Dilema

Inca sunt buna la matematica. Si ma laud…
Dimineata am fost la cumparaturi. Am intrat in trei magazine, fiecare din ele utilizand „masinarii” sofisticate pentru calculul preturilor si evident a totalului cumparaturilor.
In primul, cel mai putin dotat – adica o simpla casa care inregistreaza si insumeaza si un mic calculator portabil – ma lovesc de prima problema pur matematica. Si simpla…

Voiam sa cumpar conserve Simmenthal (mici conserve de carne in aspic). Pretul afisat era 90 gr. = 1.35 €. Cutiutele pe care le cumparam eu aveau 70 gr. si erau ambalate cate 3 la carton. Deci, usor pana acum … aveam 70 x 3 = 210 gr. Il intreb pe vanzator cat trebuie sa-i platesc. Se invarte de colo colo, se agita, se scarpina-n cap a nestire… Ii spun 3,10 €, dupa ce am facut rapid un mic calcul. Esti sigura ? ma-ntreaba el … Da ! Cam atat ar trebui sa faca dupa calculele mele. Ii platesc 3 € (mi-a facut reducere) si plec la urmatorul magazin.
La Netto (fostul Plus) casele de inregistrare sunt mai complexe, asa incat merg mai fara griji, mai pe mana lor. Cu toate astea, de fiecare data cand bag ceva in carucior, fac calculul aproximativ, asa incat cand am ajuns la casa stiu deja cat am de platit.  Astazi insa imi spune casierita cu aprox 2 € mai mult decat calculasem eu. As fi platit fara probleme, dar intreb totusi daca-i corect. Imi raspunde ca sistemul nu greseste, fara sa ia in calcul faptul ca ar putea gresi ea. Si-i scuzabil, la urma urmei. Arunc un ochi pe monitorul clientului si observ imediat greseala. Era dublat un produs, adica batut de doua ori. Nah… s-a scuzat si a rectificat factura.
Al treilea, turculetu’ cu aprozarul si macelaria… Cumpar de la ei 300 gr. carne, fasole si ceva legume pentru o ciorbita. Nu le functioneaza masinariile de calculat, asa incat saraca vanzatoare este nevoita sa calculeze „manual”. Calculul mintal iese din discutie !
Deci, cantareste, scrie, noteaza, insumeaza cu calculatorasul si ma taxeaza … crede ea !
Dupa minute-n sir de munca asidua, imi cere 12,45 €. Am urmarit-o cu atentie pe parcursul operatiilor si-i arat greseala. Ma priveste dubios si reincepe calculul. Aveam dreptate… 1 € in plus as fi platit daca n-as fi fost atenta sau daca mi-as fi pus creierul in standby asa cum fac deja multi dintre noi.
Ajunsa acasa, am fost curioasa sa aflu exact rezultatul primei probleme matematice de azi, cea care l-a lasat in ceata pe „vanzatorul de Simmenthal”…
Pai era simplu: Daca 90 gr. = 1.35 €, 210 gr. = ? … (210 x 1.35) : 90 = 3.15 €.  Am fost aproape de adevar !
Utilizand tehnica rotunjirii prin adaos sau scadere faci rapid un calcul mintal. Nu esti mai precis decat calculatorul, dar fii sigur ca esti mai bun decat sute, poate mii de utilizatori ai acestuia care, la o adica, nu stiu nici macar cum sa-l foloseasca. Spun asta pentru ca, intorcandu-ma la el sa mai cumpar ceva, m-a intrebat – inca bulversat – cum am facut calculul.
Dilema ramane … precizia calculatorului si creierul in sleepy mood sau agilitatea mentala si inteligenta umana ? Considerati-o pe cea dea doua macar atunci cand tehnica da gres….

  
Social:

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri";
Autor la "Pe cuvânt!";
Autor la "Scurt(-)Circuit".
Social:

Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: