Cafeaua de dimineata

Îl priveam sorbind încet espresso-ul în fiecare dimineata. Atât de încet, încât ma întrebam câta cafea ar fi putut sa intre în „degetarul” ala.
Era un tip sofisticat. Cu gesturi fine mângaia cescuta, care trebuia sa fie la fel de fierbinte ca însasi licoarea. Punea apoi doua lingurite de zahar în mijlocul cremei groase si-l lasa pret de câteva secunde sa se aseze pe fundul cestii. Amesteca zaharul rotind ceasca de câteva ori, aidoma tigancii care-ti asaza caile destinului în zatul de pe marginile cestii. O mirosea apoi, lasând aburul sa-i patrunda pâna în coltul cel mai ascuns al simturilor.
– Cafeaua trebuie sa aiba imaginea Ei, îmi spuse.
Era un barbat trecut de 65 de ani. Se însurase târziu, când probabil altii erau deja bunici. Îl ocolise dragostea în tinerete. Cel putin asa credeam eu.
În timp ce-si bea cafeaua, scotea tacticos bricheta St.Dupont aurita si-si aprindea tigara de foi din micul pachet de metal „Cafe Creme„. Acelasi ritual îl repeta cu tigara. O strângea putin între degete, apoi o scutura de doua ori si o aprindea rasucind-o pe toate partile, de ca si cum nu ar fi vrut vreodata sa vada ca-l înseala. Fumul înnecacios al tigarii de foi ma facea sa ma îndepartez de fiecare data, asa încât nu reusisem sa-i ascult niciodata pâna la capat povestirile despre Ea. Despre cea cu care trebuia sa-i semene cafeaua de dimineata.
Stiam doar ca era frumoasa. Atât de frumoasa, încât imaginea ei se întiparise în memoria lui cât s-o zareasca în fiecare cafea.

„Am sarutat-o prima oara si am simtit cum plutesc. Eram usor ca un fulg. Când am îndraznit sa deschid ochii, dansam printre nori. Eram în al noulea cer.  Stiam ca m-am îndragostit”.

Cu domnul C. si povestea lui de dragoste deschideam Caffe-bar-ul în fiecare dimineata. Era primul meu client. Nu-mi puteam permite sa întârzii vreodata. Daca se întampla, îl gaseam la poarta. Si, iar, daca se întâmpla, desi era singurul client la acea ora matinala, astepta sa fac câteva alte cafele înaintea expresso-ului lui. Masina s-ar fi încalzit deja si crema cafelei lui ar fi fost perfecta. Numai asa putea vedea chipul Ei.

Ma gândeam la felul în care-mi consumam eu prima cafea. Cu ochii abia deschisi, în graba si fara sa simt mai mult decât o zeama fierbinte care, artistic vorbind, ma lasa rece.
Cafelele mele nu-mi conturau nimic cu ochii mintii. Faceau doar zgomot. Îmi ticaiau, precum ceasul din perete, a întârziere. Iar ultima înghititura îmi declansa alarma: Grabeste-te sa ajungi sa deschizi barul la timp !

 

Un an de zile i-am tot facut cafeaua domnului C.
Într-o dimineata, sare peste povestea dragostei lui, si ma întreaba:
– Ai urmarit ieri seara concursul  „Vrei sa fii milionar” ?
– Nu, de ce ?
– Întrebarea numarul 13, cea de 125.000 mii de euro, era o întrebare la care tu ai fi stiut sa raspunzi. Bag mâna în foc, continua.
Eram curioasa de-a dreptul sa aflu întrebarea care m-ar fi transformat în patroana peste noapte. Sigur, daca-as fi ajuns pâna la ea…
– Spuneti-mi !
– Formula „5M” este folosita pentru: a) Espresso; b) Carne de porc la cuptor; c) Salata de cartofi; d) Kaiserschmarrn (un fel de prajiturele austriece).
I-am zâmbit, semn ca stiam raspunsul.
– N-as fi avut eu norocul ala, îi spun.

Ma imaginam, totusi, în fata pupitrului. Vedeam ecranul computerului pe care bifam, fara urma de dubii, raspunsul corect.

– Eu stiam doar de „4M”. Care ar fi al cincilea factor ? ma întreba un pic rusinat.
Profit de situatie si jonglez putin cu cei cinci „M„.

 

– Primul ar fi Miscella – amestecul de cafea. Stiati ca Institutul International al „Espresso-ului Italian” face chiar referiri la cei „3P” ai unui amestec perfect ? Profunzimea aromei, data de combinarea a cât mai multor tipuri de cafea. Perfectiunea, data de introducerea în amestec a unor ingrediente aromatice care sa se combine perfect între ele, stimulând cresterea perceptiei senzoriale a cafelei. Si, neaparat, Puterea (taria) si robustetea amestecului de cafea.
– Al doilea ar fi Macinadosatore – gradul de macinare al cafelei si dozarea.
O macinare si dozare defectuoase pot distruge în doar câteva secunde toata aroma cafelei ducând la risipa întregii munci de prajire a amestecului, îi spun. Sapte grame de cafea intra în cescuta dumneavoastra. Pare putin, nu ?
– Al treilea, (la) Macchina – espressorul.
Al nostru este un espressor profesional. L-a cumparat seful de curând de la magazinul MarketOnline.ro. A facut o afacere nemaipomenita, pentru ca aparatele moderne de astazi fac totul automat.
– Vi-l mai aduceti aminte p’ala vechi ? Costa mai mult reparatia decât cel nou, cu o garantie de 24 de luni si mult mai evoluat. Împreuna l-am ales, spun lasând sa se citeasca pe fata mea mândria. E un Philips Saeco Royal Gran Crema cu încalzire rapida, sistem de detartrare si „cappucinatore” automate.

 

Espressor Philips Saeco Royal Gran Crema 1400 W. Sursa foto: www.marketonline.ro

 

– Al patrulea factor, Manutenzione – întretinerea aparatului  espresso. Ce sa va spun ? Eu pun tavita de scurgere, carafa si componentele sistemului de spumare a laptelui în masina de spalat. Circuitul de cafea se curata si el automat, la fiecare pornire sau oprire a aparatului. Si-apoi, pentru detartrare îmi afiseaza mesaj si ma ghideaza, pas cu pas, pentru o curatire completa a masinii. Si un copil ar face-o la fel de bine …
Le-am schimbat ordinea ultimelor doua în mod voit. Ma gândeam ca o sa ma corecteze. Dar n-a facut-o, ceea ce m-a facut sa cred ca, pentru el, cei patru „M„uschetari erai doar trei: „M„ircea si „M„atei …
În fine…
– Al cincilea, (la) Mano… „mâna” si experienta celui care ti-o prepara.
Eh, toate astea n-ar fi posibile fara pasiune si suflet. Pasiune pentru cafea, suflet pentru persoana careia o prepari. Eu pun o farâmita de dragoste în fiecare ceasca de cafea. De n-ar fi asa… ?
Veni iarna. Domnul C. venea din ce în ce mai rar la Caffe-bar. Îl parasisera puterile. Boala îl devora pe zi ce trecea. Slabit, palid la fata, dar acelasi domn rafinat dintotdeauna. Paltonul negru din stofa groasa îi îngreuna miscarile, dar asta nu-l împiedica sa fie elegant în continuare.
Îi fac cafeaua, ca de obicei. La el, acelasi ritual. Dar fara tigara. Prilej bun sa-i ascult povestea pâna la capat. Astept nerabdatoare sa înceapa depanarea amintirilor în timp ce-si privea lung crema densa din mica ceasca de cafea. Tace. Suspina de câteva ori si se îndrepta catre usa.
– Serbarea de Craciun e pe 22, sa nu uitati ! Veniti cu sotia, nu ?
În seara festivitatii l-am vazut pentru ultima oara. Era la bratul unei doamne frumoase, cu mult mai tânara decât el. Sotia dânsului.
– Sa va fac o cafea buna cu „M„ânutele astea doua…
O fac cu mare grija. Cu acea crema perfecta, pânza pe care el picta cu atâta dragoste si nostalgie.
– Are imaginea Ei ? îl întreb, aratându-i din priviri  pe sotia sa.
– Nu, raspunde cu vocea tremurânda…  Are chipul primei mele iubiri. Chipul celei pe care o zaresc numai aici, la tine.  În „Cafeaua de dimineata„…
– Sssssttt… Doar tie ti-am încredintat secretul, îmi sopteste. Apoi deschise usa galant sotiei. O ultima privire. Rasufla usurat. Si îngâima doar ca pentru el:

Va veni iarna, ba nu, a venit,
Caldura eu n-o voi gasi-o,
Ci trist am sa plec, gârbovit, ostenit,
Prin muntii ce cânta: Adio !
(Va veni iarna – Adrian Paunescu)

De Craciun am primit cadou un espressor Saeco. Si, de-atunci, ochii mintii mele au început sa contureze…

Articol înscris la proba nr. 17 a concursului SuperBlog 2014, proba sponsorizata de MarketOnline.ro

 

Social:

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri";
Autor la "Pe cuvânt!";
Autor la "Scurt(-)Circuit".
Social:

Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

2 thoughts on “Cafeaua de dimineata

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: