Am călătorit în timp…

 

Gura lumii n-o astupă nici pământul! Cuvântul zboară… cu vântul.

– Nu eşti în rândul lumii! Păi cum, mă? Să stai tu atâţia ani „afară” şi să n-ai o amărâtă de garsonieră sau un mini apartament… ori o căsuţa mică, acolo?
Dacă aş fi lăsat să curgă fraza, s-ar fi încheiat cu „Uite, X-ulescu şi-a făcut ditamai vila!”.

De câte ori am vrut, m-a ţinut în loc piaţa imobiliară, cică. Nu-i deloc flexibilă! Adică, să crească preţurile când vând eu, să scadă când cumpăr… scade şi creşte pe ambele segmente, aşa încât „nu-i momentul potrivit!” şi „acum ori niciodată!” îşi dau mâna. Aproape că se contopesc.
Aşa se face că, însuşindu-mi dojana şi asumându-mi cu simţ de răspundere neruşinarea de a nu fi „în rândul lumii”, m-am pus pe căutat.

– Investim în România!, mă trezesc urlând la al meu, de parcă aş fi descoperit viaţă pe Marte.
– Sună pompos! A afacere în toată regula… se arată interesat omul, întrebând cu naivitatea unui copil: În ce investim?
– Dragule, m-am exprimat greşit! Investim pentru noi în România, pentru bătrâneţile  care, uite, bat la uşa… şi nici pe-aia n-o avem!

Îmi rup de la gura (lui) câteva miuţe şi pornesc soldăţeşte către (o) casă.
– Mai bine cumpărăm teren şi-l cultivăm cu Paulownia, decât să…
– Nu-ţi face griji, dragule, voi investi cu cap!

Şi chiar nu ştiu unde mi-a fost capul când am cumpărat dărăpănătura aia de casă. În nori, probabil! Am prostul obicei de a şoca din când în când, şi nu m-am lăsat până nu am comis-o şi cu „investiţia”.
„Lasă că am să trimit întâi pozele cu peisajul de basm, ca să reduc unda de şoc, şi-abia după ce se vor fi liniştit apele, trimit cu dărăpănătura”, îmi zic.

În căsuţa din pădure, aveau casă doi bunici… Vine Dana şi le spune: De-astăzi locuiesc aici! Pu-pu-puuu, pu-pu-puuu (pupăza)…

Casa era, însă, de nelocuit! Bătrânii de la care urma să o cumpăr nu învestiseră niciun sorocovăț de mai bine de 30 de ani.
Cu toate acestea, ceva-ceva mă atrăgea la ea. Am experimentat efectul magnetismului pe propria-mi piele. Poate soba de teracotă ori geamurile mici cu obloane de lemn mâncat de carii… sau pietrele autentice cu care era îmbrăcată ceea ce mai rămăsese din faţadă. Faptul că era pe-o culme… Nu ştiu! Ştiu doar că am călătorit în timp. În ambele sensuri! O vedeam cu 40 de ani în urmă, când fusese construită… o vedeam ca pe un arc peste timp, în zece ani, cu şemineu şi nepoţei în jurul bradului de Crăciun, pe care nu l-aş fi cumpărat, ci doar adus din codrul din spatele casei. Economiseam, deci! Căci asta era ideea…

***

Zis şi făcut! Notar, acte în neregulă, căsuţa de vară fără licenţă de construcţie, impozitul casei neplătit de jdemii de zile, terenul, pe care mă vedeam zburdând ca o Bambi, arendat, şi, colac peste pupăza de sus, fără certificat energetic. Mai bine de atât nu se putea! Dar eu mă îndrăgostisem iremediabil şi dragostea-i oarbă, ştiţi voi!

Îl sun pe „sponsor”… investitor, adică, şi-i cer să mărească puţin capitalul. Aportul adus la investiţie, nu?
– Nici să nu te gândeşti! M-ai ruinat cu ruina ta!

Convenim să numim capitalul „buget de criză” (de parcă ar fi contat cum se numeşte) şi să ne apucăm de renovări.
– Nu depăşeşti nici în ruptul capului! (ăla din nori), da?
– Lasă-te pe mâna mea dibace, dragule!

 

Audit energeticAm rămas şase luni în România. Mi-am luat câţiva sfătuitori „de suflet”, am solicitat un audit energetic la Bucureşti (doar auditorii energetici atestaţi gradul I au dreptul să realizeze un audit energetic, şi pe ei îi cunoşteam deja) şi, după întocmirea şi prezentarea raportului de audit energetic, am stabilit ce îmbunătăţiri putem aduce casei, aşa încât să fie economicoasă pe viitor.

***

Dragul meu, ador geamurile mici, cu tâmplărie de lemn, dar va trebui să le înlocuiesc cu geamuri termopan, duble, cu tâmplărie metalică, rezistentă, izolantă. Să nu ne-audă codrul când ne…
Certăm! Şi?
Şi obloanele! Există cu aspect de lemn, nu?
Există! Şi?
Şi izolaţi pereţii, pentru a menţine căldura şi evita formarea mucegaiului pe la colţurile la care trag cu urechea vecinii! Podul… şi el ar trebui izolat! Terasa, la fel! Şi la subsol e ceva de lucru!
Da! Şi?
La soba de teracotă nu aş renunţa! E atât de şic!
Şi?
Şi aş pune pardoseală cu încălzire… şi o centrală electrică pentru apă caldă. Iarna îngheaţă şi răul aici!!!
Aşa! Şi?
Aş înlocui burlanele şi jgheaburile. N-ar fi rău dacă aş colecta apa de ploaie. Toamna plouă cu găleata! Nu, nu în găleată aş colecta-o… într-un recipient, ceva. Cu filtru, s-o putem folosi la treburile casnice! Se poate, nu?
Orice se poate!
Ah! Sistemul electric e la pământ!
Neutrul legat la potenţial 0, normal!
Nu, nu! E kaputt, dragule! Trebuie să-l înlocuim! Putem economisi, în schimb, iluminând cu LED-uri şi becuri economice! Ce zici?

Alo? Alo???? La naiba, nici reţea n-avem aici!

 

Casa Dâmbovita - Fieni

 

Am investit în „căsuţa din pădure” timp, bani… lacrimi, nervi, rugăminţi fierbinţi. Dar am pus-o pe picioare! C-aşa ne place nouă, să trăim „pe picior mare”. Să închidem gura lumii. Aia pe care n-o astupi nici cu pământul, nici cu vântul. Cuvântul… câte nu face un simplu cuvânt! Avizez!

***

– Alo? Dragul meu, îmi mai trebuie 200 să mă întorc!
– Unde? Acasă? Ai curaj?
– Nu! „Acasă” e aici!
– Şi-atunci? Hai, nu mă mai îmbrobodi! Certificat energetic ai obţinut?
– Da! Certificat energetic ieftin! Foarte ieftin!

Logo Avizez

La aeroport…
– Ştii, dragul meu? Mă gândeam că poate n-ar strica şi nişte panouri solare! Bate-un soare vara…

 

Sursă foto:  olx.ro

 

 

Proba nr. 9 „Casa veche, caut performanta energetica noua” – sponsor Enermed Impex SRL (www.avizez.ro)

SuperBlog – 2016

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

10 thoughts on “Am călătorit în timp…

  1. O casuta cocheta, eleganta care sa spuna multe, multe povesti (despre existenta ei). Poate despre cum a inflorit ea (sub bagheta omului intreprinzator). Visul meu, al tau, al tuturor iubitorilor de frumos. Mi-a placut mult acest articol! Felicitari!

  2. M-ai distrat teribil cu articolul acesta, asa sunt barbatii, refractari la schimbari si imbunatatiri. Parca vedeam ce figuri face al tau. Tot femeile sunt cu progresul…Si ai dreptate, oricat de rustica ar fi o locuinta, tot trebuie sa fie eficienta energetic.

    1. Si eu m-am distrat scriindu-l, pentru ca, în realitate, cam asa decurg tratativele la noi. Casuta chiar exista… la fel si intentia noastra de a o cumpara.
      Multumesc, Crina!

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: