpăratul hainelor este deja o boală. Sau, na, hai să-i zic viciu. Promoțiile din magazine, tendințele schimbătoare ale modei, ideile și stările mele care influențează și alimentează viciul… toate fac ca dulapul, cea mai mare piesă de mobilier pe care o am în casă – și care-mi aparține în întregime – să geamă. Să se desfacă, într-o bună zi, din încheieturi, dacă o să mențin ritmul ăsta. Greșesc, dar am început să-mi schimb puțin atitudinea și sper să reușesc să mă eliberez în curând de meteahnă.

Cu toate astea, eu dau, ofer, donez foarte mult. Pentru mine „a da”, „a oferi”, „a dona” au sensuri puțin diferite, chiar dacă, în esență, înseamnă același lucru.

Nu mă laud cu generozitatea, dacă așa s-ar înțelege, ci o spun exact pentru a sugera și altora să procedeze la fel. Saci întregi de haine neîmbrăcate, cu eticheta pe ele, cutii peste cutii de încălțăminte, genți, curele, accesorii… Toate au luat drumul către alte persoane, cunoscute sau nu. De cele mai multe ori, le trimit în țară și familia mea se ocupa de distribuire.

Deci, una dintre cele mai mari satisfacții pe care le am, cu tot viciul de care nu sunt mândră, este aceea de a oferi surplusul, ajutând pe cei aflați în nevoi sau, pur și simplu, făcând să funcționeze angrenajul reciclării.

În al doilea rând, cumpăr „mai cu cap”. Smart! Nu mă mai las pradă tentației de moment, ci prefer să achiziționez haine mai bune, mai de calitate, care să se asorteze mai multor ținute. Moda este ciclică, așa încât acele câteva piese „de rezistență”, sau „de suflet”, dacă vreți, pot supraviețui bine mersi tendințelor.

În al treilea rând, și luați-o ca sfat, „aerisirea” și organizarea mai bună a dulapului previn situații de genul „decât să stau o oră să-mi caut tricoul maro, mai bine mă duc repede și-mi iau unul nou”. Aranjarea pe culori, eventual, pe umerașe și la vedere, sunt soluțiile cele mai eficiente în evitarea stresului și disperării că trebuie să ieși undeva și, deși cad maldărele de rufe pe tine, nu ai ce îmbrăca. De călcat nu mai zic, că mă fac de râs…

În al patru rând, și revenind la hainele second hand, consider oportună, ba chiar recomand cumpărarea unor piese de îmbrăcăminte chic, fie la modă, fie retro, care vă pot evidenția stilul, personalitatea și unicitatea, din magazinele de haine la mâna a doua. În plus, vă puteți pune la încercare creativitatea, combinând într-un mod mai mult decât original piese unicate, de firmă, noi de multe ori, pe care nu le mai puteți achiziționa din magazinele comune.

De exemplu, eu mi-aș ține în dulap doar câteva piese de îmbrăcăminte și încălțăminte uni, culori clasice, și le-aș potrivi, după situație, cu piese multicolore, vesele. Accesoriile, precum curelele și gențile, le-aș putea asorta ușor cu eșarfe colorate, catarame deosebite, broșe, gablonzuri… chestii ieftine, dar de efect, luate din magazinele second hand. Le-aș rula, împrospătându-mi mereu garderoba (mai ales pe cea pentru ocazii speciale). Zic „aș”, pentru că „șantierul” este încă în lucru.

 

Evernisaj, îmbrăcăminte second hand
Evernisaj, îmbrăcăminte second hand pentru femei

 

Se spune că îmbrăcând o haină second hand,  îmbraci o „haină cu suflet”, cu o poveste pe care o poartă în spațiu și timp…

Evernisaj

O variantă comodă și sigură, de exemplu, este magazinul online Evernisaj. Magazinul pune la dispoziție o gamă extraordinară de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii, atât pentru femei, cât și pentru bărbați și copii. Pe site-ul lor vei găsi piese de marcă la mâna a doua, verificate și selectate cu mare atenție, inclusiv de la branduri ce nu au încă magazine în România.

 

Apropo de copii, tot de pe la noi zic, cunoscuta rețea de magazine Tchibo a anunțat, de curând, că va introduce în gama de produse și servicii online secțiunea „Închiriere hăinuțe și toate cele necesare pentru copii mici și foarte mici”. Mi s-a părut stranie, pe moment, ideea, dar, după doar câteva momente de reflecție, am găsit-o genială chiar. Sunt atâtea familii sau mame care-și cresc singure copiii și nu-și permit luxul unor lucrușoare noi,  iar eu nu pot decât să mă bucur de inițiativa lor. Ca și magazinul Evernisaj, pun în mișcare o formă viabilă de reciclare.

 

Evernisaj, îmbrăcăminte second hand
Evernisaj, îmbrăcăminte second hand pentru copii

 

Ce  le-aș recomanda împătimiților (așa, ca mine)?

Dacă am privi puțin altfel moda, în general, și tendințele acesteia, în special, am înțelege că suntem, într-un fel, principalii vinovați pentru prețurile exorbitante la care au ajuns anumite firme să-și vândă produsele. Vinovați pentru risipa resurselor naturale, în condițiile în care sunt necesari peste 10000 litri de apă pentru fabricarea unei singure perechi de jeans, pentru poluare, pentru distrugerea mediului înconjurător și, nu în ultimul rând – și poate cel mai important aspect – pentru creșterea fenomenului exploatării prin muncă.

Știm toți că firmele mari și-au mutat fabricile în zonele sărace ale lumii. Zone defavorizate, zone în care munca asiduă a atâtor milioane de persoane valorează mai nimic.

Dacă ne-am schimba și atitudinea față de modă, dacă am reuși să înfrângem egoul și să ne gândim de două ori înainte de a cumpăra un lucru de care nu avem absolută trebuință, am economisi și am contribui la prezervarea valorilor umane și naturale.

A te îmbrăca frumos, elegant, la modă, nu înseamna a pune pe tine numai lucruri scumpe, noi. Înseamnă a le pune cu stil, în mod creativ și cu acea notă personală care te deosebește de toți ceilalți.

Și… chiar de ești extravagant, sofisticat și cu înclinații către lux, află că luxul te poate costa ieftin dacă știi ce, cum și de unde să cumperi. Evernisaj  îți poate satisface aproape orice moft.

Primăvara e anotimpul schimbărilor… de atitudine. Haideți să facem cu toții o încercare!

 

Proba 6. Haine second hand purtate chic and smart

Evernisaj

Spring SuperBlog 2018

 

 

 

Sursa imagini slider: unsplash.com

 

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

7 thoughts on “Îmbrăcăminte second hand, un nou „vintage look” în trend!

  1. Noblesse oblige/„noblețea obligă”. La capitolul acesta, (noi, romȃnii) mai avem mult, mult de ȋnvăţat. Din păcate. Ne ȋmpiedicăm unii de alţii, uitȃnd cel mai important lucru: Nobleţea adevărată, vine din interior. Second, vintage (sau cum vrei), să redevenim umani! Prin orice gest de caritate. De aceea, ȋn ţările extrem de civilizate, sunt puse la dispoziţie multe variante de reciclare etc. De acolo vine frumuseţea. Trăim ȋntr-un ritm alert, trepidant. De cele mai multe ori, cu ochii aţintiţi spre futurism uităm de clasic, de retro, de tradiţii de tot. Asta e! Frumos articolul și interesant.

    1. Tocmai ce-i ziceam mamei ca trebuie sa mai trimit acasa câteva lucruri. A umplut dulapiorul nou! Cica sa mai astept sa cumpere înca unul. Hahaha!

  2. Mai scoate şi tu etichetele! :)) Zi drept, câte țoale nepurtate ai în şifonier acu?! Dar în valize, gata să plece, nepurtate şi ele! Nu cred că te-ai mai potolit!

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: