Ah maseaua …

Nu-mi da pace, de vreo 30 de ani încoace … sau, mai bine zis, îmi coace !

Cam asa începea prima mea fraza dimineata si, ca sa fiu sincera, gândurile nebune-nebune ma omorau deja de ieri. Am fost la dentist astazi. Ziceam ca daca ma chinuie îl pun pe Blog. Dar nu m-a chinuit prea tare, asa ca l-am pasat pe saptâmana viitoare.

Deci nu dentistul este în discutie acum, ci eu… 


Am facut furori! Sase complimente… asa, unul dupa altul ! Ma simt bine, dar nu din cauza complimentelor – ca nu mai sunt asa de gâsculita ca acum 30 de ani – ci pentru simplul motiv ca astazi m-am placut.

„Eh si ce ?” o sa spuna altii. N-o fi prima oara cand te placi!

Ei bine, nu .. dar este unul dintre putinele momente în care ma simt bine cu mine însami.

Copil fiind, adolescenta apoi, tânara femeie… si-asa mai departe, am avut mereu complexe în ceea ce priveste felul în care arat. Între surori, colege de scoala, prietene, cunoscuti si chiar vecini, mai nou. Îmi alegeam cu grija prietenele. Dar, contrar a ceea ce probabil va asteptati, eu alegeam prietene frumoase, atragatoare, gândindu-ma ca pe lânga ele roiesc baietii si, cine stie, într-o zi, un curtezan nenorocos al vreuneia din ele se va consola cu mine. Îmi vine sa râd acum, desi, daca ma gândesc cu adevarat, ar cam fi de plâns.

Anii au trecut, complexele nu. N-am avut parte prea mult de complimente în viata mea – ma refer la cele sincere – iar când am avut, s-au soldat cu câte o… casatorie. Asa de bleaga eram !
Într-un articol precendent, declaram public ca m-apropii de 50 de ani si-o iau razna. Poate ca da, dar daca luam în considerare ceea ce v-am destainuit aici, cred doar ca am facut un mic pas înainte. Încep sa traiesc, sa ma plac asa cum sunt si, mai ales, sa-mi pun în valoare calitatile, nu pentru cei din jur, ci pentru mine. Ah, da… si sa nu mai pic „pe spate” la complimente.

Autostima, daca nu depaseste limitele bunului simt, este cea care îti creeaza o atitudine pozitiva si de încredere în capacitatile tale si se reflecta, de foarte multe ori, în relatiile pe care le ai cu cei din jurul tau. 

Studii arata ca persoanele care se autostimeaza sunt mult mai fericite si realizate, stabilesc bune relatii cu alte persoane, stiu sa creeze situatii placute si se bucura din plin de viata de zi cu zi, fara a se întoarce mereu în trecut sau sa se preocupe prea mult de viitor. Îsi accepta defectele si, totodata, îsi pun în valoare calitatile. Sunt dispuse sa-si schimbe valorile si principiile morale, accepta sfaturi si ajutor si, nu în ultimul rând, sunt mult mai deschise la noi experiente, înfruntând astfel mult mai usor greutatile  vietii si chiar insuccesele provenite din propriile lor greseli.

Nu merg pâna la punctul de a da sfaturi sau indicatii, exact pentru ca sunt eu cea care am nevoie de ele. Cred însa ca primul pas facut este important si sper sa nu fie singurul.

Va recomand sa cititi cateva rânduri dintr-un articol pe care l-am gasit pe un alt site si care mi-a placut pentru modul simplu si la obiect în care este conceput.

Cititi aici articolul: Puterea Mintii/Autostima

Si nu uitati ca Cu cât mai repede vei avea încredere în tine, cu atât mai repede vei şti cum să trăieşti(Goethe).


P.S. – Nu insistati, ca nu va vând geaca responsabila pentru furorile de astazi!

Unde dai si unde crapa …
 

Social:
Ultimele postari ale lui Daniela (vezi toate)

Daniela

Fondator, Administrator și Autor la "Spicuiri"; Autor la "Pe cuvânt!"; Autor la "Scurt(-)Circuit".

One thought on “Ah maseaua …

  1. :)))))))))))))))))))
    adevarul este ca increderea in sine si "simtitul" bine in pielea personala sunt doua ingrediente fara de care nimic nu merge. In lipsa lor, nici geaca aia minune nu mai e asa de "responsabila"…

Spicuiește, rogu-te!

%d blogeri au apreciat: