Brânza buna în burduf de câine…

Antrenati-va creierul !

Asa ma critica uneori mama. Desigur, înclin sa cred ca în mod constructiv, pentru a ma ambitiona sa dau tot ce pot, sa-mi pun în valoare calitatile, asa încat sa apara la un moment dat si roadele.

Folosesc la rându-mi expresia adeseori referindu-ma la fiul meu, ca de… ce naste din pisica, soareci manânca.
De la copii inteligenti, la elevi eminenti, premianti, olimpici si alte merite, trecem prea usor la faza de persoana stearsa, în doar câteva miscari gresite. Mat, ca la sah. Se poate ca laudele primite atâtia ani la rând sa ni se urce la cap si, cu ele urcate, ne culcam linistiti pe o ureche, crezând ca ne e de ajuns o repozitionare pe tabla a pionilor si gata… suntem din nou imbatibili, suntem din nou de neînlocuit.
Dar, în rânduiala vietii, treburile nu stau chiar asa. Nu suntem de neînlocuit … ba chiar, e plin cimitirul de cei care se cred de neînlocuit !
Dotati, plini de talente si cu resurse ascunse, copiii minune se trec atât de repede, încât, pentru cine-i cunoaste, expresia brânza buna în burduf de caine nu-i deloc exagerata.
De cele mai multe ori, talentatului îi lipsesc ambitia si perseverenta, calitati întâlnite mult mai mult la persoanele mediocre. Daca unui dotat nativ îi trebuiesc doar câteva minute sa rezolve o problema, mediocrului îi vor trebui ore de munca si transpiratie. Dar exact  aceste ore îi vor tine mintea agera si antrenata, exact opus a ceea ce se întâmpla în multe cazuri cu mintea dotatului. Ca la fitness… unde mens sana in corpore sano ar fi ceva de genul mens allenata in corpore allenato.  
Atâtea calitati cultivate fara rost, atâtea talente lasate în urma, merite si rezultate obscurate de falsa impresie ca suntem mai presus de altii, ca ne-a dotat mama natura si ca, odata ce ne-a dotat, n-ar face ea greseala de a revendica în vreun fel darurile cu care ne-a harazit tocmai în detrimentul nostru, sau, altfel spus, în avantajul unui mediocru ori insipid.
Mediocrul ajunge departe. El este cel care prin munca, ambitie si însetat de a-si depasi mereu limitele, avanseaza pas cu pas catre obiectivul pe care si-l propune. Mediocrul, lipsit de stralucirea celui talentat sau prea dotat, îsi construieste baza solida pe care nu a avut norocul s-o aiba de la bun început. Porneste greu, munceste din rasputeri, dar rezultatele efortului lui sunt tot mai vizibile cu fiecare pas pe care-l face.
Nu sunt putine cazurile în care mintile stralucite sunt conduse, în final, de mediocri. „Sunt mai destept decât seful meu … daca vream, eram peste el de mult !”.
Pacat însa ca desteptaciunea,  asa de una singura, nu duce la a conduce !
Si te destepti,  în fiecare dimineata, întrebându-te sec: Si eu ? Ce mare brânza am facut în viata ?

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: