Clasica poveste trista cu happy-end


La multi ani cu sanatate ! Sa fii sanatos ! Sanatate, ca-i mai presus de toate !
Nu trece zi din viata noastra fara sa ne referim la sanatate. Suntem, fara dar si poate, perfect constienti ca sanatatea este primordiala, dar putin facem pentru a o avea si a o mentine.
Când vorbim cu batrânii, ne spun ca pe vremea lor nu existau cutare boli, ca traiau si mancau mai bine, mai sanatos. Nu existau atâtia tineri care fumau, nu exista atâta stres, nu se murea asa de usor ca-n vremurile actuale. Si e adevarat. Media de viata era mult mai mare acum 100-200 de ani. Bineînteles, fara sa luam în calcul pestele care au decimat populatia lumii în anumite perioade.
Pe de alta parte, batrânii nostri sunt în momentul de fata cei mai defavorizati. Au muncit toata viata, si-au platit contributiile la stat iar acum, când statul – cum ar fi fost normal (?) – ar trebui sa aiba grija de sanatatea lor, nu sunt fonduri. Sistemul de sanatate din Romania este un sistem depasit. Bolnav. Corupt. Un sistem care nu mai poate face fata cerintelor actuale, asa încât este primul criticat si considerat vinovat de starea precara de sanatate a populatiei. Gresit ! Iata de ce …
E adevarat ca la noi s-a practicat decenii întregi sistemul spagii pentru sanatate. Daca nu deschideai usa cabinetului cu piciorul, nu aveai ce cauta la consult. 
Dar acum ? Mama, pensionara, se trateaza singura. A dat-o pe leacuri babesti sau se consulta cu farmacista din colt. Surorile mele merg la o consultatie o data la doi ani. Când le întrebi, retorica : De unde bani ? Cu ce sa mergem la doctor ? 
Concluzia: sistemul spagii se practica – în mod latent – chiar si în zilele de azi.

Sistemul de sanatate pe care-l avem este cel pe care-l meritam. Pentru ca sanatate înseamna educatie, înseamna schimbare, înseamna responsabilizare. Si nu a statului, ci a noastra. Nu statul este total responsabil pentru sanatatea noastra, ci noi.

In tarile occidentale, asigurarile de sanatate sunt prima preocupare a tânarului familist. A celui care, întemeind o familie, stie ca sanatatea este mai importanta decât casa, masina, concediile si altele. De asigurarile de la stat fug toti.  De ce ?  Sunt limitate.
Cu o asigurare obligatorie la stat sau chiar una privata simpla, nu vei beneficia niciodata de acelasi tratament ca al celor ce aleg asigurarile complete. Suna trist, stiu… dar e purul adevar.
Si sa nu-mi spuneti „daca as avea bani as face o asigurare de acest gen”, pentru ca treaba-i tocmai invers. Gânditi-va bine !
Ieftinul te poate costa scump, iar când vine vorba de sanatate, acel scump poate fi însasi viata ta sau a membrilor familiei tale. Exact pentru ca nu ai bani suficienti ar trebui sa te gândesti la o asigurare care sa-ti ofere posibilitatea de a beneficia de cele mai bune tratamente, cele mai bune spitale, cei mai renumiti doctori din tara sau din Europa.
MediHelp International introduce, în sfârsit, si în România ceea ce trebuia introdus de mult. Asigurarile de sanatate private, personalizate, pachete create si adaptate necesitatilor familiei de azi.
MediHelp International este pasaportul tau de sanatate în toata Europa.
Într-un interviu acordat emisiunii „Sport, dieta si o vedeta”, directorul si cofondatorul MediHelp, domnul Zahal Levy, spunea zâmbind: „Mi-as dori ca toti clientii mei doar sa plateasca si sa-si piarda banii, pentru ca nimeni nu-si doreste sa fie bolnav. Totusi, asa cum stim, unii oameni au probleme – mai mici sau mai mari – de sanatate”. Si de-aici începe totul.
Schimbarea mentalitatii este în opinia mea primul pas catre o societate sanatoasa.
Când spui cuiva ca în Germania mergi la doctor fara sa ai un ban în buzunar, fara sa fii „nevoit” sa-ti faci mii de probleme daca trebuie sa chemi o ambulanta la domiciliu, fara sa umplii doctorii si tot staff-ul de spaga înainte si dupa operatii,  încep sa-ti spuna ca Germania, sau Franta, sau Anglia sunt tari civilizate, avansate, cu sisteme de sanatate bazate pe asigurari medicale private care nu pun doar „pret” pe sanatatea populatiei, ci-i dau valoarea meritata. 
Da, pentru ca în aceste tari pastrarea sanatatii este o datorie morala si religioasa, sanatatea fiind baza tuturor virtutilor sociale, iar acestea n-ar fi utile unei societati în care omul nu este bine tratat.   
De ce n-ar fi si România la fel ? Ce-i lipseste ?
De ce platesc milioane de români asigurari din cele mai costisitoare pentru case, masini sau chiar pentru acele numite – în mod paradoxal – „de viata”, când moartea este conditia sine qua non pentru a fi platite, în loc sa se gândeasca cum si ce beneficii le-ar putea aduce o asigurare privata de sanatate ?
Am sa va dau un exemplu concret de situatie prin care trecem noi.
Ne apropiem de vârsta la care nici cu undelemn pe la toate încheieturile nu mai functionam. Aoleu coloana, ahh maseaua, vai piciorul si tot asa. Ne vaicarim de dimineata pâna seara. Avem asigurari de sanatate, dar din cele obligatorii. Nu intru în amanunte, dar si acelea sunt pe categorii, plafoane, în functie de vârsta, venituri etc.
A mea este la limita inferioara, a lui mr. A la limita superioara. Nu ne putem plânge. Dar, facându-ne planurile pentru retragerea la batrânete în România, prima chestie contra pe care a invocat-o al meu a fost sistemul de sanatate de la noi.
M-am suparat pe moment, dar avea dreptate. Pentru ca daca eu înca ma mai tin pe picioare si nu am probleme grave de sanatate, la el situatia este complet diferita. Operatie pe cord deschis cu triplu bypass. Medicamente, vizite, controale, programe anuale de reabilitare.
Imi spunea ca daca aici, în Germania, a avut noroc, în România ar muri de zece ori pâna sa ajunga salvarea la el.
Si iar suna trist…
I-am propus, prin urmare, prima varianta care sa ne puna la adapost, pe care am gasit-o în portofoliul MediHelp: Asigurarea de sanatate privata.
Am studiat împreuna planul si paream multimiti. Serviciile oferite acopereau în mare parte nevoile noastre:
– îngrijire medicala în întregul spatiu european;
– cheltuieli de spitalizare, îngrijire si operatie;
– cheltuieli de evacuare aeriana de urgenta de pâna la 25.000 Euro, ceea ce pentru noi era extrem de important;
– cheltuieli de spitalizare de pâna la 1.200.000 Euro si asistenta ambulatorie de pâna la 12.000 Euro;
– acoperire 100% pentru tratamentul de cancer !
si multe alte beneficii mai comune, întâlnite – de altfel – si la alte case de asigurari concurente.
Când sa facem pasul însa, ne-am codit, ca de obicei.
Dar de data asta, totul raul spre bine. Cum investitia în sanatate este o investitie pe termen lung, am decis sa deschidem bine ochii de data asta.
Pe prima pagina a site-ului am dat de informatii pretioase privind alegerea asigurarii cele mai potrivite pentru fiecare familie. Am întors paginile si pe fata, si pe dos fara sa am prea mult curajul sa ma uit la cel mai nou plan propus de ei: MediHelp Superior Plan.
Un plan scump, mi-am spus. Si am închis pagina.
Si iar suna trist…
Morbid chiar !

E liniste. Linistea de dinaintea furtunii. Pentru ca imediat se auzi o voce forte, autoritara. Vocea ratiunii de apoi…  
– Mai doamna ! Când ai de gând sa te trezesti ?

– Te-ai uitat în ultimul an în oglinda ? Ai vazut ca-mbatrânesti ? Si ca o faci urât ?
– Ti-ai numarat zecile de mucuri de tigara din scrumiera înnegrita pe fund dupa numai o ora de stat la computer ?
– Ti-ai vazut varicele de curând sau ultima oara a fost când ai ramas cu ceara pe picioare ?
– Te-ai mai controlat de hemoroizi, ca tot ai labartat scaunul ala de birou mimând ca lucrezi de dimineata pâna seara ?
– De câte ori ai behait astazi ? Te mai tin „saculetii” ?
– Critici p’ai de-acasa cu mentalitatea lor ? Pe a ta cine o critica ?
Finalul fericit….
Un plan scump, mi-am spus. Dar îl merit. Viata mea, planurile mele de viitor sunt mai scumpe decât orice alt „scump” format din cifre. Vreau sa-mi vad nepotii crescând. Vreau sa-i duc la Cristalina, în Brazilia… si sa le încarc sufletul de „pietre” pretioase, cu toate semnificatiile lor.
Sanatatea nu-i numai absenta de azi a bolii. Exista si un mâine. Iar cum fiecare om este autorul propriei sale sanatati sau boli (Buddha), stiu ca pentru mine mâine poate începe chiar de azi. Vreau sa ma trateze de cancer doctorul Scott Gettinger, de la Smilow Cancer Hospital, în caz ca plamânii mei batuciti nu-si mai fac treaba. Vreau sa ma aflu „in the right place, at the right time” si nu sa regret tardiv pentru doua zerouri aflate-n coada a doua biete cifre.
MediHelp Superior Plan îmi rezolva orice boala*, cu conditia sa nu dau în ipohondrie doar de dragul de a-mi folosi pasaportul international de sanatate.
Cu o acoperire de 2.500.000 Euro pe an/membru asigurat pentru servicii medicale private la cele mai prestigioase institutii din lume (nu doar din Europa), acoperire de 100 % cheltuieli pentru tratament cancer, transplant organe sau tesut sau orice alte operatii, cu evacuare aeriana si asistenta 24/7, MediHelp Superior Plan este alegerea cea mai inteligenta pe care am facut-o în ultimii ani.
Si-i mai bine mai târziu, decât niciodata.
Sau când e prea târziu …

Ce parere aveti ? Gresesc ?
Daca astazi vi s-ar oferi posibilitatea personalizarii politei de asigurare de sanatate, care ar fi planul pe care l-ati alege pentru familia Dvs. ? 

P.S. – Din punctul meu de vedere, poate sa iasa la pensie linisit al meu. I-am luat viza pentru România prin MediHelp International. Si daca face figuri, îi iau si pensia ! 

* Exista doua lucruri care nu sunt acoperite în întreaga lume: 
1) complicatiile HIV transmise în urma relatiilor sexuale neprotejate;
2) operatiile estetice care nu sunt necesare.

Articol înscris la proba nr. 9 a concursului SuperBlog 2014, proba care ma va plasa direct în fruntea clasamentului prin bunavointa sponsorului MediHelp International.

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: