Fluturii poeţilor

 

Stau şi cuget. Semn că exist, nu? Nu-mi stă în fire nici să stau şi nici să cuget. Gândurile mele au aripi, ştiţi, dar nu-şi iau zborul niciodată. Se flutură pe-aici, pe Pământ.

Oh, fluturi! Câţi fluturi, atâtea flori. La ele vreau să ajung, dar cugetul cuvântul nu-mi dezleagă. Nici sufletul nu îmi descătuşează. Vreau să le găsesc un numitor comun. Fascinaţie? Poate doar dacă găsesc răspunsul la atâtea întrebări goale. Ce au florile şi fluturii în comun? Frumuseţea şi graţia? Momentul? Emoţia? Partea însorită a vieţii?

Fluturi si flori

Poeţii văd fluturii ca pe nişte „flori cu aripi”. Ce frumos! Dar eu nu-s poet. Şi nici artist. Eu le văd prin ochiul muritorului de rând. Şi le ador… ador poveştile florilor.

Mi-aduc aminte de fiecare floare pe care am primit-o. De fiecare buchet floral pe care l-am ţinut până s-a ofilit în glastră. Şi-apoi am cumpărat o altă glastră, pentru că ştiam că voi primi iar flori. Am adunat aşa zeci de glastre, sute de flori, aranjamente florale… am adunat la onomastici, la aniversări, la nuntă, la botez. Alţii le-au adunat pe ultimul drum. Şi le-am urât atunci!  Da, m-au legat de flori cele mai puternice sentimente.  De la dragoste, la ura. Ştiu că nu sună prea elegant, dar e adevărat. Am urât florile Găbiţei, într-un Februarie necruţător. Am urât florile atunci când îmi aminteau de minciună şi trădare. Dar le-am şi iubit. Le-am iubit atât de mult, încât le-am iertat orice greşeală. Dacă or fi greşit cu ceva!

De ce nu reuşesc să-mi aduc aminte de momentele în care am oferit flori? De ce nu mi s-au întipărit în suflet niciodată zâmbetul şi surprinderea celui care le-a primit? De ce florile pe care le-am oferit până acum n-au fost udate în lacrimi de fericire, aşa cum au fost cele pe care le-am primit?

Răspunsul e simplu. Şi trist!

laleleAm oferit flori doar la ocazii. Am oferit flori învăţătoarei, atunci când ofereau toţi. Pleca acasă cu braţele pline de flori… ajungea cu jumătate din ele rupte. Flori fără vlagă, fără viaţă, fără parfum, fără o poveste. Am oferit flori mamei, surorilor, prietenelor… Le-am oferit doar când era musai să le ofer, că altfel cadoul şi urările nu aveau… culoare. Am oferit, dar am ales ocazia, uitând că florile celebrează, de fapt,  momentul! Iar viaţa e un cumul de momente.

De ce n-aş oferi o floare azi, acum, prietenei mele? O floare care să-i spună azi, într-o Vineri oarecare,  cât de mult o preţuiesc. Ori mamei, cu mesajul cel mai simplu şi firesc… „Te iubesc!„. De ce nu m-aş culca pe-un pat de flori diseară? doar aşa… să le simt parfumul, să simt că trăiesc. De ce nu aş porni pe stradă cu un buchet de flori pe care să nu-l pot cuprinde în braţe… şi m-aş opri numai acolo unde floarea mi-ar cere. Câte zâmbete aş culege oare?

O floare… O simplă floare poate rosti mii de cuvinte. De ce să nu vorbesc cu flori, atunci când cuvintele sunt de prisos? Sau lipsesc cu desăvârşire? De ce să nu tac cu flori, atunci când tăcerea e de aur?

Spune-mi sincer, te-ai gândit vreodată la semnificaţia florilor? Dacă nu, fă-o acum! Şi ai să vezi cât de mult înseamnă momentul pentru o floare.

Probabil că nici eu nu m-aş fi gândit, dacă nu aş fi găsit pe pagina olla.ro mesajul „Stop buchetelor de flori oferite numai de ocazii speciale, evenimente şi aniversări!„. Probabil că aş fi continuat să văd floarea ca pe un accesoriu la cadou, ca pe o obligaţie atârnată de un anume eveniment sau o cine ştie ce ocazie.

Dar nu-i târziu niciodată! Azi am dansat tangoul vieţii mele. Cu Micul Gigant din Ecuador! Azi mi-am oferit un trandafir. Azi nu mi-am vorbit. Doar mi-am zâmbit. Şi, credeţi-mă, e mare lucru!

Micul Gigant - Trandafir din Ecuador

Încearcă şi tu! Culege emoţii oferind flori atunci când nimeni nu se aşteaptă! Atunci când o singură floare face cât un buchet imens uitat într-o glastră! Culege zâmbete cu flori! Căci florile iubesc Pământul, înnoadă relaţiile, înmoaie inimile împietrite, dezleagă gurile fără cuvinte. Căci florile sunt fluturi… fluturii poeţilor! Şi cine le înţelege mai bine decât ei? Cine le meşteşugeşte într-un atelier de design floral cu atâta măiestrie, dacă nu ei?  Poate doar o  florărie online: Florăria Olla din Bucuresti… florăria Casei Regale!

Sigla Olla

Surse foto: pozefloriplantegradina.com; eskipaper.com; olla.ro.

 

Proba nr. 10 „Buchete Olla-laaa!” – sponsor Olla (www.olla.ro)

SuperBlog – 2016

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

7 thoughts on “Fluturii poeţilor

  1. Prietena ta poetă îți dă o floare! Acum, aici! Și aș da drumul și unui fluture, dar cine știe unde s-ar așeza, așa că îl mai țin o vreme acolo unde îi e locul și timpul. Știi, mi-am dat seama că în ediția asta, articolele tale au avut alte aripi. Și, când vorbim despre fluturi, nu ne referim neapărat la avântul lor, ci la coloritul acela, uneori, ireal… Unii nu pot ține pasul cu fluturii. Și nici cu florile. Tema asta ne cerea să dăruim flori? Cuvintele sunt și ele flori… Dar, depinde… cine le rupe, cum le abalează și unde le trimite. 🙂

    1. Am cam batut din aripi, stiu… Poate ca experimentul pe care chiar voiam sa-l fac astazi ar fi umplut foaia virtuala de bucurie, de zâmbete, de lacrimi, de fericire. M-ar fi tratat regeste juriul, m-ar fi urcat în clasament. Dar sunt momente în care frazele nu curg. Ei, da, exact acum mi-as fi oferit o floare! Sau as fi cules una (de pe alte site-uri), dar nu as fi simtit-o „a mea”.

  2. Ai vazut cate poze am postat cu florile primite cadou de ziua mea? Pai…(sa ma nasc) sa ma cadorisesc zilnic (si nu numai)! Orice altceva ce-mi bucura sufletul. Asta e ideea! Ce sa mai comentam! Bravo, Dana!

    1. Da! Ai primit! Dar sa-mi scrii când vei primi flori într-o zi oarecare, fara un motiv, fara ocazie… Parfumul lor o sa ti se para mai puternic si mai persistent! 😉

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: