Apel la moarte !

Nu-i mereu cea mai potrivita chestie sa bati fierul cât e cald. Dar decât sa bat apa-n piua si sa nu reusesc sa scriu altceva, pentru ca gândul îmi zboara automat la automatele alora, o spun si eu pe a mea.
Si am sa trec peste partea de soc, disperare, frica si revolta si am sa-mi exprim liber ideile, am sa „atac”, ca doar sunt pe Blogul meu. Si pe Blogul meu scriu ce si cum vreau. În final, la asta se, si se va reduce, moartea acestor 12 oameni. Nu mai conteaza nici ca erau jurnalisti, buni, rai, cunoscuti sau mai putin cunoscuti. Erau OAMENI.
Sunt convinsa ca niciunul dintre ei nu si-a primit moartea ca un erou. Sunt convinsa ca niciunul dintre ei nu si-a imaginat în dimineata respectiva, când a sarit din pat grabit s-ajunga la serviciu, ca i-a sunat realmente ceasul. Probabil ca niciunul nu a avut timp sa-si ia adio de la careva. Au avut însa toti timp sa realizeze ca mor. Au fost chemati pe rând la apel. Apelul la moarte ! Au avut toti timp sa realizeze ca vor fi eroi si ca, pentru o perioada, mapamondul se va învârti în jurul eroismului lor.
Tragicul eveniment are multe, foarte multe interpretari, asa cum motivul unora si cauza celorlati trag dupa ele zeci de alte orori deja îngropate de istorie.
Si le iau pe rând, ca un analist apolitic si aflat în benza totala.  Ca un om de rând.
Interpretarile:
– Au gresit cei de la Charlie ! S-au jucat cu focul… 
Da, probabil ca au exagerat. Au provocat peste masura. Au fost avertizati si apoi eliminati din  joc.
– Libertatea de exprimare, prima conditie a democratiei, nu trebuie îngradita, nu trebuie sa aiba limite, mai ales ca o faceau pe „teren propriu”.
Da, corect pâna la un punct. Sa nu ofenseze sistematic. Iar, în ziua de azi, acel „teren propriu” la care se refera omenimea, nu mai este nici atât de propriu si nici atât îngradit. Cu alte cuvinte, nu are frontiere. Publicatia si site-ul web existau si functionau si on-line, iar caricaturile lor circulau în toate colturile lumii. Asta era si scopul, de fapt. Sa ajunga oricum si în orice chip la cei satirizati. Aparte deranjul facut în propria casa, au deranjat si pe cei care, la fel ca si cei de la Charlie, stau cu picioarele pe pamânturile lor. Asa cum stau…
– Nu raspunzi unei caricaturi cu gloante !
Iar corect. Omeneste corect. Cu gloante nu au raspuns toti musulmanii. Islamul a protestat, dar gloantele au saltat din armele fanaticilor în absolut toate cazurile pe care le-am citit pâna acum. Un îndoctrinat, un spalat pe creier educat sa raspunda cu gloante la provocari si frustrari – mai mult personale decât religioase cu adevarat -, o va face, cu siguranta. Si o va face într-un mod las, invocând apoi religia, cultura, credinta sau cauza.
Astia-s teroristii de care fug si se feresc însasi musulmanii adevarati, credinciosi si practicanti.
Motivul:
– Scurt. Pedepsirea cu moartea a celor care au profanat sacrul. Daca au fost ei, sau dintre ei (musulmani) cei care au facut-o. Teoriile conspirative se nasc, de multe ori, chiar înainte evenimentului. În cazul Charlie Hebdo, conspiratia a aparut deja dupa primul atac asupra birourilor , deci acum 2-3 ani.
Cauza :
– Cauza pentru care lupta Charlie, asa înteleg. Ei bine, caricaturile si satira lor a tintit pe mai multe fronturi. Anti-religie, politica, economie, orientare de stânga. Cauza lor, probabil, nu este altceva decât o cauza. O ideologie care poate avea, sau nu, aplicabilitate de societatile de azi. Au protestat, în modul lor, la tot ceea ce juca în picioare ideea lor de societate libera. Un grup aparent restrâns de persoane, dar care a reusit sa adune adepti, cititori, fani – pe de o parte – si razvratire, ura, reactie – pe de alta.
Implicatiile politice sunt grave. Si s-a vazut asta imediat dupa difuzarea stirii. Mase, proteste, bombe, alte victime si probabil, cât de curând, alti eroi.
Nedreptatile vor fi primele „masuri” luate si vor viza pe toti acei care au ales sa traiasca pe meleagurile altora. Masurile vor fi luate peste tot. „Revolutiile” vor depasi granitele Frantei. Se va infecta toata lumea cu virusul urii, rasismului, xenofobiei… de parca n-ar fi deja. Dar înclin sa cred ca asta va fi începutul sfârsitului !
Vad chestia acum, exact cum am vazut-o mereu pe cea cu tiganii români. Si am mai spus-o ! Occidentul i-a vrut, pentru ca erau, chipurile, persecutati în propria tara, Occidentul îi pune acum la fiert, pe toti în aceeasi oala, uitând ca nu toti si-au rezolvat treburile pe la ei cu bomba-n buzunar. Si, mai ales, uitând ca au avut nevoie de ei pentru a ajunge acolo unde au ajuns. Pe toate planurile.
Daca Occidentul nu si-ar fi vârât coada peste tot, nu exista acum cazul Charlie Hebdo. Nu existau eroi într-o lume în care nu se mai moare din eroism de mult.
Sunt o Charlie ? Sunt, si nu sunt.
Sunt, pentru ca da… si eu scriu ce si cum îmi place.
Nu sunt, pentru ca mi-am impus limite de bun simt. Si pentru ca-mi iau masuri de precautie: moderez comentariile. Iar daca asta înseamna sa limitez dreptul la replica cuiva, înseamna – totodata – si o varianta mai nedemocratica, adevarat, de a calma spiritele si evita razboaie inutile pe Blog.
Nu vreau sa fiu erou !
Dumnezeu sa-i odihneasca în pace pe cei de la Charlie. Si sa mai coboare, din când în când, printre noi. Ca nu-i a buna… Deloc !

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

2 thoughts on “Apel la moarte !

  1. Tot ce ai scris aici e, după părerea mea, în limitele bunului simţ. Şi al raţiunii.
    E un punct de vedere demn de admirat, într-o lume în care constat că oameni care se pretind raţionali, realişti şi cu mintea deschisă nu mai văd pădurea din cauza copacilor.

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: