Blogosfera româneasca sufera

Blogosfera
Sursa foto: robertlobato.com.br

De ce ?

Dragilor, este foarte greu, daca nu imposibil, sa gasesti widget-uri sau gadget-uri pentru bloguri sau site-uri românesti. Nici template-uri în limba româna, nici aplicatii, nici explicatii.
Este uimitor, mai ales pentru faptul ca informaticienii românii sunt extrem de bine cotati în lume.  Microsoft are peste 500 de angajati români iar, prin 2011, echipele IT formate din câtiva tineri din România îi uimeau pe cei din compania americana, suflându-le celorlalti aproape toate premiile mari din concurs ( au participat echipe din 183 de tari).
Bloggerii care-si fac cazeaza blogul pe WordPress sunt putin mai avantajati, template-urile lor fiind mai complete. Cu toate astea, aproape toate blogurile pe care le-am vizitat, fie pe domeniu, fie gazduite, fac uz de widget-uri si aplicatii create de cei de-afara.
Mie, personal, mi se pare destul de aiurea ca pe un blog în limba româna sa-ti apara „Recent posts„, „Comments„, „Related Posts„, mai ales ca la multe dintre ele nu poti modifica limba sau setarile nici în codul html al blogului (la Blogspot ai acces la întregul cod al sablonului).
De exemplu, unul dintre cele mai simpatice si utile widget-uri pentru bloguri/site-uri,  este cel al „Postarilor Relationate” care, în principiu, sunt sugerate în finalul postarii în baza cuvintelor cheie si care-l îndeamna pe cititor la a rasfoi în continuare printre articole. Ca sa-ti poti pune un astfel de widget pe blog, trebuie sa te înregistrezi (sunt câteva site-uri), si sa generezi un cod pe care-l incluzi în sablon sau într-un gadget html. Bun asa, dar codul vine criptat în asa maniera încât vei face obligatoriu reclama site-ului de pe care l-ai luat si-l vei folosi asa cum este, fara a-l putea modifica (spun asta, pentru ca am încercat si cu prieteni mai stiutori decât mine si nu ne-a functionat).
Un altul, care nu-i neaparat util, dar e dragut, este cel al „Comentariilor Recente”. Pentru asta va pot da un link cu un generator de cod care poate fi adaptat pentru site-urile românesti (valabil pentru Blogger, dar eu cred ca se poate copia codul, modifica manual si implementa si în WordPress de aici).

Comentarii Recente - Generator widget
„Comentarii Recente” – Generator widget
Un mic truc: Daca nu doriti sa aratati link-ul site-ului, la ultima pozitie „Show Our Credit Link?” lasati bifata casuta „Yes„, exact asa cum este în imaginea de mai sus. Contrar asteptarilor, schimbarea pe „No” va genera link-ul cu credit.
Astept parerile voastre si, daca va „împotmoliti” la setari sau instalare, va stau la dispozitie.
Daca cumva stiti ceva site-uri de unde putem lua widget-uri sau gadget-uri adaptabile, dati-mi si mie de stire.

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

2 thoughts on “Blogosfera româneasca sufera

  1. Sigur ca este enervant. Eu am reusit sa intru în codul widget-ului si sa schimb în româneste "comments" si "says".
    Daca nu ai pe cineva sa-ti faca sablonul pentru nevoile tale, greu sa-l ajustezi de unul singur.

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: