Scurt circuit printre gândurile unui blogger de călătorii

Blogului meu de călătorii…

 

Cu tine-mi începe și mi se alină dorul.
Pân’ să te știu, eram doar Omul,
nu și Călătorul…
Iubeam, doream, dar fără pasiune,
visurile-mi erau simple visuri,
fără vreun țel, fără vreo misiune.
Cu tine sufletu-mi încape într-o „valiză”…
Bagaj de amintiri
numit cândva, demult, dorință,
și timpul mi-este călăuză,
iar clipele, nemarginiri.
De aș putea, le-aș contopi într-o ființă
abandonată-n mii de labirinturi,
uitată veșnic…
în eternele călătorii.

***

– Christian Tour, buna ziua! Cu ce vă putem fi de folos?
– Bună ziua! Sunt Daniela Havar…
– Ah! Bloggerul de călătorii? Haideți, că timpu-i prețios…

Pe scurt, vă propunem trei destinații de vis. În cinci ore, ne pregătiți un rezumat al obiectivelor turistice de vizitat alese, ale mâncărurilor pe care ați dori să le gustați… Referiți-vă și la ce experiențe inedite vă așteptați ori ați fi dispusă să încercați. Nu uitați și de bagaje! La finalul „probei”, vom include, eventual, în categoria circuite Christian Tour, sau, cine știe, poate și în cataloagele „Pellerin„, propunerile de itinerare și aventurile dumneavoastră. Acestea sunt destinațiile:

 

Umbria, Iordania și Japonia

 

Sunt blogger. Blogger de călătorii la început de drum. Mi-a plăcut dintotdeauna să călătoresc fără destinații precise. Să merg într-acolo unde mă poartă pașii, la întâmplare, răscolind destinele. Un  anonim celebru, pustiu de geniu, un tip integru, dar fără remediu… Un trubadur din evul mediu*.

Am acceptat provocarea celor de la Christian Tour, ca pe o altercație între gând și vocație*.

 

Ți-aduci aminte de-acel prim sejur?
De marea agitată ce îmi șoptea de tine,
de tot ce-aș fi putut obține
dacă, în ce aș fi făcut până atunci,
aș fi pus dragoste, afecțiune?
Ori de n-ar fi fost teama
de aventură, de necunoscut,
ce-încetu’ cu încetul mă acapara
și mă purta la limită, la extreme…
la aversiune?

Nu e târziu!
Acum te am și pot, și vreau,
și-am să te duc prin Lume.
Am să-ți arăt tradiții și arte,
am să te înveșmânt în ale lor costume.

*

Pornesc, cu gândul, în aventura vieții mele. Trei destinații noi pentru mine, în care trecutul este încă prezent la tot pasul. În care mitul și legenda se împletesc cu istoria și religia.

Îmi fac repede valiza. Dar stai! Ce n-ar trebui să-i lipsească din bagaj unui blogger de călătorii? Echipamentul de filmat, pozat, tableta sau laptopul, pălăria, bikinii și ochelarii de soare, bifat. Pașaportul emis pe 5 ani, valabil cel puțin încă 6 luni de la data returului din călătorie, bifat. Club Card Pellerin, pentru numeroasele avantaje ce le oferă împătimiților de circuite, bifat.

Cum viza pentru Iordania aș obține-o chiar în aeroport, la sosirea în Iordania, nu-mi rămâne decât să mă ocup liniștită de restul bagajului. Nu am nevoie de prea multe haine, ci, mai degrabă, de câteva perechi de pantofi comozi pentru primele „opriri”, Italia și Iordania.

Ah, bella Italia! O recunoști ușor din spatiul sideral, dar, de cunoscut, ai s-o cunoști numai la pas!

 

Ți-am spus vreodată cât e de frumoasă
cu plaje argintii, cu munți,
cu dealuri și coline,
muzee, monumente,
clădiri moderne sau istorice ruine?

Sicilia, Calabria, Valle d’Aosta
ori fascinanta zonă a Pugliei
aflată-n tocul arhicunoscutei cizme?

***

Farmecul Umbriei

Azi am să-ți vorbesc de Farmecul Umbriei
De locuri sfinte și de oameni calzi ,
de-ntinsele vițe de vie,
de vinurile lor celebre:
de Orvieto și il Grechetto
il Sagrantino di Montefalco
Si de biserici cu pilastri,
oglinzi și candelabre
în stil baroc și rococo.

 

După o scurtă oprire la Roma, scurtă pentru că timpul m-ar „strânge”, m-aș îndrepta către orașul-țintă, Perugia, capitala Umbriei și a provinciei Perugia.

Perugia este unul dintre cele mai importante orașe fondate de etrusci, cu artihectură și monumente istorice datând fie din epoca etruscă și medievală, fie din perioada renascentistă și contemporană.

Numit și „orașul universităților„, Perugia a devenit în ultimii ani o atracție turistică pe care nu o poți pierde. În niciun caz!

Ce aș vizita în Perugia?
La Fontana Maggiore - Perugia
La Fontana Maggiore – Perugia (sursa foto: italia.it)

În primul rând, Piazza IV Novembre, în centru căreia se află La Fontana Maggiore di Perugia, construită între aniii 1275 și 1278 pentru acumularea apelor provenite din apeductul Duecentesco (aprox. 4 km), ce pornește de pe Muntele Pacciano, trece prin zona San Marco și se oprește în centrul istoric al orașului.

Fântana, mica bijuterie ce atrage negreșit ochii vizitatorilor, este construită pe două nivele, având două bazine pe ale căror margini se află statuete reprezentând figuri mitice ale fondatorilor orașului, precum și simboluri ale calendarului agricol, mitologice, biblice și istorice (cele două simboluri-emblemă ale orașului – il grifo și il leone, și cel al imperiului roman – l’aquila).

 

Călătorii - Italia
Il Grifo și Il Leone – Perugia (sursa foto: fiveprime)

 

Tot în Piaza IV Novembre, aș vizita Catedrala San Lorenzo (La Cattedralle di San Lorenzo a Perugia), construită între anii 1345 și 1490, dar rămasă neterminată. Chiar și asa, merită pe deplin vizitată pentru extraordinarele decorațiuni interioare, finalizate în secolul al-XVIII-lea.

Aș porni, apoi, pe Corso Vanucci, strada pietonală principală a centrului vechi, și aș vizita, neapărat, Il Palazzo dei Priori, care găzduiește, din 1878, cea mai importantă și bogată colecție de artă, aproape întreg patrimoniul artistic al regiunii, La Galleria Nazionale dell’Umbria a Perugia.

 

Călătorii - Italia
Il Palazzo dei Priori – Sala Audientelor (sursa foto: Wikipedia)
*

Alte atracții turistice, pe care le consider de mare interes, sunt Il Pozzo Estrusco a Perugia (Putul etrusc din Perugia), construit în secolele III-IV î.e.n. (nu se cunoaște data exactă), care are o adâncime de 37 m și un diametru de aprox. 5 m, o adevărată operă de inginerie hidraulică, având în vedere perioada realizării sale, și La Casa dell Ciocolatto Perugina – unde aș avea parte de dulcii Baci Perugina (pupici de ciocolată) și de o degustare de diverse sortimente de ciocolată „cu tradiție”.

 

Baci Perugina
Baci Perugina (sursa foto: baciperugina.com)

 

Și pentru că tot suntem în „zona degustărilor”, nu aș pleca către următoarea destinație fără să gust din tradiționala Porchetta și renumitul Sorbetto al limone con foglie e pesto di menta…  sau, mai bine, un desert Zuppa Inglese, desert ce m-ar „antrena” puțin cu limba engleză pentru următoarele călătorii.

 

Călătorii - Italia
Porchetta și Zuppa Inglese (sursa foto: Wikipedia)

 

Cum sunt o nonconformistă, aș alege o cazare „mai altfel” în Perugia, așa încât aș înnopta la Etruscan Chocohotel, primul hotel dedicat totalmente ciocolatei. Asta ar fi cu adevărat o experiență inedită!

Desigur, Umbria nu înseamnă numai Perugia și, dacă timpul mi-ar fi permis, aș fi vizitat și împrejurimile, în special Assisi, cu minunatele sale Basilica di San Francesco, Piazza del Comune și Il Tempio di Minerva, m-aș fi delectat cu o bucățică de Pecorino și cu salam Ciauscolo (un tip de salam-paté cremos, din carne de porc) sau delicioasele paste Umbrichelli (spaghetti mai groase, făcute manual) cu tartufo sau alla norcina (Norcia este o comună din provincia Perugia).

 

Călătorii - Italia
Assisi – Italia – Basilica di San Francesco

 

Știați că…

a existat și o navă numită „Umbria„? Construită în anul 1911, în Hamburg, a fost botezată inițial „Bahia Blanca„, pentru a opera în Argentina. Aceasta a fost achiziționată în anul 1935, și rebotezată, de guvernul italian, după care, în iunie 1940 (imediat după intrarea Italiei în cel de-al doilea război mondial), a fost scufundată de căpitanul acesteia, în Marea Roșie, pentru ca Royal Navy (marina militară britanică) să nu intre în posesia încărcăturii: Fiat 1100, 360.000 de bombe, ATV-uri, pistoale și altă aparatură militară. Epava, de 153 m, se află și acum pe fundul mării, la aprox. 32  km de orașul Port Sudan, cu prețioasa-i încărcătură încă la bord.

***

Iordania Experience

Și-am să te duc acolo unde-s beduinii,
ori unde se adună și-astăzi,
întru omagiu, peregrinii.
În lăcașuri sfinte,
din care încă izvorăsc legende.
Unde Ioan, cu mii de ani în urmă,
îl boteza pe Iisus…
Își boteza creștinii.
Și-am să te port în ‘nalturi,
pe culmile mărete,
să pot, apoi, să te cobor
în case din paiantă și-n fânețe.
O să deschidem împreună fiecare „poartă”,
de la Amman la Marea Moartă,
trecând prin Petra și Jerash,
Muntele Nebo, Wadi Rum
Cu spiritu’ împăcați, și creștinați,
un ultim drum la…
Al-Maghtas

 

Iordania, următorul meu popas imaginar, este, fără dubii, locul spiritual în care ar trebui să ajungi măcar o dată în viață. Numele „Iordania” i-a fost atribuit Regatului Hasemit după Râul Iordan, râul în care se spune că ar fi fost botezat Iisus.

Teritoriul Iordaniei este plin de vestigii ale trecutului, reminiscențele datând încă din perioada Paleolitică. Săpăturile arheologice efectuate în Kharanah (zona estică a Iordaniei) au scos la iveală rămășițe umane vechi de peste 20.000 de ani, iar în anticul Ain Ghazal, actualul Amman, s-au descoperit statuete de ipsos din anul 7250 î.e.n., fiind considerate unele dintre cele mai vechi figurine vreodată descoperite.

Amman

Ammanul, capitala Iordaniei, orașul construit pe „șapte coline”, ca și Constantinopolul sau Lisabona, după modelul Romei, este astăzi departe de denumirea din trecut, și anume „capitala adormită a Regatului conservator” (cf. The Telegraph).  Ammanul a slăbit în ultimii ani „chingile”, fiind situat, actualmente, pe locul 4 în ierarhia celor mai vizitate orașe arabe. Peste 2 milioane de turiști din toate colțurile lumii vizitează anual capitala iordaniană.

Mă îndrept, din nou cu gândul, către partea de est a orașului, sperând să reușesc, întocmai ca un blogger de călătorii profesionist, să cuprind „în cadru” cât mai multe obiective turistice într-o singură zi.

Ce aș vizita în Amman?

Ruinele Citadelei AmmanJabal Al Qal’a, sau, altfel spus, locul nașterii Ammanului. Doar văzând pozele, am deja senzația că mă aflu teleportată, cumva, la celălalt capăt al istoriei. O istorie scrisă în versete, în manuscrise… pe foițe de papirus, ori sculptată în stânci, cântată în altare.

 

Teatrul Roman - Amman
Mâna lui Hercule - Citadela Amman
previous arrow
next arrow
Slider

 

Tot în CitadelăPalatul Umayyad și Templul lui Hercule, impresionantul Teatru Roman și ruinele Bisericii Bizantine. Și aș respira, apoi, adânc, adânc… Aș medita, probabil.

 

Petra

A doua zi, aș porni către Petra, unul dintre cele mai semnificative obiective turistice ale Iordaniei. Eu, personal, o percep ca pe comoara neprețuită a Iordaniei. Indescriptibilă măreția Petrei! Si, dacă după Amman aș respira adânc, la Petra mi s-ar tăia răsuflarea cu totul. Prin culoarele reci, strâmte și aproape neprietenoase ale Petrei Mici, ajungi la Al-KhaznehTezaurul (Trezoreria) Petrei (sau Petra Mare), loc de unde n-ai mai dori să pleci până n-ai reuși să înțelegi ce, cum, de ce?… morminte, stânci sculptate, misterioase găuri în zid ce dantelează fațadele Trezoreriei, beduini ce-și oferă generos serviciile… și cămilele. „Cămile cu scară”, așa cum am visat azi-noapte. O fi vreun semn?

 

Călătorii - Iordania
Petra – Iordania

 

Îmi mai rămân pe lista obiectivelor din Iordania, Madaba – Orașul MozaicurilorMarea Moartă și Râul Iordan. Nu, nu aș pleca fără să vizitez Al-Maghtas, cum nu aș pleca fără să fac o baie în marea aflată sub nivelul mării. Iar dacă cei mai mulți se fotografiază în apele sărate ale mării citind ziarul, eh!, uite, eu aș scrie primul articol dedicat Iordaniei plutind, plutind, plutind…  Măcar aș încerca!

 

Călătorii - Iordania
Harta din mozaic a Ierusalimului și a Pământului Făgăduinței – Madaba – Biserica Sf. Gheorghe – sursa foto: culturecasts.com

 

Călătorii - Iordania
Marea Moarta si Al-Maghtas – Iordania (sursa foto: Wikipedia)

 

Despre mâncare?

Există o vorbă în Iordania și, în general, în Orientul Mijlociu: Oricât de sătul ai fi, tot ai dori să mai iei vreo 40 de îmbucături. N-aș rata, deci, să mă înfrupt din ale lor Warak Enab (Sărmăluțe în foi de viță) și Manakish (așa-numita Pizza arăbească), sau o porție de Zarb, gătită în cuptoarele tradiționale taboon (mâncare specifică beduinilor din regiunile Petra și Wadi Rum).

 

Călătorii - Iordania
Warak Enab și Manakish (sursa foto: zamantours.com)

 

Știați că…

deși Wadi Rum este numită și Valea Lunii, în anul 2015, exact în această regiune „selenară” a Iordaniei s-au filmat scenele filmului Marțianul, regizat de Ridley Scott și avându-l ca protagonist pe Matt Damon?

Înveți multe călătorind. Chiar și doar imaginar. Parafrazându-l pe marele Einstein, pentru că se potrivește bine în context, The only source of knowledge is…  Iordania Experience.

***

Japonia, Tara Soarelui Rasare

Mi-au mai rămas doar două file albe,
imaculate, de-o poveste.
Cuvinte mai puține în vocabular…
Mă întreb: Te iau cu mine, oare?
Pot să te trec în formulare?
Să te declar?
Să prindem, iarăși, împreună aripi
și să zburăm…
Să contemplăm cireșii-n floare

 

Sunt blogger. Sunt blogger de călătorii cu ceva experiență, de-acum. Formularele pentru obținerea vizei le-am completat cu patru săptămâni în urmă, deci, dragii mei, pregătiți-vă documentele cu ceva timp înainte pentru a călători în Japonia!

 

Despre Japonia se spune că ar fi singură țară de pe Pământ care trăiește efectiv în secolul al-XXII-lea. Dacă ai dori să vezi cum ar arăta omenirea în viitorul apropiat, Japonia ar fi locul ideal de vizitat. Si de-ar fi să o descrii în doar trei cuvinte, acestea ar fi frumusețe, armonie și calitate. Pentru că, aici, mai mult decât în orice altă parte a lumii, frumusețea naturii, munții, vulcanii activi, lacurile, râurile și cascadele se îmbină în cea mai perfectă formă a armoniei cu geometria terenurilor agricole, ale teraselor culturilor de orez, cu fantasticele grădini japoneze (Tsukiyama), cu parcurile de relax și zonele rurale tradiționale, cu futurismul marilor orașe. Cu tot ceea ce a creat aici omul.

Japonia este o țară a contrastelor. Pe de o parte, tehnologie extrem de avansată, pe de alta, tradiții și obiceiuri neclintite în timp. Ai fi tentat să crezi că în Japonia robotul a înlocuit cu totul omul. Paradoxal, ei pun înainte de toate interacțiunea dintre oameni. Însăși formele de socializare și manierele japonezilor sunt artă pură, artă purtată la un nivel de respect inimaginabil europenilor.

În Tara Cireșilor în Floare, a Soarelui Răsare, am ales să vizitez orașele Tokyo, capitala Japoniei, Kyoto și Osaka.

Tokyo

Despre Tokyo, în trecut Edo, ca de altfel despre întreaga Japonie, s-ar scrie cărți, nu doar articole, nu pagini. De la Asakusa, centrul vechi al celei mai mari metropole din lume (40 de milioane de locuitori), la Grădina Palatului Imperial, de la Templul Senso-ji, la Sanctuarul Meiji Jinja, totul ți se va părea ireal, totul poartă amprenta unei culturi și civilizații total diferite de orice ți-ai fi putut imagina sau expectativele pe care le-ai fi avut.

Mi-aduc aminte de prima mea călătorie la New York, în care nu vedeam bordura trotuarului, deoarece privirea-mi era îndreptată mereu către cer. La Tokyo, însă, ai să fii în permanentă un gură-cască în adevăratul sens al cuvântului. Ai să te oprești și ai să contempli tot ce-ți iese în cale, ai să dorești să oprești timpul în loc, de teama că n-ai să ajungi să vezi tot. Si chiar oprindu-l, n-ai să reușești să cunoști nici măcar o fărâmă din imensul oraș într-o singură călătorie. Te poți consola, totuși, cu o privire „de ansamblu”. De aceea, o vedere panoramică de la etajul 45 al clădirii Tokyo Metropolitan Government (Tocho) este mai mult decât oportună.

Ce aș vizita la Kyoto și Osaka?

Categoric, Sanjūsangen-dō, templul budist din districtul HigashiyamaKyoto. Divinitatea principala a templului este Avalokisvara (Zeul celor 1000 de brațe), statuie creată de sculptorul Tankei din Kamakura și care face parte din Patrimoniul National al Japoniei. Zeul este păzit de 28 de gardieni, templul adăpostind, în total, 1001 statuete (numite Kannon), în mărime naturală (circa 1,5 m) , realizate din lemn și îmbrăcate în foită de aur.

 

Templul Sensoji - Asakusa, Tokyo
Senso-ji
Jinrikisha în Asakusa - Tokyo
Dotonbori - Osaka
Chankonabe
Sanjusanden-do - Kyoto
previous arrow
next arrow
Slider

 

Apoi, Castelul Osaka și, gurmandă cum sunt, Dotonbori, locul de întâlnire al iubitorilor gustărilor tipic japoneze (și nu numai), cartierul cel mai reprezentativ și mai vizitat al orașului (recomandat seara, pentru a admira și fascinantele lumini neonice ale acestuia).

Japonia este sinonim cu superlativul. Orice pas făcut acolo, orice obiectiv vizitat, orice tip de mâncare gustată poate fi o experiență unică, de neuitat. Dacă aș avea ocazia, totuși, să aleg, aș fi tentată să văd un spectacol al Gheișelor, la Teatrul Gion Kaikan din Kyoto.

 

Călătorii - Japonia
Geisha – Japonia, Țara Soarelui Răsare

 

Despre mâncare?

Sushi am avut ocazia să gust acasă, așa că aș sări peste ei (deși, mai buni ca în Japonia nu cred că există), dar aș încerca Chankonabe (Supa Luptătorilor de Sumo… cura de îngrășare, adică). Și-atâtea altele…

 

Știați că…

în Japonia există nu mai puțin de 11 forme de politețe pentru a-ți cere scuze? De la Sumimasen, cel mai popular cuvânt, și cel mai des utilizat, până la fraze elaborate, cum ar fi Makoto ni moushiwake gozaimasen deshita, utilizat de samuraii și luptătorii ninja căzuți în dizgrație sau atunci când te îndrăgostești de fata unui shogun? Aveți grijă, băieți!

 

Închei aici „scurtul” meu circuit.  Dacă v-am trezit, oarecum, curiozitatea sau dorința de a călători, Christian Tour vă stă oricând la dispoziție cu zeci de circuite și destinații exotice. De ce Christian Tour? Simplu: sunt cu adevărat profesioniști! Intrați pe site-ul lor și vă veți convinge!

***

Cu tine-am învătat cuvântul „dor”.
De azi, sunt Omul…
Omul-Calator!

 

 

Proba 1. Christian Tour –  Experiențe unice în întreaga lume

Christian Tour

Spring SuperBlog 2018

 

 

*joc de cuvinte inspirat din poeziile lui Alex Dospian.

Surse informatii: Christian Tour, Pellegrin, 10cose.it, bellaumbria.net, visitjordan.com, huffingtonpost.com, bbc.co.ok, japan-guide.com, japan-talk.com, Wikipedia.

Credit fotografii galerie slider 1: fairmontmoments.com

Credit fotografii galerie slider 2: Pixabay/Wikipedia

 

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

14 thoughts on “Scurt circuit printre gândurile unui blogger de călătorii

  1. Obiective turistice de mare insemnatate, locuri extraordinare care ne raman mult timp intiparite in minte. Un tur nemaipomenit si binevenit. O incantare aceste fotografii pentru ochii oricarui vizitator. Fie el si virtual…Foarte frumos! Felicitari! Documentare, precizie si multa desfatare!

  2. Multi impatimiti, si chiar profesionisti, ar fi mandri sa poata face descrieri atat de documentate, care merg la suflet! Felicitari, Daniela! Am mai citit scrieri ale tale, dar asta este deosebita!

  3. Da! Am recitit inca o data, si unele pasaje de mai multe ori, caci am selectionat destule aspecte ce le voi prezenta studentilor mei la primul Curs de specialitate „Managementul activitatilor turistice si Tehnica de Ghid”.
    Va fi o lectie de analiza si, in acelasi timp, un mod de prezentare a obiectivelor, pe care daca vor ajunge sa le viziteze, sa o poata face profesionist.,Imaginile sunt graitoare si spun cat 1000 de cuvinte (in situatia in care unii nu le au) Ce mai, analizez si ma intreb, cata experienta de ghid international ai si cate mii de km. ai parcurs sa ajungi la un asemenea nivel de competenta! Eu pun aceasta intrebare interpunandu-ma in postura unui oarecare turist. Dar, din postura unuia care a umblat ceva prin lume, nu pot decat sa te felicit pentru imaginatie, pentru curaj si pentru „verbul turistic” pe care-l folosesti! BRAVO!

    1. Frumoasa meserie! Ador calatoriile si din fiecare am cautat sa învat câte ceva. Pentru articol m-am documentat. Si cu cât descopeream mai multe chestii, cu atât ma simteam mai aproape de destinatie. Sper sa ajung vreodata în locurile respective, daca nu în toate, macar în Iordania. Acolo mi-e parte din suflet…
      Înca o data, multumesc pentru apreciere si încurajare. Înseamna mult pentru mine, mai ales ca am decis, de curând, sa-mi fac un blog de calatorii.

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: