Au disparut giocondele

Unul dintre putinele locuri unde ti-e dat sa studiezi femeia in „plinatatea” ei este plaja. Pornind de la aspectul exterior si trecand apoi la cateva alte detalii legate de comportament, iti dai seama imediat ca gioconde nu mai exista.
Probabil ca portretul Mona Lisei davinciene este inca atat de faimos exact pentru ca nu mai exista in ziua de azi o figura femeiasca cu un zambet atat de misterios si privire angelica, cu acea frumusete simpla care sa te faca sa te indragostesti pe loc. Eleganta, una dintre calitatile cele mai de apreciat la o femeie, a disparut total.

In putinele ore pe care le-am petrecut ieri la strand, mi-a fost dat sa vad atata imperfectiune si uratenie incat m-am simtit ultima Gioconda a secolului XXI. Ce tupeu ! Sigur ca exagerez, dar consider ca am motive s-o fac.
Lasand la o parte femeile mai de varsta mea … desi ar fi multe de spus, ma opresc putin asupra tinerelelor. Tatuate, vopsite, rimelate, piercing, costume de baie care-ti incap intr-o palma, tocuri… tigara, celularul si neaparat berea. Galagioase, atrag atentia asupra lor in orice mod. Vulgare…  daca asculti (fara sa vrei) 3 minute de conversatie intre ele te crucesti fara sa-ti stea in fata vreo icoana. Priviri seducatoare pe de o parte, arogante pe de alta … mizerie in jurul pledurilor lor cat cuprinde. Asta ar fi una din categorii .. cea in care protagonistele inca se pot lauda cu un singur atu, corpul bine cladit. O alta categorie este bineinteles cea plinutelor care au nevoie de 3 metri de sarma sa-si intinda costumul de baie la uscat. Nici ele nu sunt foarte departe de prima categorie. Diferentele sunt legate doar de marime … marimea tatuajului, a pledului si a cantitatii sporite de soare de care au nevoie pentru a bronza 30 de kile de sunci in plus. Poate un pic mai discrete decat cele din prima categorie, dar nu atat incat sa nu le notezi.
Urat din partea unei femei sa ponegreasca „specia” din care face parte. Dar mi-aduc aminte de iesirile mele la plaja, cu vreo 25 de ani in urma. Costume de baie decente, tinere care isi petreceau acele cateva ore in liniste, relaxandu-se citind o carte intre doi bai, jucand volei sau tenis, consumand o bautura racoritoare … nu-mi aduc aminte sa fi vazut tinerele expunandu-se la strand cu asa o mare valva, facand asa de mult taraboi in jurul lor. Erau discrete, rusinate chiar sa-si arate corpul in fata multimii. Iar fiindca tot veni vorba, nu-mi aduc aminte sa fi vazut atatea tinere grase si pline de celulita, mai ceva ca femeile adulte.
Imperfectiune, pe de o parte… uratenie, pe de alta.
Iar daca imperfectiunea la care ma refer are inca o cura, uratenia nu … !
Comportamentul tinerelor de azi este atat de diferit de cel al tinerelor din generatiile trecute, incat imi pare rau s-o spun … dar nu le mai vad deloc frumoase pe adolescentele noastre.
Delicatetea, eleganta, rafinamentul au cedat in fata vulgaritatii si a nerusinarii.
Zambetul misterios al Giocondei a cedat in fata rasetelor in hohote dupa fiecare fraza necioplita rostita de una sau de alta.
Privirea angelica a Giocondei a cedat locul privirii rautacioase, arogante, speculante si provocatoare.
Discretia Giocondei a cedat locul exibitionismului, acelor impulsuri morbide a tinerelor de azi de a se manifesta in public prin acte, atitudini sau gesturi indecente care le fac, contrar a ceea ce cred ele, urate. Urate de tot !
Asadar, ne mai ramane doar sa dam valoare Giocondei lui Da Vinci …atata timp cat inca exista, cat inca lemnul de plop  pe care e pictata o mai suporta.

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: