Din rahat bici… si sa mai si trosneasca !

Citesc si ma minunez de bogata fantezie a atator scriiciosi. Fie pe Blogger sau WordPress, fie pe sute de site-uri, care mai de care mai interesante sau… aberante.
Sa scrii e usor… te asazi la compiuter si-i dai bataie. Tot ce-ti trece prin minte in momentul respectiv asterni pe foaia virtuala si-i gata.
Sa stii sa scrii insa e cu totul si cu totul altceva. Nu ma refer numai la talentul innascut al multora, ci mai cu seama la alegerea subiectului, a titlului, a modului in care jongleaza cu frazele si intelesurile acestora, la terminologia folosita si la acuratetea exprimarii.
Sa stii sa scrii inseamna inainte de toate sa stii sa citesti. Nu doar poezii, nu doar fraze scrise sau publicate de altii intr-o fotografie care de cele mai multe ori nu are de a face cu continutul, ci probabil carti intregi… probabil zeci sau sute de articole pe aceeasi tema. Sa fii o enciclopedie ambulanta.
Sa stii sa scrii e o arta, indiferent daca ceea ce scrii este un articol, o stire sau chiar un comentariu.
M-am oprit asupra catorva articole simpatice. Simple, subiecte banale, dar scrise intr-o nota atat de amuzanta incat dupa primul articol citit au urmat al doilea, al treilea si evident salvarea site-ului la favorite. In plus, publicitate pe gratis .. fara link exchange, fara scamatorii de tipul Like pentru Like pe Facebook ori Google+.
Intr-un forum pe teme medicale, citeam la rubrica de consultatii ginecologice online despre problema unei doamne oarecare. Am ras cu lacrimi ! Vream sa public acel text, dar m-am gandit ca nu ar fi prea frumos din partea mea. Era in expunerea doamnei un amestec de termeni medicali cu vulgari… un text total agramatical si din care nu intelegeai prea multe. Era clar da duduia cautase pe internet termenii medicali, dar cum sa-i puna-n fraza n-a mai interesat-o. Credeam ca medicul nu-i va raspunde, dar m-am inselat. Partea cea mai simpatica este ca i-a raspuns in acelasi mod. Un pic vulgar, un pic medical si total agramatical. Deh, trebuia s-o faca asa incat saraca pacienta virtuala sa priceapa ceva. Asta insa m-a facut inca o data sa inteleg ca cel ce scrie, cel ce se adreseaza unei anumite categorii de cititori, trebuie sa aiba capacitatea de a se ridica, si mai ales a se coborî, la nivelul acestora, indiferent de faptul ca ar putea fi ridiculizat sau criticat de literati.
Pe alte site-uri am dat de sfaturi despre cum sa scrii articole puternice. Cea mai tare a fost ultima fraza: „Mai presus de toate, aminteste-ti asta. Un scriitor scrie. Deci, in primul rand, fii scriitor in propria-ti minte.” Dragut… de tinut minte, corect !
Cu vreo 3-4 zile in urma mi-a venit stupida idee sa scriu pe pagina lui Catchy urmatorul mesaj:  „Cand o sa ma fac mare o sa scriu si eu pe Catchy”. In semn de apreciere si, de ce sa neg, un vis al meu. Un obiectiv pe care mi l-am propus si pentru care o sa lupt indiferent cat timp imi va trebui pentru a-l atinge. Am primit si raspuns de la ei si am trimis spre apreciere doua articole. M-am ales cu un Like (de fapt cu doua) … si atat. E clar ca tre sa cresc, sa ma fac mare… sa las inhibitiile deoparte si sa dezlantui fiara ! Sa-mi las fantezia sa scrie si sa se joace cu cuvintele asa incat din nimic sa iasa text.
Pentru ca de fapt asta-i ideea… din rahat sa faci bici, s-apoi sa mai si trosneasca !

 
Blogul nostru sustine proiectul „Semn spre carte”
semn spre carte
Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

2 thoughts on “Din rahat bici… si sa mai si trosneasca !

  1. Mai stii cat timp a trecut de cand mi-ai lasat link spre acest text? Afla ca abia acum mi-am amintit de el si am venit sa il citesc. 🙂
    Cumva, eu am senzatia ca nu mai e mult pana cand cresti mare, atat de mare pe cat iti doresti. Ai unele sclipiri ce imi soptesc asta in aproape fiecare articol citit la tine.
    Si nu-i musai sa primesti confirmarea de la Catchy, desi ar fi ca o medalie de agatat in piept. Mai sunt si altii in online care sunt in masura sa dea verdicte. Iti voi trimite linkuri spre ei cand vor mai avea provocari. 😉

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: