Biroul, bată-l vina!

Lunch atop a Skyscraper, NY - 1932
Sursa foto: www.nycworker.coop
Dăm vina vara pe căldură
Când suferim peste măsură.
Iarna, balanţa se înclină…
Şi iar… căldura e de vină!
(Epigramă de Gheorghe Gurău)
Îmi place să numesc cămăruţa care-mi consumă energia zi de zi „birou”. Şi chiar arată a birou. Eu, ca o secretară uitată-n post în ziua de salariu, draperiile închise la culoare să nu cumva să bată soarele-n monitor, diplomele şi certificatele de calificare ale omului meu pe toţi pereţii şi, neapărat, faimoasa fotografie din 1932, Lunch atop a Skyscraper, la noi transformată în tablou 3D Trei computere, două imprimante, două lămpi de birou, patru boxe şi un modem. Ah, şi telefonul! N-ar fi putut lipsi dintr-un birou!
Acum doi ani am scos caloriferul, că să aibă loc frumuseţe de mobilier în „L”, că aşa se poartă. „Biroul” arată, aşadar, destul de bine. Apartamentul este izolat, geamurile termopan de calitate, dar ţinându-le mereu deschise, se pierde căldura. Nu şi fumul, care pluteşte-n cameră norişori-norişori, mai mici sau mai mari, în funcţie de stresul „secretarei”. Acum, de exemplu, sunt mari, întunecaţi, mohorâţi…  sper  să nu înceapă ploaia!
Stresata la "birou"
Stres la „birou” – Arhiva personală
De multe ori, când sunt nevoită să-mi mai pun ceva peste ca să nu înţepenesc de-a binelea pe scaunul generos, mi-aduc aminte de adevărata mea muncă de secretară. Şoarece de birou, ani de zile. Înveşmântată în hârţoage, plină de agrafe, pixuri, agende şi sute de stick-paper, de toate culorile, lipite cu grijă pe fiecare document în parte. Eram destul de organizată, dar, chiar şi-aşa, erau momente în care mă pierdeam în… papetărie. 
Am prins perioada în care, chipurile, se plăteau datoriile externe, aşa că trebuia să ne aducem contribuţia şi noi, ca adevăraţi patrioţi ce eram, fie contribuind de-acasă, fie de la serviciu, în modul cel mai „plăcut” posibil: gândind, muncind si odihnind „la rece”.  Ori c-am fi lucrat afară, ori în birou, tot aia era. 3° afară, probabil 5° înăuntru. Şi alea două peste, de la respiraţia noastră, că n-aveau de unde din altă parte să iasă.

Biroul la care lucram era situat la subsolul instituţiei. Uşi mari de metal, lacăte, sigilii… Întunecos şi rece. Numai starea noastră pozitivă şi plină de entuziasm îl făcea mai cald şi primitor.
Lucram la un proiect împreună cu o echipă de americani, care venise în ţară pentru adunarea mărturiilor istorice ale Holocaustului în România. Îi însoţeam zilnic în arhive, le puneam la dispoziţie documentele şi stăteam cu ei până terminau. După câteva luni de zile, holocaustul se mutase de-a dreptul în biroul nostru. Din cauza temperaturii scăzute aparatele nu mai funcţionau, munca ne era îngreunată la maxim, iar rezistenţa noastră la aşa „intemperii” se ducea către zero.
Nu ştiu cât le-au fost de folos documentele româneşti americanilor, dar dacă expuneau la Muzeul Holocaustului din New York o poză de-a noastră printre cele reale, treceam uşor drept victime.
Clădirea era veche. Veche este şi acum. Adică mult mai veche decât era cu 27 de ani în urmă, deşi, de-afară, pare nouă. Probabil s-au schimbat multe de atunci. Se vede că administratorii clădirii au apelat la serviciile firmelor de construcţii şi renovări, dar perfectă pentru lucru nu este nici în ziua de azi. Tot îşi mai pun colegii o ţoală peste, tot se mai zgribulesc. Noroc că eşarfele sunt din nou la modă… cel puţin arată ceva mai elegant înfofoliţi aşa. Caloriferele ard, dar ard bani, „ard” energie, fără să reuşească să creeze o atmosferă caldă şi plăcută.

Îmi spunea colega mea că vara trecută s-au făcut câteva lucrări la exteriorul clădirii. Că s-au perindat pe la ei diverse firme-fantomă, dar căldura continuă să se „scurgă” mai ceva ca informaţiile.
De ce nu apelaţi la specialişti în termografie?  
– Ce-i aia??? Nu înţelegi că ard caloriferele?
Păi, tocmai asta înţeleg. Că ard degeaba!
Prietena mea, fostă colegă, de altfel, nu este administrator al clădirii, dar are o funcţie destul de importantă pentru a decide. De aceea mi-am permis să insist.
Draga mea, vă trebuie o reabilitare termică şi o eficientizare energetică, pe scurt. Lasă-mă să-ţi explic!
Într-o instituţie ca a voastră, cu zeci de birouri, aparatură şi echipament tehnic care consumă, ci nu produce, prima chestie la care trebuie să vă gândiţi este optimizarea consumului energetic. Pentru asta sunt atâtea soluţii!
Specialiştii de la Enermed Impex se ocupă de ceva ani buni de zile de tot ceea ce aveţi nevoie pentru calculul energetic. Dispun de echipamente şi programe de calcul de ultimă generaţie, sunt atestaţi de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice ca auditori energetici de gradul I, au un portofoliu de mii de lucrări efectuate pentru apartamente, hoteluri, hale, spaţii comerciale, şcoli, spitale ş.a., nu numai în Bucureşti, unde sunteţi voi, dar şi în orice parte a ţării unde ai nevoie. Îţi iei o casă la Sibiu… eh, află că se pot deplasa şi acolo pentru audituri şi certificări. Şi apropo, certificatele energetice sunt obligatorii în tranzacţiile imobiliare începând cu 2013, deci vânzătorul ar trebui să aibă unul, în orice caz.

I-am recomandat aceeaşi companie şi surorii mele… ştii că ea se mută de la soare la umbră, şi viceversa, aproape în fiecare an, nu? Ce-a realizat? Nu-i greu de imaginat! Economie substanţială!

Dacă există soluţii, totul se rezolvă! Nu-i păcat, atunci, să va chinuiţi aşa?
– Spune-mi concret ce trebuie să fac!

Auditul energetic ar fi primul pas în cazul vostru. Fără acesta, nu se pot stabili soluţiile de reabilitare sau modernizare termo-energetică a instalaţiilor de apă caldă şi încălzire. Auditorii vor determina caracteristicile termice şi energetice ale clădirii, vor întocmi un Raport de audit energetic, şi vor decide în funcţie de ceea ce au constatat pe teren. După efectuarea modernizărilor, vi se va elibera un certificat de performanţă energetică. Simplu!

La voi, nu este numai problema căldurii care se tot duce. De aceea, eu m-aş orienta şi către soluţii economice pentru întregul consum energetic, adică variante pentru forme de energie mai ieftine şi eficiente. Ştiu eu?… sisteme termice solare, de exemplu. De ce atâta risipă? Aveţi aşa un buget încât să vă permiteţi?

Uite, că tot se apropie anotimpul rece iar termografia în construcţii se efectuează numai în acest sezon, solicitaţi şi voi una pentru clădirea principală măcar, că să vedeţi pe unde se pierde căldura! Poate există infiltraţii ridicate de aer în anumite părţi ale construcţiei. Nu costă mult!
 

Termografie/Termoviziune
Sursa foto: media proba nr.6 SuperBlog


– M-ai ameţit de tot! Nu mai înţeleg nimic! Audit, certificat, termografie?

Ştii ce? Vizionează acest mic video cu informaţiile de care ai nevoie la început, după care intră pe site-ul lor şi vezi acolo tot ce te mai interesează!
Eu nu am posibilitatea să-i chem la mine, în Germania, dar aşa aş face dacă aş putea. Mă omoară factura de energie electrică!
Noi avem  un sistem de încălzire a blocului vechi, depăşit şi care consumă de trei ori mai mult decât ar trebui să se consume în mod normal. Am dat la o parte matahalele şi am pus calorifere electrice cu termostat. Nici aşa nu-i bine, îţi spun!
Sfaturile pe care le-am dat prietenei şi surorii mele, vi le dau şi vouă, dragi cititori.
Biroul consumă energie cât tot apartamentul la un loc. Ştiti de ce?
Computerele, 24 de ore din 24 aprinse; lămpile de birou, la fel; imprimantele, telefoanele încărcătoarele,  play-station-urile… şi cine mai ştie câte gadget-uri de care nici măcar nu aveţi nevoie.
Toate consumă! Nu vă amăgiţi cu „modul economic” de consum al PC-ului dacă vă dispare imaginea de pe monitor la un moment dat! Aia-i doar o protecţie de ecran! Şi nici atât!
Risipim, consumăm şi nu ne preocupăm deloc, convinşi fiind că energia este inepuizabilă, că nu ne poate lipsi vreodată de-acum încolo! Dar cum se produce ea v-aţi întrebat?
Energia electrică, spre deosebire de alte forme de energie, nu poate fi înmagazinată. Ea se produce pe măsura cererii consumatorilor. Cu cât consumul este mai mare, cu atât nevoile de producere a acesteia cresc. Se vor arde combustibili fosili din ce în ce mai mult, prin ardere se va contamina şi polua mediul într-un mod ireversibil, în condiţiile în care polularea este problema numărul 1 a omenirii. De la ea derivă atâtea altele!

Nici toate formele de energie alternativă nu sunt tocmai bune. Hidrogenul, energia nucleară, biomasa, sunt insuficiente sau periculoase şi par a fi create numai pentru a perpetua structurile bazate pe profit ale industriei de gen.
Deşi se caută încă forme de energie regenerabilă, nepoluantă, inepuizabilă, energia pe care astăzi o consumăm se produce distrugând mediul în care trăim.
Aminteam mai sus de energia solară. Ştiaţi că o singură ora de lumină abundentă, la amiază, generează mai multă energie decât consumă întreaga planetă într-un an? Că dacă s-ar putea capta numai 0,01% din această energie, lumea nu ar mai avea nevoie să folosească petrol, gaz sau altceva pentru producerea energiei? Problema nu ar fi disponibilitatea, deci, ci tehnologia pentru a o capta. La fel şi cu cea eoliană. Un studiu din 2007 al Departamentului de Energie din America arată că, dacă vântul ar fi folosit în întregime numai în trei din cele 50 de state americane, s-ar putea acoperi energia necesară întregii naţiuni. Iar la noi, culmea!, se demontează turbinele eoline din CEE Târguşor (judeţul Constanţa), printre puţinele surse de energie alternativă regenerabilă existente în România.
Atâta timp cât nu s-a ajuns încă la utilizarea la maxim a surselor de energie nelimitată, trebuie să deschidem bine ochii şi să ne asumăm responsabilitatea civică şi morală de a lăsa ceva resurse şi urmaşilor noştri.
V-aţi imaginat cum ar fi viaţă noastră fără energie electrică? De neconceput, nu? Dar a lor?
Oups, m-am abătut de la subiect! M-am lăsat purtată de… energii alternative.
Că să revin… începeţi să economisiţi cu propriul birou! Cu apartamentul sau casa în care locuiţi, la locul de muncă, la şcoală, în concediu – la hotel, oriunde găsiţi de cuviinţă.
Certificat energetic
Sursa foto: media proba nr.6 SuperBlog
Consumaţi prea mult? Există soluţii practice şi efective pentru reducere, soluţii pe care experţii de la Enermed Impex vi le propun la un preţ foarte avantajos. Mai mult, dacă găsiţi în altă parte mai ieftin, vă vor oferi un discount suplimentar! Pe cuvânt!
Vine iarna, oameni buni! Daţi-i bătaie! Eu nu vă oblig… doar vă avizez, că-mi sunteţi dragi şi ţin la banii voştri. Un geam schimbat, o izolaţie, o renovare, un panou solar… dar Nu înainte de a-i consulta pe specialişti!
Acest articol participă la concursul SuperBlog – Editia toamnă 2015
Proba nr. 6: Câta energie consuma biroul tau? Sponsor: Enermed Impex SRL
Sigla Enermed

Actualizare: 93 de punte

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

2 thoughts on “Biroul, bată-l vina!

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: