Dacă-i bal, Black Tie să fie!

Black Tie - tinuta pentru femei

Când vine vorba de evenimente, intru în panică. Pare că nimic din ceea ce am în dulap nu-mi „cade” bine.

Şi cum să-mi cadă? Hai, să fim serioşi! De-abia reuşesc să mai închid nasturii sau fermoarul, să strâng cureaua (aşa ar trebui!) fără teama că se rupe din toate „încheieturile” ori să fac o fundiţă farfalla* din banda de satin şi să-mi mai rămână de-o palmă… sau să reuşesc să mă răsfăţ şi eu în dantela spumoasă ori tulul străveziu al rochiilor de ocazie. Eh, s-au dus vremurile alea!

De fiecare dată mă ia cu ameţeală, cu călduri şi show-ul se sfârşeşte cu o porţie generoasă de lacrimi. Deschid şi închid uşile dulapului de zeci de ori. Şi aş putea să le deschid de sute, că rezultatul ar fi acelaşi. Un munte de blue-jeans se prăvăleşte peste mine, tricouri, geci, îmbrăcăminte sport şi mii de eşarfe ieftine şi extrem de colorate. Nu tu o fustă, nu tu o bluză mai fină! De rochii elegante şi pantofi cu toc, nici pomeneală! Şi, că să închei cu partea autocritică, am şi pretenţia că sunt o fashionable woman, mereu în trend, modernă, chic… omul potrivit, la locul potrivit, cu ţinuta potrivită.

Fiul meu are cu totul altă concepţie despre îmbrăcăminte. Puţin, dar bun! De calitate, cu gust, să se asorteze între ele şi adecvate, sau măcar adaptabile, oricărui tip de eveniment.

***

Am trecut prin câteva situaţii în care mi-am spus că era mai bine să rămân acasă. Şi era!

Se întâmpla acum câţiva ani. Am primit o invitaţie la o „petrecere”. Tocmai se încheiase un turneu de golf şi, cum era firesc, după festivitatea de premiere urma cocktailul. Invitaţia ne-a fost făcută telefonic, nu formal, aşa că nu primisem odată cu ea prea multe indicaţii, în afară de locul desfăşurării şi ora de începere.

Beyond Black tie

Am ajuns la eveniment şi, ce să vezi(?), toţi participanţii erau black. Black Tie!!!

– Măăă… dragă, tu vezi cum suntem noi îmbrăcaţi?

– Păi, ce? Ne-am pus hainele bune!

– Bune de drumeţie, omule! Hai să mergem!

Accidenti*, îmi răspunde, de ca şi cum scuzele către mine rezolvau situaţia de acolo. Că de, n-a apărut nicio bagheta magică să ne îmbrace adecvat sau să ne trimită acasă. Cu alai cu tot!… (luasem şi căţelul cu noi, să vă fie clar!). Unde mai pui că m-am chinuit o oră să înghit o stridie (nu puteam s-o scot din gură şi s-o azvârl de mama focului, pentru că eram în centrul atenţiei, vă imaginaţi!), de parcă ar fi trebuit s-o înghit cu tot cu cochilie. Am înghiţit-o până la urmă, să nu cumva să mă fac de râs mai mult decât mă făcusem deja cu ţinuta.

*

Altă dată, fericire mare, urma să luăm cina cu un cuplu de afacerişti bine „clasaţi” în zonă, de altfel.  Am avut timp să merg să-mi cumpăr o bluziţă elegantă, vaporoasă, şi un pantalon de stofă, clasic, sobru, care se asortau perfect cu „momentul”. „Momentul ăla în care…” am ajuns la restaurantul cu nume super sofisticat, o bodegă de toată isprava, şi primim, între timp, şi mesajul că ceilalţi nu pot ajunge la cină.

Bravo, Danielo! Puteai să cauţi pe net „restaurantul” şi să-ţi imaginezi că nişte afacerişti cu „greutate” n-ar fi pus piciorul în bodega aia!

– Ştii ceva, dragule? Să trimiţi domnului şi doamnei fairplay, spre decontare, bonurile de la haine! Le am încă!

***

Gluma-i glumă, dar nu prea e de râs! Ieşirea la un eveniment important, formal, semi-formal, de anvergură sau restrâns, trebuie tratată cu cea mai mare seriozitate, mai ales când protocolul o cere în mod expres.
Dacă ar fi fost să vă fac câteva recomandări înainte de această probă, a celor de la answear.ro, v-aş fi încurcat şi v-aş fi pus în situaţii neplăcute. Aşa… ca ale mele! Dar, sârguincioasă cum sunt şi dornică să aflu şi eu cât mai multe, m-am documentat şi vă spun şi vouă ce-am aflat.

Logo answear.ro

Black Tie este acea ţinută de gală (şi la propriu, şi la figurat), pompoasă, pretenţioasă, fascinantă, strălucitoare, rafinată, distinsă… acea ţinută Red Carpet, pe care ai dori să o îmbraci măcar o dată în viaţă. Evenimentele apar destul de des, dar nu eşti niciodată pregătit/ă pentru ele, nu-i aşa? Şi dacă afară e rece, nici atât!

Mi-au plăcut întotdeauna astfel de ţinute, dar mi-au plăcut pe manechine, în vitrine… sau la alţii. Nu m-am gândit niciodată că mi-ar trebui şi mie una. O ţinută elegantă, cu bun gust, fie ea clasică, sobră, fie chic, modernă, dar neapărat potrivită evenimentului.

Insist pe eleganţă, pentru că eleganţa ţine mai mult de stil decât de modă. Giorgio Armani spune că diferenţa dintre style şi fashion este calitatea. Şi are absolută dreptate! Black Tie trebuie să fie o ţinută elegantă, cu stil şi de calitate, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Credeam la un moment dat că bărbaţilor le este mai uşor. Un sacou cu revere lungi, clasic sau modern, o cămaşă şi un papion sau cravată, o pereche de pantofi şi, taaadam (!), sunt gata de gală. Nu-i chiar aşa!

Pentru un eveniment Black Tie ar fi de preferat un costum tuxedo (cu revere satinate, de mătase sau chiar catifea) ori un smoking, închise la culoare (de obicei, negru), cămaşă albă din material fin, papionul potrivit ca mărime şi culoare, şosete fine, pantofi eleganți, de foarte bună calitate, şi nelipsitul crâmpei de batistuţă de mătase la buzunar. Aşa da! Aşa le-aş recomanda bărbaţilor pentru evenimente de tipul galelor, balurilor, recepţiilor şi, de ce nu(?), nunţilor realizate în saloane luxoase. O ţinută Bond, că tot mă pricep să fac pe 007!

Pentru femei, Black Tie nu va fi interpretată mot à mot, evident. Pentru ele, mai tinere sau mai în vârstă,  Black Tie înseamnă rochie lungă (floor dress), decoltată, elegantă, decentă, care să se potrivească de minune evenimentului, pantofi cu toc stiletto ori alt tip (deschişi în faţă, în spate… am văzut, chiar, doamne purtând şi sandale la aşa ţinute), accesorii şi bijuterii glamour, atrăgătoare, coafură şi machiaj impecabile.

Astfel, pentru o gală sau un eveniment mai pretenţios, aş alege fie o rochie de seară închisă la culoare, cu tul brodat şi paiete de aceeaşi culoare cu rochia, fie o rochie în nuanţe metalice sau una jewels-tones (cum le numesc designerii). În orice caz, rochie lungă, pantofi cu toc şi neapărat clutch. Nicidecum geantă normală sau tip „platformă”, oricare ar fi marca/firma pe care ar avea-o.

Pe timp răcoros, un şal elegant sau un trench coat lung, de dantelă deasă, ar fi o alegere bună pentru a mai acoperi puţin goliciunea. La 15 grade sau mai putin, aş recomanda femeilor o rochie de seară cu mâneci lungi, un palton elegant sau o capă de blană, mai puţin „pavarea” cu blănuri naturale, care a început să fie criticată aspru la aproape toate evenimentele de seamă. Barbaţilor, un sacou din velur sau o haină elegantă mai groasă, dar care să nu diminueze splendoarea ţinutei de gală.

Pentru cocktail party, ţinuta ar putea suferi ceva derogări de la clasicul Black Tie. Aş purta o rochie mai scurtă, peste genunchi (în cazul meu), ar putea fi, de asemenea, ceva mai colorată, mai modernă, dar menţinând criteriile de bază: eleganţă, stil, calitate.

Prezentare tinuta cocktail
Ţinută Black Tie pentru cocktail, bal, nuntă… varianta mea, piesele vestimentare – answear.ro

 

Pentru nuntă ştiu exact ce nu aş alege. Deşi nu este o regulă scrisă, deci nu face parte din acel dress code aproape impus, eu nu aş alege o rochie albă. Aş lăsa inocenţa şi puritatea albului miresei, cea care ar trebui să se remarce, să iasă în evidenţă… măcar în acea zi, nu?

rochie-rosieCe-aţi zice de una roşie? Să-i sar în ochi naşului! („Nu, nu! Abţine-te! Las-o pe-aia pentru alte ocazii!”).

Cum aminteam mai sus, dacă nunta s-ar realiza într-un salon mai luxos, rochia mea ar fi pe măsură… 48, adică!  Dacă, însă, evenimentul ar avea loc la un restaurant comun, aş lua în calcul durata evenimentului şi, probabil, aş îmbracă o rochie de nuntă mai puţin sofisticată sau un taior clasic, ori chiar o bluză elegantă şi fustă/pantalon în care să mă simt confortabil. La un hotel (dacă acolo s-ar organiza) aş avea posibilitatea să-mi schimb ţinutele, aşa încât n-ar fi exclus să mă prezint cu valijoara la eveniment.

***

Spus, în mare, că de detalii o să vă ocupaţi voi, ce înseamnă ţinuta Black Tie, cum aş purta-o eu şi cum mi-ar place să o poarte şi partenerul meu, v-aş mai face doar câteva mici recomandări, dar importante.

 • Nu uitaţi vreodată că voi purtaţi ţinuta, nu ea pe voi!
 • Ţineţi cont în alegerile pe care le faceţi şi de temperamentul şi personalitatea voastră!
 • Alegeţi haine cu bun gust, de calitate, croieli care să vă avantajeze, să accentueze părţile de care sunteţi încântaţi şi să mascheze pe cele care încă vă nemulţumesc. Când moda şi trendul actual vă joacă festa, vă rămâne întotdeauna la dispoziţie clasicul, simplul, stilul vostru care vă face să străluciţi aşa cum sunteţi, aşa cum îl purtaţi!
 • Aveţi încredere în voi, în alegerile voastre şi, mai ales, în frumuseţea voastră, căci doar voi puteţi să-i daţi valoare, să o aduceţi din adâncuri (din interior) la suprafaţă şi s-o afişaţi apoi, cu mândrie, la exterior!
 • Nu renunţaţi la evenimente cu scuza că „nu aveţi cu ce vă îmbrăca”! Căutaţi să vă compuneţi garderoba uşor-uşor, din piese care să se armonizeze perfect, să se completeze una pe alta ca într-un cuplu îndrăgostit, înainte ca evenimentul important să vă bată la uşă şi să vă găsească nepregătiţi!
 • Vizitaţi site-ul answear.ro, abonaţi-vă la Newsletter şi beneficiaţi de o reducere de 50 de lei la prima comandă!

***

Gata! Nu știu ce să mai zic! Am intrat în Black Tie Hole! 

Ah! Ba da! V-am pregătit și o prezentare video a ofertei answear.ro! Altminteri n-aș fi fost eu, nu?

Proba nr.1 „Black Tie” – sponsor answear.ro

SuperBlog – 2016

 

Surse foto: sweetpics.site; blacklapel.com; answear.ro;

*) farfalla (it) – fluture; accidenti (it) – părere de rău pentru nepotriviri;

 

 

Punctaj obţinut: 93

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

19 thoughts on “Dacă-i bal, Black Tie să fie!

 1. Ai perfecta dreptate! Dar ce ne facem cu persoanele mai micute de statura? N-au nicio sansa la rochiile lungi (despre care vorbeai). Dar, da! Exista solutii pentru orice. Realmente frumusetea vine din interior. Si se reflecta pe chipul nostru si in tot ceea ce intreprindem. Succes in alegerea tinutelor!

  1. De ce sa nu poata purta rochii lungi femeile mici de statura? Nu vad statura un impediment! Mutumesc, Gabriela! Am pus ochii pe o piesa de vestimentatie de la ei, dar, din pacate, nu au marimea mea. Mai astept! 🙂

 2. Ai muncit serios la acest articol și se vede că te-ai documentat. De la „revere” m-ai pierdut total, se cunoaște că black tie-ul nu mi se potrivește și nu voi învăța în veci să mă îmbrac „elegant”. Eu îmi fac mii se gânduri și probleme atunci când e vorba de gala SuperBlog, darămite să mă duc la cine știe de petrecere de lux. Din același motiv n-am mai fost la o nuntă din copilărie! :))))
  Baftă, Daniela, ți-a ieșit un articol pe cinste!

  1. Am organizat evenimente de genul asta… ar fi trebuit sa învat atunci. Dar, uite, niciodata nu-i prea târziu!
   Eee, la nunta as vrea sa merg si eu! Mi-as dori, însa, la una traditionala.
   Multumesc, Alina! Sper sa fie si pe gustul sponsorilor. 🙂

 3. Mi-ai adus aminte de prima mea degustare de vin. Toata lumea eleganta, Black Tie si eu in tricou cu mesaj filosofic pentru ca ce naiba :)).

  Si eu deschid sifonierul si ma napadesc lacrimile si nici la conferinta la care am fost speaker nu am reusit sa fac o impresie mai de doamne ajuta la capitolul vestimentatie.

  Dar cred ca e important sa ne autoeducam, in permanenta, cat sa putem fi decenti si bine in pielea noastra.

  Mult succes, Daniela si spor!

  1. Am enumerat numai doua situatii, dar am trecut prin multe de genul celor mentionate. Cred ca am fost îmbracata mai cu gust la revelioane, decât la receptii sau cocktailuri.
   Da, Ianolia! Înainte de a învata sa ne îmbracam, ar trebuie sa învatam sa ne iubim si sa ne apreciem asa cum suntem. Cred ca restul vine de la sine…
   Multumesc! Sport si inspiratie si tie!

 4. și eu tot blugi am! Năvălesc toți peste mine de îmi vine să o iau la fugă când deschid dulapul! 😀
  Bune indicațiile pentru black tie dress code!
  🙂

  1. Banuiesc ca multi dintre noi s-au încurcat în alegerea tinutelor. E amuzant dupa, dar în acel moment îti vine s-o iei la goana! 🙂
   Multumesc, Florina!

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: