Ale tale jurăminte…

Wish List
Sursă foto: Google Search 🙂

Ar fi fost o Duminică la fel ca oricare alta. Ar fi lenevit puţin mai mult în pat, şi-ar fi băut cafeluţa citind…  statusuri pe Facebook.

Ar fi fost, dacă n-ar fi trezit-o mesajul de dimineaţă: „Slujba este la ora 10,00. Ne întâlnim la Biserică”.
Nu era ea prea religioasă, aşa că la Biserică mergea rar, iar când mergea, mergea să-l asculte pe maestro de la orgă. Trecuseră aproape cinci ani de când nu mai intrase într-o Biserică, şi, chiar şi atunci, intrase de „nevoie”.
„Tinerii din ziua de azi nu se mai căsătoresc, nu mai botează…”, îşi spuse, aşa că, în ultimii ani,  numai evenimentele triste o mai făceau să intre în Casa Domnului, unde oricum nu se simţea primită cu braţele deschise.

Îşi puse în grabă câteva ţoale negre şi porni către locul de întâlnire. 

Slujba fu scurtă. Câteva pomeniri, printre care şi cea a prietenului care-şi găsise Sfânta Pace cu două săptămâni în urmă, două-trei acorduri de orgă, un băieţandru care umbla cu un coşuleţ de colectă de colo-colo şi prietenii cu care se întâlnise.
„Ce scurtă-i viaţa… şi cu ce ne alegem în urma ei? Nu luăm nimic cu noi, când ne ducem”.
Gândurile îi fură întrerupte brusc de preot, care, la un semn, ridică pe toţi creştinii în picioare şi rosti o rugăciune pentru… politicieni!!!
„Auzi tu! Pentru cine să ne rugăm!”
Dacă n-ar fi fost slujba de pomenire a prietenului, s-ar fi îndreptat către uşă imediat, fără plecăciuni, fără închinăciuni. Dar îi datora din suflet, dragului prieten, veşnica pomenire.
Porniră apoi către cimitir, împrospătară apa la flori, îşi luaseră din nou adio de la R. şi zăboviră apoi câteva minute în liniştea mormântală ce o apăsa nespus.
„Nu, astăzi n-am să plâng!”, dar lacrimile îi înceţoşau deja privirea.
O zi tristă, o Duminică în care avea să reflecteze mai mult asupra vieţii şi valorilor ei.
Ajunsă acasă, îşi făcu cafeaua pe care nu apucase s-o facă dimineaţă şi se „montă” în faţa computerului. De acolo, din spatele monitorului, viaţa i se părea mult mai simplă.

„Plouă 🙂
Pe 16 Decembrie scot o carte de cugetări, maxime şi citate, aproape la fel de bune ca acest status al meu. Te aştept la lansarea cărţii. :))
Ăsta fu primul status pe care-l citi în acea Duminică. Îi smulse un zâmbet, mai ales că era scris de persoana cea mai dragă ei pe Pământ, fiul.
„N-ar fi o idee rea! Ar avea un succes teribil o carte cu extrase din statusuri şi comentarii de pe Facebook. Am face bani cu ea, mai mult ca sigur!”
De câte ori nu-şi pusese Mica (aşa o alintau prietenii)  întrebarea „ce-ar face dacă ar avea nişte bănuţi ai ei, de care să nu ştie nimeni, pentru care să nu dea socoteală?” Păi, tot de atâtea ori cât se întrebase „ce-ar face mai întâi dacă ar mai avea de trăit doar o săptămâna?” Şi câte liste de dorinţe nu-şi făcuse?
Nevoile îi erau mereu altele, dar partea finală a listelor era întotdeauna aceeaşi. Acolo sălăşluiau ferecate dorinţele, visurile ei îmbătrânite de atâta aşteptare, pentru că, de fiecare dată, le dădea la o parte în favoarea celorlalţi.
Pe Mica trebuia s-o „iei” aşa cum e. Impulsivă, de multe ori, dar cu un suflet de aur.
„Jur că dacă o să am bani, mă voi gândi numai la mine!” Oh, şi de câte ori nu făcea jurăminte d’astea!
Dădu iute un refresh la pagină, de teamă că ar putea fura şi pune-n aplicare ideea de pe status. Se „poartă” furtul de idei, dar ei nu i-ar fi stat bine.
„Ce ţi-e şi cu Facebook-ul asta! Soufeel va dona în luna Octombrie 50% din veniturile nete realizate din vânzarea talismanelor, luptei combaterii cancerului la sân. Frumos gest! Un tată îşi creşte singur cei opt copii; Parlamentarii propun salarii mărite… pentru ei”.
Îi dispăru treptat până şi urma zâmbetului de la început.

Fontana di Trevi„, pe pagina altuia! Ce minunăţie! Cât şi-ar fi dorit s-o vadă! Se afla de ani de zile pe ale ei „Wish Lists„. Dar cu ce bani? La Loto nu juca vreodată, pere mălăieţe nu-i picau…
Şi iar refresh… 

STAR Card

STAR – în fiecare zi. Deschis nelimitat la îndeplinirea visurilor„! 

„Ah, da! Băncile îţi oferă pelerina pentru ploaie când e soare şi ţi-o iau exact atunci când plouă”!
Se trezi că vorbea singură, aşa cum făcea de câte ori voia să se convingă de ceva anume. Dar o voce interioară, alta decât cea care o avertiza, îi şopti: Dacă oportunitatea nu-ţi bate la uşă, construieşte una!*
Purcese de îndată pe pagina cu reclama şi se gândi că ar putea profita, la urma urmei, de uşa deschisă tuturor de Banca Transilvania.
Sigla Banca Transilvania
5000 de euro (suma maximă de care poţi beneficia sau de 5 ori valoarea salariului) şi programul de loialitate ce oferă clienţilor puncte STAR (1 punct are valoare de 1 leu)? Mii de parteneri, din cele mai variate domenii, de la care poţi cumpăra în rate fără dobândă, online sau direct din magazin, promoţii şi plăţi cu punctele acumulate (până la 15% din valoare, pentru cumpărăturile efectuate de la comercianţii parteneri ai programului STAR sau 0,3% din valoarea cumpărăturilor efectuate în ţară de la comercianţi care nu fac parte din program, se transformă în puncte)? Şi toate astea cu un card de cumpărături???  Cu Cardul STAR Forte?„.
Cardul STAR Forte
Cardul STAR Forte – Sursa foto: www.bancatransilvania.ro

Îi surâdea ideea, dar trebuia să verifice şi pe site. Mintea i-o lua însă la trap, actualizând deja lista cu noile dorinte:
Chevroletul galben auriu… geaca de piele moale şi fină, pe care o pipăise-n treacăt de câteva ori; Dulapul pe tot peretele… Şi renumita Fântână de la Roma! De ce n-ar fi şi ea o Anita Ekberg? De ce n-ar fi protagonista de astăzi a filmului „La Dolce Vita„? Şi-ar fi aranjat un pic dantura la Artistic Dent, unde ar fi plătit în şase rate ca să economisească, excursia ar fi luat-o prin Allegro Holiday, un circuit de 10 zile în care ar fi vizitat, în afară de Roma, şi Venetia, Florenta, Verona, Siena, precum şi Republica San Marino, şi ar fi achitat, de asemenea, în rate… şi tot aşa! Avea de unde alege. De la mobilă, decoraţiuni, îmbrăcăminte, încălţăminte, bijuterii şi accesorii, la săli de sport şi saloane de înfrumuseţare, cursuri şi asigurări sau servicii medicale.

Circuit Italia prin Allegro Holiday
Circuit Italia – Allegro Holiday (partener programul STAR)

Decise, deci, să dea frâu liber dorinţelor! Să-şi îndeplinească visurile! Să le slobozească… odată pentru totdeauna. Era rândul ei acum! Nu, nu mai încăpea nimic pe lista ei, şi-aşa destul de lungă! Nimeni şi nimic!
Jur că…!” rosti răspicat Mica.
Eh, şi iar jurăminte
Vocea interioară se făcu auzită din nou, în surdină: Jură, jură! Că „ale tale jurăminte, ascund ipocrizia sub magice cuvinte…”** 
Nota autorului: Deh!  Ochii văd, inima cere. Conştiinţa, nu… şi nu!
Şi-am încalecat pe-o şa… 
şi mai trecu o zi din viata mea.

  *) Milton Berle
**) V.Alecsandri, Despot-Voda, Actul 5 – Scena 7

Acest articol participă la concursul SuperBlog – Editia toamnă 2015
Proba nr. 7: STAR – în fiecare zi. Deschis nelimitat la îndeplinirea viselor  Sponsor: Banca Transilvania
Sigla Banca Transilvania

 

Actualizare: 54 de punte

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

4 thoughts on “Ale tale jurăminte…

  1. …citind-o pe Dana, acum pe tine …am fost la bancă. Si nu exagerez. Vise? Am multe, dar mi-e mai bine sa va spun despre ele, imediat cum se vor implini. Pentru că imi construiesc doar vise posibile și asta poatefi trist uneori, dar asa sunt construita. Scrii mununat, ti-o tot spun de o vreme..

  2. Multumesc, Adriana!
    Eu îmi tin visurile ascunse de lume, ascunse si de mine chiar. Când ma apuca dorul, deschid "cutiuta cu visuri", le las sa zburde putin si apoi le asez la loc… si uite asa, s-au tot adunat, de nu mai reusesc sa închid capacul cutiei. 🙂

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: