Curat pusca si vorbesc prostii !

Link pentru fotografie: https://www.facebook.com/Lumea.Poeziilor

Imi doream sa fiu eroina.  O Ioana d’Arc sau Caterina Teodoroiu, o Anne Frank sau stiu eu ? Pana si un erou imaginar mi-ar fi placut, atata timp cat as fi avut si eu statuia mea sau, mai nou, o mica pagina in Wikipedia. Dar ce-as fi rezolvat ? O piatra sculptata in plus si o cruce pe care ar fi plans mama…
Cine mai vrea azi eroi ? Cui ii mai pasa ca X sau Y lupta pentru o cauza pana la moarte ? I-a ingropat istoria pe toti si nu numai … i-a si uitat.
Poate ca eroul nu are cine stie ce calitati supraomenesti, dar are cu siguranta un tel pentru care lupta pana la capat. Marea majoritate au fost considerati eroi post-mortem. Nu stiu nici macar daca, stiind cel asteapta, eroul ar mai fi avut atat de mult curaj sa se aventureze. Avea doar telul sau in fata, misiunea sa pe care o slujea si pentru care lupta ca un veritabil soldatel sperand ca va apuca ziua in care isi va vedea visul cu ochii.

Multi altii au devenit eroi vrand-nevrand, eroi de circumstanta i-as numi. Ori n-au avut de ales, ori lipsa de prudenta i-a condus la a-si goli piepturile in fata mitralierelor, fara sa aiba vreun tel anume. Acea frenezie, acel efect al maselor care a transformat mii de tineri in eroi ai neamului in timpul revolutiilor, miscarilor greviste sau chiar a simplelor proteste cu final nefericit.
Eroi se nasc inca in toate partile lumii, in fiecare zi. Acolo unde probabil natiunea are inca nevoie de ei. Acolo unde sunt atatea lucruri nelalocul lor. Acolo unde mintile psihopate ale asa-zisilor lideri innabusesc in sange orice tentativa a omului de rand de a trai normal, in liniste, in armonie. Acolo unde rasismul naste ura, sovinism si extremism. Acolo unde femeile sunt omorate in piata publica pentru ca frecventeaza scoala, ca vor educatie si, prin urmare, o viata mai buna pentru generatiile viitoare.
Citim despre eroi, vedem filme si vrem sa fim ca ei. Dar nu avem un tel, desi ar fi atatea. Nu avem curajul sa strigam asa ca ei, in gura mare, fie chiar si din imprudenta. Nu avem curajul nici macar sa semnam o petitie cu propriul nume, de teama ca am fi descoperiti, scosi in fata multimii si „arsi pe rug”. Adica, de teama de a fi un soi de eroi, in final…
Am citit zilele trecute despre Malala Yousafzai si Anne Frank. Amandoua tinere al caror nume au devenit celebre pe mapamond. Amandoua traind in „intuneric”, inchise in mica lor lume, ascunse de ochii multimii, visand la o viata mai buna, visand la libertate, la educatie, la eradicarea diferentelor intre omeni, fie bazate pe religie, fie pe culoarea pielii sau sex.
Anne Frank s-a stins la frageda varsta de 16 ani, in urma cu aproape 70 de ani (mai precis in 1945) in lagarul de concentrare de la Bergen-Belsen. 

Malala traieste insa. Traieste probabil cu frica mortii in fiecare zi. Dar nu-si abandoneaza visul. Pentru ca mai presus de viata ei, mai presus de orice dorinta de a fi un erou, lupta pentru visul ei. O viata mai buna in Pakistan prin acordarea unui simplu, dar esential, drept femeilor: dreptul la educatie.
„They only can shoot a body, but they cannot shoot my dreams” declara tanara intr-un interviu acordat CNN-ului in 2013 dupa incidentul care era sa-i curme viata la numai 16 ani.
Ma batea gandul sa cumpar cartea ei „I am Malala”. Dar si eu, ca multi altii, am renuntat la idee de teama ca ma prind talibanii si ma transforma in erou peste noapte. Si nu stiu cum sa spun, dar n-as mai vrea sa fiu eroina.
Ce-a ramas in urma Annei ? Un Jurnal care a facut inconjurul lumii, a fost tradus in peste 60 de limbi devenind astfel cea de-a doua carte non-fiction mai citita in lume, dupa Biblie.
Ce ramane in urma Malalei ? Nu stim inca. Se pare insa ca istoria nu mai vrea eroi, considerand si ultimele evenimente din Nigeria: abductia celor 276 de tinere eleve si distrugerea scolii in care acestea studiau !
Ce ramane in urma Danielei ? Nimic .. pentru ca eu, ca si iepurasul, curat pusca si vorbesc prostii !
Lasand la o parte ultima fraza un pic ironica la adresa nepasarii sau lipsei de atitudine, ma inclin cu tot respectul in fata adevaratilor eroi. Fara ei nu si-ar fi scris istoria nici o natiune. Si fara istorie, asa cum e ea, nu exista prezent sau viitor.
            
Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: