Bătrâne Tomis, cât o să mă mai copleșești?

Bătrâne Tomis, îți scriu aceste rânduri… caut hotel la mare, un hotel cu piscina. Vreau să mă rup de toate cele și să-ți pătrund în taine, măcar pentru o vreme. Vreo recomandare?

 

bătrâne Tomis

Hotel Aurora Mamaia

 

Cu o săptămână înainte…

Dimineață târzie… ori nu vreau, încă, să-i dau drumul nopții mitice, scăldate în lumina palidă a Lunii, tărâmul feeric pe care-mi nasc legendele, unde-mi adun personajele cu care-mi construiesc visurile. Mă înfioară gândul că, acolo unde legendele mor, și visurile se sfârșesc. Și-ar trebui s-o iau mereu de-a capu’, pe rând să le reconstruiesc.

N-am mai privit un răsărit, de teama că mă disipez. Că visurile mele, în atâta strălucire, se sting ușor… nu mai lucesc.

*

Și apoi tu, bătrâne Tomis, tu… îmi spui că visurile în lumina nopții se clădesc, dar ziua mi-a fost hărăzită să le culeg întocmai de la firul ierbii, cu roua dimineții încă licărind pe ele. Îmi spui că ziua trebuie să le trăiesc. Să îmi unesc simțirile, pe urmele legendei să mă înfirip.

Ai atâta viață-n tine, deși vremurile prielnice nu prea ți-au fost. Ai luptat, ai scris istoria cu mâini și inimi de eroi, cu paloșe străine… învins nu te-ai lăsat. Și când fu totul dat uitării, ai renăscut din propria-ți legendă… ne-ai adunat din nou pe toți la tine, bătrân sfătos, și ai dat aripi miilor de vise născute, la fel ca ale mele, în nopți lungi, de așteptare. În nopți reci.

Porți înlăuntru-ți legenda mării. Și îmi vorbești de lumea adâncurilor și de pământeni, de-o dragoste între un prinț și o sirenă… o dragoste curmată de-un destin firesc.

La țărmul mării liniștite, povești noi, de dragoste, se țes. Acum, acolo unde-ai scris legenda tu, bătrâne Tomis, multe destine se unesc.

Îmi îndrumi pașii către Cazino. El nu-i atât de vechi, dar are și el o legendă. Privit de sus, din ceruri, arată ca un dric. E trist să știi ca a fost ridicat în amintirea unui suflet ce te-a părăsit, bătrâne Tomis, înainte de-al îmbrățișa. Știu, acum îi mulțumești. Și te fălești cu-o operă de artă, simbol al scurtei vieți pământenești.

bătrâne Tomis
Cazinoul din Constanța – sursa foto: stiati-ca.net

 

bătrâne Tomis
Statuia lui Ovidiu din Constanța, executată în 1887 de sculptorul italian Ettore Ferrari. O replică identică se află din 1925 la Sulmona (Italia). sursa foto: Wikipedia

 

 

 

În vocea-ți tremurândă îți simt emoția, când de poemele lui Ovidiu  îmi amintești. Mă duci, apoi, să-i vizitez statuia poetului fără mormânt, dar pe-a cărui piatră funerară îi citești versurile pline de emfază…

 

„Sub astă piatră zace Ovidiu, cântărețul
Iubirilor gingașe, răpus de-al său talent,
O, tu, ce treci pe-aice, dac-ai iubit vreodată,
Te roagă pentru dânsul: să-i fie somnul lin.”

 

ori, poate-i ironia sorții să ne rămână doar el martor al unor timpuri aprigi, de care tu, bătrâne Tomis,  nu vrei să îmi mai povestești.

 

 

 

 

– Sfârșit-am, dragul meu Tomis?  Ne așezăm puțin să îmi trag sufletul? Mă compleșești…

Neobosit bătrânul Tomis.

Mai am ceva ascuns, îmi spune. Pierdut în neguri… un veac de discreție și uitare cu nababii armeni*:

Casa cu Lei, muza împătimiților de artă de odinioară, precum Zambaccian. Construită după planurile arhitectului Ioan D. Berindei, cel care avea să proiecteze ulterior și Palatul Manissalian (distrus în 1941), e înrobită acum. E aservită unor interese ce nu mai țin nici de frumos, nici de istorie… și nicidecum de artă. Nu le mai pasă! O clădire cu un stil eclectic aparte, care moare în fiecare zi câte un pic, sub ochii noștri neputincioși. Hai să o vezi înainte ca timpul s-o îngroape!

 

bătrâne Tomis
Casa cu Lei – sursa foto: dreamdestinations.ro

 

Ți-aș arăta și Farul Genovez, și Biserica armenească, dar vreau să te-odihnești acum… să-ți dau răgaz să împletești cuvinte, șezută pe-un șezlong, la soare. Să mi te învelești cu briza mării pe plaja mea de suflet. O plajă pitorească…

– Să înțeleg, bătrâne Tomis, că legenda nu ia sfârșit vreodată? Că nu-i prescrisă? Ca n-are termen de valabilitate?

Mamaia este prin ea însăși o legendă vie. Să-ți scot albumul la iveală? Să-ți spun că între-ale lui coperți se scriu și azi povești? Se scriu de-o veșnicie…

Hotelul din Mamaia, la care vreau să înnoptezi, e plin de farmec și magie. E renovat, să știi, și are și piscină. E unicul în care băile din marea-nvolburată continuă în tihnă, într-un bazin curat, cu-un cocktail savurat în apele-i albastre, cristaline… de-acolo auzi cântecul sirenei în surdină.

 

 

La câțiva metri doar, te-așteaptă – cu porțile deschise – restaurantul cu terasă, împrejmuit cu flori… ai să deguști acolo mâncarea noastră românească. Nu-ți lua laptop-ul cu tine! In cameră ai wi-fi. De la etajul zece, netul prinde mai bine. Și ai să-mi scrii de sus, de la-nălțime…  bătrâne Tomis, nu m-am simțit de-amar de vreme atât de bine!

Știu c-ai să revii. Ai să mă cauți, să mă dezbraci chiar și de ultimul secret. Ai să mă porți în gând aievea, ca pe-o pornire nestăpânită în care vânturile patimilor rătăcesc.

Când ai să vii, aici ai să mă afli. Din nou cu brațele-mi întinse, din nou dispus să te-ntregesc. Iar de nu-s eu, bătrânul Tomis,  îți recomand un ghid. E tânără, plină de entuziasm… și mă iubește la fel de mult cât o iubesc. Îmi poartă cu mândrie legenda mai departe…  Mergi cu Diana mea** pe cărări de vis. Pe promenadă sau în centrul vechi, pe străduțele înguste cu iz de lămâiță, cu casele scăldate-n razele de soare ce bat la fiece portiță. E plin de atracții la Constanța

Cunoaște-mi portul și-obieceiul, joacă o horă dobrogeană, învață un cuvânt în limba armeană! Numai așa ai să mă știi cu-adevărat. Ai să-mi iubești și oamenii, și locurile pline de istorie, legende, povești și amintiri… pe care tocmai le-ai aflat.

Vino însotită, data viitoare, și-arată-mă Lumii în a mea splendoare. Arată o Constanța pe care cei „de-afară” n-o cunosc. Pune-mi, apoi, coroana și îmbracă-mă în lauri… Bătrânul Tomis, cu-ale lui legende, comoara litoralului! Pentru că merit, sunt pitoresc… sunt cel mai vechi oraș românesc!

*

 

Dimineață timpurie… culeg vise de la firul ierbii, la pas, printr-un oraș ce încă doarme. Printr-o Constanță  aparent pustie. Mă întorc azi la Mamaia… țin strâns în palmă un petic de hârtie:

Hotel Aurora Mamaia,
343 de camere duble moderne;
trei lifturi silențioase de ultimă generație;
bar de zi în lobby;
loc de joacă pentru copii, aer condiționat și parcare;
distracție la piscină,
obiective turistice în Constanța

 

 

Proba 12. Vizităm Constanța, facem plajă la Mamaia

Spring SuperBlog 2018

 

 

*info-sud-est.ro; Diana Slav, ghid local voluntar, distins în 2016 și 2017 cu Certificatul de Excelență Trip Advisor

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

9 thoughts on “Bătrâne Tomis, cât o să mă mai copleșești?

 1. Foarte multe de spus/scris! Ne-am incurca in cuvinte! Cei care au vizitat macar jumatate din aceste obiective, stiu ce spun. Rezumat… nu neaparat descrierea în cuvinte a obiectivelor, dar, cu siguranta, o frumoasa trecere in timp si istorie. Valori avem, monumente si multe orase reprezentative, de asemenea. Slava Domnului! Bravo, Daniela! Abordare usor shakespeariana! Altceva!

  1. Da! Asa zicea si Oli… numai ca, pe mine, lirica ma omoara. Când iese versul, se pierde ritmul… si tot asa.
   Credeam ca o sa-mi scrii de vacanta noastra la Constanta de acum 30 de ani… si mai bine. Mai stii? Stateam în Tomis Nord… La vremea aia, cine se gândea la a vizita împrejurimile? Noi disperam sa prindem cursa de Eforie Nord! 🙂 Acum, însa, as vizita Constanta la pas. As privi-o altfel, sunt sigura.

 2. Mi-ai transmis multă emoție și un dor pentru frumos! Scrii așa frumos când scrii pentru tine! Sau cel puțin aceasta e impresia lăsată de cuvintele tale 🙂 O zi frumoasă, Daniela!

  1. Cred ca sunt locuri pe care chiar îmi doresc sa le cunosc. Si, da, când dorinta mi-e atât de mare, cuvintele nu fac decât s-o exprime convingator… Sper sa placa si juriului.
   Multumesc, Mona! Sa ai o saptamâna linistita, fericita si sa petreci zilele de Pasti cu bucurie, alaturi de cei dragi!

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: