Grecia. Afecteaza criza relatiile personale?

Resping, desigur, acalmia,
Dar, când vă atacaţi pe faţă,
Prefer ca doar economia
Să aibă caracter de… piaţă!*

Este posibil sa cazi în dizgratia vreunui cunoscut, prieten sau chiar membru al familiei pe considerente politice sau economice (pareri si opinii diferite în certe situatii)?

Pe cât ar parea de straniu, da, este foarte posibil. Desi nu aveam intentia sa pornesc o dezbatere de teme politico-economice (nu cadreaza cu tematica blogului), situatia actuala precum si faptul ca ma simt, oarecum, „între ciocan si nicovala”, m-au determinat sa va propun aceasta tema în prima dezbatere.
Concret: Criza Greciei si relatiile noastre cu cei de acolo
Nu-s analist, politician, economist sau consilier si nici nu pretind ca-s câtusi de putin informata. Îmi exprim punctul de vedere omenesc, de suflet as zice, asupra unei situatii care tinde sa ia proportii si sa afecteze deja bunul mers al relatiile interpersonale cu cei aflati în Grecia.
Grecia, o tara pe care mi-am dorit dintotdeauna s-o cunosc, s-o vizitez, traverseaza astazi una dintre cele mai puternice crize economice din istoria sa. Grecia, tara pe care toti o adoram, leagan al culturii, filozofiei, literaturii si dramaturgiei occidentale, este locul de nastere al democratiei ca forma de guvernare. Nu suna rau deloc, nu?
Grecia a fost dintotdeauna considerata o tara cu un nivel de trai ridicat, cu o economie avansata si un Indice de Dezvoltare Umana si mai ridicat*. Grecii se numara printre membrii fondatori ai ONU, fac parte din Uniunea Europeana (din 1981) si zona euro (din 2001), asa încât întrebarea care se naste, si la care nu s-a gasit înca raspunsul, este: „Cum Dumnezeu este posibil ca asa o tara sa traverseze asa o criza?”
Teorii sunt multe, vinovati si mai multi, solutii deloc.
Fie ca se doreste „îngenuncherea ei”, fie „salvarea” si ridicarea la nivelul la care a fost odata, este mai mult decât clar ca marilor puteri nu le este indiferenta situatia Greciei. Nu atât cea actuala (de criza), ci, mai degraba, situatia (situarea – n.a.) Greciei si raporturile cu ele, în general. Se stie, fara dar si poate, ca Grecia este un punct strategic extrem de important al Europei, asa ca interesul exista si va continua sa existe… de-a pururea.
Probabil ca greselile politice „de ultima ora” ale guvernului grec au dus la izolarea Greciei si adâncirea crizei, dar nu-i asta tema dezbaterii.
Eu ma aflu în Germania. Una dintre putinele si adevaratele mele prietene se afla în Grecia. O alta, la fel de buna si de adevarata, în România. Intâmplator, am dat de opiniile ambelor referitoare la criza Greciei si, desi sunt în parte de acord cu amândoua, nu am reusit sa-mi exprim parerea de teama ca una sau alta s-ar putea supara. Ingrata situatie…
Cum si de unde aceasta idee?
Zilele trecute urmaream un reportaj facut la noi, în Germania, fie cu rudele grecilor aflate în Germania, fie cu cele ale nemtilor aflate în Grecia. Nemtii-greci (sau grecii-nemti) se pregateau sa mearga în concedii, acasa sau la rude apropiate, si întrebarea care li se punea la aeroport – unde era realizat reportajul – era: „Cum afecteaza criza Greciei relatiile cu prietenii sau familia Dvs. din Grecia?
M-as fi asteptat, sincer, ca raspunsul sa fi fost: „Nu sunt afectate în niciun caz relatiile de prietenie sau familiare„. Dar nu.  Raspunsul a întârziat sa apara la unii, altii au bâjbâit printre variante, altii spuneau ca vor evita categoric disputele care or sa apara (negresit – n.a.). Acelasi reportaj a fost facut si în Grecia, iar raspunsurile grecilor au fost un pic mai dure chiar.
Solidaritatea cu cei aflati în Grecia în aceste momente exista, dar nu tine de foame, nu ajuta, prin ea însasi, la rezolvarea crizei, asa ca pare sa nu aiba efectele pe care le are, în mod normal, în momente mai putin dificile.
Mi-ar place sa cunosc parerea Dumneavoastra, strict la subiect, adica, la afectarea – sau nu – a relatiilor cu prietenii greci, rude sau cunoscuti, în situatia în care ar exista divergenta de opinii referitoare la criza acestora.
Va astept cu argumente, exemple, comentarii, dar fara insulte sau batjocura.

Va multumesc…
*   – Epigrama de Eugen Stanescu-Closca
** – Date extrase din Wikipedia

 

 

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: