Asta vrem? N-as crede!

Pornim de la o fapta oribila, de neconceput, de necalificat, de neînteles, de condamnat… o fapta pe care Codul Penal o defineste, printr-un cuvânt neîncapator, parca disproportionat – în sufletul nostru – cu gravitatea faptei, viol, si pe care o judeca dupa o lege ce lasa printre articole, ca oricarei legi, „loc de întors”, o fapta care este (culmea!) inclusa si în Legea Medierii, o fapta care poate ramâne chiar nepedepsita, la urma urmei, sub „bagheta magica” a unui avocat iscusit.
O fapta (viol agravat) în care exista o victima, de ale carei drepturi se uita; agresori, care se bucura de hibele legii; opinia publica, din ce în ce mai controversata; media, din ce în ce mai agresiva, si ajugem la…

Campanii, petitii, articole mii si mii, insulte, amenintari, videouri, fotografii, camere de filmat, microfoane, reflectoare, audienta, rating.

Mame care înjura birjareste pe mamele alora, barbati (vietasi) care-si ascut uneltele pentru a le aplica corectia bestiilor, sustinatori ai acestora (ai agresorilor) , cu nume predestinat (Razvan Rau) si îmbracând un tricou pe fata caruia-si enunta cele mai intime dorinte (vezi foto aici).
Un imens cerc vicios, în care o fapta reprobabila atrage altele, la fel de reprobabile.

Se sugereaza, în plin interviu (de toata rusinea, de altfel), si altor domnisoare/doamne… femei, care au fost abuzate si batjocorite, sa denunte fapta – chiar si sub protectia anonimatului!?! – în conditiile în care unul dintre cele mai urmarite canale de televiziune din România (ProTv) profita „la greu” de situatie si de naivitatea sau starea de confuzie a copilei si familiei ei, si ne prezinta victima, calcând în picioare promisiunea ferma facuta avocatei apararii de a nu divulga numele, si nici atât, chipul fetei.

Un macel! Un dezastru care va afecta, fara dubii, bunul mers al procesului, va influenta deciziile judecatorilor si va culmina cu radierea întregului Vaslui de pe harta României.
O drama pe care am ridicat-o, cu toate intentiile bune, la rangul de Hot Top Show, uitând, de fapt, esenta. Prevenirea, educarea, protejarea si ajutarea victimelor violului.
Cu cât se largeste mai mult cercul vicios, cu atât ne vom îndeparta mai mult de ceea ce, initial, s-a dorit.

Simt revolta si neputinta… ma simt, pentru prima oara în atâtia ani, mica, foarte mica, la aproape 50 de ani. Ma simt, ca si copila din Vaslui, nuda în fata unei tari întregi, dezamagita si neajutorata, eu fara sa fi fost vreodata violata. Nu simtiti la fel?

Cum încurajam alte victime sa raporteze asemenea fapte? Tu ai mai face-o? Eu una, nu. I-as multumi lui Dumnezeu ca am scapat „doar cu atât”, pentru ca, dupa, m-as simti din nou violata si agresata, exact de catre cei care ar trebui sa ma ridice de la pamânt. Mai dureros, nu?

Oameni buni, am semnat petitii, am scris articole, comentarii, ne-am balacarit pe Facebook, si alte retele sociale, si ne-am aratat coltii agresorilor. Haideti sa reflectam un pic, sa lasam completul de judecata sa-si faca treaba, si sa ne concentram pe ceea ce este important: viitorul.

Nu putem plânge la nesfârsit pentru „laptele varsat”, dar putem face ceva pentru a nu se mai repeta astfel de fapte. Putem face ceva, fara sa agresam, fara sa abuzam. Violenta, ca raspuns la violenta (de orice fel), nu educa!

 

Cu violenta nu ajutam, ci ucidem buna intentie. Mai mult, în loc sa pedepsim tintasul, ucidem… caprioara.

 

Seceta a ucis orice boare de vânt.
Soarele s-a topit şi a curs pe pământ.
A rămas cerul fierbinte şi gol.
Ciuturile scot din fântână nămol.
Peste păduri tot mai des focuri, focuri
Dansează sălbatice, satanice jocuri.
Ea s-arătă săltând şi se opri
Privind în jur c-un fel de teamă,
Şi nările-i subţiri înfiorară apa
Cu cercuri lunecoase de aramă.
Sticlea în ochii-i umezi ceva nelămurit,
Ştiam că va muri şi c-o s-o doară.
Mi se părea că retrăiesc un mit
Cu fata prefăcută-n căprioară.

 

(Moartea caprioarei – N.Labis)

Si oare asta vrem?

 

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: